Povestea unei berze care s-a încăpățânat să rămână peste iarnă în România

Nu toate berzele pleacă, la sfârşitul verii, spre ţările calde.

O barză a devenit vedeta localității Codlea pentru că s-a încăpăţânat să nu-și părăsească cuibul. Din fericire, datorită localnicilor are toate şansele să prindă sănătoasă primăvara.

Pentru această pasăre, țara noastră a devenit „a doua casă'. Și-a petrecut vara într-un cuib făcut pe un turn dezafectat, însă nu a imigrat în această toamnă.

Din păcate, înaripata au avut de îndurat temperaturile scăzute din ultimele zile. Iarna a venit brusc în România, iar barza a fost victima schimbărilor meteorologice.

Zgribulită și cu penele înghețate, barza a primit o mână de ajutor din partea unui alpinist utilitar, Ilie Radu, care împreună cu un prieten au luat inițiativa de a o salva.

Potrivit, Codlea.info, cei doi au amplasat în cursul zilei, atunci când barza a zburat din cuib, echipamentul de escaladă, iar în cursul nopții, când pasărea a revenit, au putut să escaladeze turnul înalt de 10 metri și să o prindă într-o plasă.

Pasărea va fi predată unei asociaţii din Sibiu, care se ocupă de protecţia berzelor.

Potrivit Conf. Dan Ionescu, ornitolog, citat de Mediafax, barza avea șanse să supraviețuiască pe perioada iernii : „Cele care rămân, unele dintre ele, cel puţin, pot să şi ierneze, sunt cazuri tot mai frecvente în România şi în ţări din jurul nostru, din Europa. Faptul că rămân nu înseamnă că sunt bolnave, rănite, sunt exemplare normale. E greu să spunem de ce au rămas, probabil sunt nişte cauze, dar dacă au hrană suficientă, cât de cât în perioada de iarnă, pot să rămână, hrană însemnând peştişori, resturi alimentare, de la abatoare, de la gropile de gunoi”.

 

Iulia Sandu

Foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Diverse