Picăturile de nas pot agrava strănutul

barbat care stranuta

barbat care stranuta

Strănut. Strănutul, care este caracterizat prin expulzarea convulsivă a aerului din plămâni prin gură și nas, de obicei, cauzate de particule străine care irită mucoasa nazală, ajută la menținerea corpului sănătos, fiind o parte importantă a sistemului imunitar.

Strănutul protejează corpul prin eliminarea virușilor și bacteriilor din nas, fiind un act reflex. Când ceva îți intră în nas sau  acesta simte un corp străin se declanșează centrul strănutului din creier, situat în trunchiul cerebral inferior. Semnalele sunt trimise rapid aproape  de gât, ochii și gură. Apoi, mușchii pieptului se contractă puternic, iar mușchii gâtului se relaxeze rapid. Drept urmare, aerul, împreună  cu saliva și mucusul ce conține particule străine sau iritante, sunt  forțate să iasă din gură și nas, având loc strănutul, curățând astfel cavitatea nazala.

Acesta are loc în cinci etape: plămânul acumulează cât mai mult aer printr-o inspirare profundă, ochii se închid datorită unui reflex, glota se blochează pentru moment, diafragma se îngustează, iar presiunea interioară a corpului crește brusc și, în final, coardele vocale scot un sunet specific însoțit de o expirare bruscă, puternică și explozivă.

Strănutul este rapid, eliminind aerul, saliva și corpul străin cu o viteză de mnim 160 kilometri. Totodată, un strănut elimină în aer în jur de 100.000 de germeni, de aceea este recomandat ca persoanele bolnave să strănute în batistă.

Strănutul poate fi provocat de expunerea la soare, de aerul umed sau rece, de alergii, de inspirarea gazelor toxice sau a fumului și a prafului, de infecții virale sau de depunerile pe căile respiratorii cauzate de boli respiratorii.

Ce este strănutul?

  • reprezintă un act reflex declanşat de excitaţia receptorilor de la nivelul nasului şi constă într-o expiraţie forţată cu glota închisă (glota – membrană care acoperă laringele)
  • când strănutăm, aerul este eliminat din plămâni cu o viteză uriașă

Strănut. Simptome

  • eliminarea forțată a aerului din plămâni prin gură și nas într-o acțiune explozivă și involuntară

Strănut. Cauze

  • aerul umed său rece
  • gaze toxice
  • fum
  • praf
  • boli respiratorii: viroze, gripe
  • alergii

Citește continuarea în Dicționarul medical

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate