Roxana Mureșan, lifecoach&career: “Coaching-ul deschide larg porțile autocunoașterii profunde”

Roxana Mureșan, cea care vă învăluie cu zâmbetul ei carismatic pe coperta Avantaje ediția de noiembrie, este Career & Life coach la clinica Oana Nicolau' dar și manager în compania pe care o conduce alături de soțul ei. De-a lungul ultimului an a colaborat cu revista noastră în calitate de guest writer, având o rubrică lunară îndrăgită și apreciată de cititoare. Am invitat-o să ne vorbească pe larg despre activitatea de coaching care înregistrează creșteri importante la nivel mondial, inclusiv în România.

Este coaching-ul un moft american sau o necesitate benefică?

Cu ani în urmă am avut propriile mele îndoieli legate de avantajele coachingului. Firma noastră trecea printr-o perioadă grea sub impactul crizei economice din 2008. Ne confruntam cu blocaje financiare generate de plățile întârziate, scăderea vânzărilor, criza de lichidități. Hotărâtă să îmi dezvolt spiritul și cultura antreprenorială, am urmat diverse cursuri, îmbogățindu-mă astfel cu informații prețioase. Dar mai apoi am observat că, uneori, îmi este al naibii de greu să aplic tot ceea ce știu, ce am învățat. Un curs oferă informații menite să acopere interesele întregului grup de persoane care participă. De aceea, ca soluție la problemele cu care mă confruntam atunci, am ales coachingul întrucât acesta are avantajul de a oferi sesiuni customizate nevoilor tale proprii, echipei tale, afacerii tale. Sunt despre tine, despre sufletul tău și aspirațiile tale.

 

Spune-ne te rog, ce se întâmplă la modul concret în sesiunile de coaching?

Lucrez, în general, cu persoane care își doresc să obțină înalte perfomanțe din punct de vedere profesional. Am avut, de exemplu, o clientă, tânără, căsătorită, mamă a trei copii. O femeie frumoasă și inteligentă. Odată cu nașterea primului copil și-a dat demisia de la job, apoi a rămas acasă să crească și ceilalți copii până la vârsta școlară. Era fericită ca mamă, avea o familie frumoasă, confort financiar însă nu se simțea pe deplin împlinită. Avea sentimentul că poate fi mai mult, că dispune de resurse neexploatate. Își dorea propria sa afacere. În cadrul sesiunilor de coaching am încercat să descoperim ce tip de afacere i se potrivește, ce poate face cu pasiune. Ce resurse sunt necesare? Cum își poate organiza timpul? Ce abilități antreprenoriale are? Ce competențe trebuie să-și dezvolte? Cum să le comunice copiilor decizia sa astfel încât întreaga familie să o susțină. Astăzi, firma ei care oferă cursuri de IT, programare și robotică pentru copii și adolescenți, se bucură de succes.

Un alt exemplu care mi se pare interesant este cel al unui tânăr de 29 ani. Un băiat educat, foarte inteligent, introvertit, chinuit de eșecul profesional. Lucrase în companii multinaționale și nu se putuse adapta mediului extrem de competitiv. Am încercat să descoperim împreună ce tip de personalitate are, care sunt pasiunile și talentele lui, care sunt punctele forte și punctele slabe astfel încât să vedem ce tip de carieră i se potrivește, ce fel de job. Am căutat tipare de gândire și comportament neconstructive și le-am înlocuit cu obiceiuri noi. Ne vedem încă la sesiunile de follow-up și, de fiecare dată, deschide ușa cabinetului de coaching cu un zâmbet plin de bucurie și încrezător în forțele proprii.

Ești Career & Life coach la clinica Oana Nicolau'. Ce diferențiază un coach de un psihoterapeut?

Sesiunile de coaching nu abordează probleme legate de sănătatea psihică a clientului (anxietăți, depresii, tulburări borderline, dependențe etc). Eu lucrez cu oameni care și-au stabilit anumite țeluri legate de carieră și nu știu cum să le atingă. Sau știu, dar pur și simplu nu o pot face singuri. O altă categorie de clienți sunt cei care doresc să își schimbe domeniul de activitate sau să își deschidă propria afacere. Iar a treia categorie sunt cei care nu știu exact ce vor din punct de vedere profesional. Munca unui coach este, dacă vrei, similară cu ceea ce face un trainer personal. Ți-ai stabilit să ai un abdomen plat, ai un abonament la sală, o aplicație pe telefon care îți arată exercițiile, dar pur și simplu nu le faci. De aceea, apelezi la serviciile unui trainer personal care îți face o evaluare, creați obiective împreună, apoi o strategie pentru a le atinge și sub îndrumarea lui acționezi. Este adevărat, de multe ori obstacolele sunt legate de viața personală a clientului, problemele sale provenind din cu totul alte cauze decât cele evidențiate la prima vedere. Am întâlnit situații în care eșecul profesional era cauzat de faptul că persoanele respective aveau convingeri neconstructive în ceea ce privește compromisul în viața de cuplu. De aceea este nevoie să avem o abordare holistică. Analizăm mai multe domenii ale vieții clientului – social, familie, sănătate, financiar, spiritual, timp liber. Career & Life coachingul este un segment de sine stătător care oferă soluții eficiente prin combinarea tehnicilor de leadership, management, psihologie socială și business.

Spui că eșecul sau stagnarea profesională pot fi cauzate de problemele din viața de cuplu. Cum ne dăm seama, spre exemplu, dacă merită să acceptăm sau nu un compromis în relația de cuplu?

Femeia secolului XXI prețuiește independența și libertatea, de aceea ideea de compromis o sperie, întrucât presupune renunțare. Și eu m-am întrebat în primii ani de căsătorie, când eram foarte tânără, care sunt lucrurile la care merită să renunți de dragul persoanei iubite? Care sunt acele compromisuri distructive care îți pun în pericol identitatea și cum arată compromisul constructiv? Nu cred că putem stabili hotare universal valabile ale toleranței sau intolerabilului pentru că fiecare dintre noi are propriile limite. Desigur, sunt conjuncturi în care compromisul nu intră în discuție, însă pentru o relație în care partenerul îți oferă respect și înțelegere merită să faci sacrificii. Coachingul îți facilitează accesul către autocunoaștere profundă, astfel încât atunci când îți vezi portretul reflectat în oglindă precum Dorian Gray, compromisul devine mult mai ușor. Noi, femeile, trebuie să fim foarte prudente întrucât feminismul radical strecoară silențios în mintea noastră dorința acerbă de a intra în competiție cu partenerul de viață, de a deține întotdeauna controlul, de a avea întotdeauna ultimul cuvânt. Dar atenție, acestea ne dau sentimentul unei false puteri. Cu cât dăruiești mai multă susținere și înțelegere partenerului, cu atât sunt șanse să primești înapoi toată iubirea și devotamentul său.

Care sunt limitele coachingului? Când devine acesta ineficient?

Se întâmplă ca uneori, oricare ar fi obiectivul la care lucrezi, oricare ar fi contextul discuției și oricâte progrese ar fi făcut pe parcursul sesiunilor de coaching, clientul să revină în mod obsesiv la un anumit subiect ce ține de o suferință emoțională, de o traumă, de un eveniment neplăcut. Sunt microexpresii care trădează persistența unor conflicte interioare profunde ce îl macină adânc. Și când acest lucru se repetă în mai multe sesiuni, un coach integru și responsabil știe că nu deține competențele necesare pentru a-l ajuta pe client și recomandă terapia. În clinica din care fac parte și eu, lider pe piața sănătății psihice și emoționale din România, clienții noștri găsesc specialiști în diverse domenii.

Ce sfat ai pentru cititoarelor noastre care ar dori să-și aleagă un coach?

Merg des la evenimente tematice și am observat că mulți oameni pretind a fi coach' doar pentru că au făcut un curs și au o diplomă. Am impresia că numărul celor care vor să îi învețe câte ceva pe ceilalți este în continuă creștere. Există o serie de repere de care este important să ținem seama în alegerea unui coach, astfel încât să ne asigurăm că am ales un profesionist și nu un amator. Recomand cititoarelor să verifice ce fel de formare, ce experiență profesională și de viață are are coach-ul. Și să conteze pe propria lor intuiție.

Foto: Ionuț Staicu

Citește și:

4 ani de la Colectiv. O istorie degeaba

Confesiunea unei cititoare: Eu am ținut patul cald până la întoarcerea ei…

DOSAR SPECIAL Mari voci ale muzicii lăutărești: Zavaidoc, artistul care a dat opera pe muzica lăutărească

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povestile voastre