Personalitățile născute în Zodia Leului pe 29 iulie. Află cine s-a născut pe aceeași dată cu tine!

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 29 iulie

Dintre personalitățile născute în Zodia Leului pe 29 iulie, una a dus cu ea, în mormânt, un mare mister. De peste 70 de ani, investigatorii continuă să spere că, într-o zi, vor afla adevărul. Cine a ucis-o pe Dalia Neagră?

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 29 iulie
BLACK DAHLIA / DALIA NEAGRĂ

Elizabeth Short s-a născut pe 29 iulie 1924. A fost a treia dintre cele cinci surori. A crescut în Medford, Massachusetts. Tatăl era un om de afaceri înstărit, până când, în 1929, la începutul marii crize economice, afacerea lui a dat faliment. Mașina lui a fost găsită pe podul Charlestown și s-a presupus că s-a sinucis aruncându-se în râu. Mulți oameni de afaceri au făcut asta, în disperare, după ce au pierdut tot ce aveau.

Mama s-a mutat cu cele cinci fiice într-un apartament modest și s-a apucat de contabilitate. Eisabeth suferea de astm, apoi o bronșită severă a silit-o ca, pe timpul iernii, să se mute la niște rude din Florida. În aceste condiții, a abandonat liceul.

În 1942, tatăl reapare. Viu și nevătămătat, trăia liniștit în California. Elisabeth încearcă să locuiască la tatăl ei, dar nu se înțeleg deloc și, în 1943, pleacă de la el. Își ia un job la un magazin militar și așa încep să-i placă soldații. A avut câteva relații cu militari, din care cel puțin una a fost violentă și abuzivă.

Se mută în 1943 la Santa Barbara și acolo, la 19 ani, este arestată pentru consum de alcool înainte de vârsta permisă, 21 de ani. Tribunalul pentru minori o obligă se întoarcă la domiciliul din Medford, dar ea pleacă în Florida. Acolo cunoaște un ofițer care o cere în căsătorie, după care pleacă în misiune. Al doilea Război Mondial era în plină desfășurare. Moare în august 1945, cu puțin înainte de încheierea războiului.

După moartea lui, Elisabeth se mută în Los Angeles, unde se angajează chelneriță. Era frumoasă și își dorea să devină actriță. Frecventa locuri în care credea că ar putea fi remarcată și că ar putea cunoaște oameni care să-i deschidă o ușă spre cariera visată.

Pe 9 ianuarie 1947, se întoarce la Los Angeles, după o călătorie la San Diego, cu comis-voiajorul însurat Robert Manley. Acesta o lasă la hotelul Biltmore, unde urma să se întâlnească cu una dintre surorile ei. Personalul hotelului își amintește că a văzut-o vorbind la telefon.

Ultimul loc în care a fost văzută în viață a fost Crown Grill Cocktail Lounge, pe strada South Olive, la jumătate de kilometru de hotel.

Pe 15 ianuarie 1947, în jurul orei 10 dimineața, o femeie vede ceea ce i se pare a fi un manechin aruncat pe un teren viran. Apropiindu-se, își dă seama că este trupul dezbrăcat al unei femei, secționat în două. Îngrozită, aleargă la cel mai apropiat telefon și sună la poliție. Victima se dovedește a fi Elisabeth Short. A fost identificată după amprentele digitale care se aflau în baza de date a poliției încă de la incidentul din 1943.

Numele Dalia Neagră a apărut în discuție după ce a fost menționat de un vânzător de la o farmacie din zonă. Se pare că i se spunea așa pentru că-i plăcea să se îmbrace în negru. În plus, era parafrazat titlul unui film noir de succes din 1946, „Dalia Albastră'. De atunci, așa i s-a spus în presă și așa a fost numit cazul.

Corpul fusese găsit întins pe pământ, cu fața în sus, cu mâinile întinse deasupra capului și cu gura tăiată până la urechi, într-un zâmbet hidos. Jumătatea de jos a corpului fusese așezată la 30 cm mai încolo, cu picioarele larg depărtate.

La autopsie, s-a stabilit drept cauză a morții hemoragia produsă de rănile de pe cap și față. Secționarea s-a produs după moartea victimei. Corpul și fața fuseseră tăiate și ciopârțite. Avea urme de legături pe mâini, picioare și gât. De asemenea, prezenta indicii de viol anal. Decesul intervenise în noaptea de 14 spre 15 ianuarie.

Pe 21 ianuarie, la redacția ziarului Los Angeles Examiner a sunat un bărbat care a pretins că este autorul crimei. Apoi a trimis la redacție un plic pe care scrisese cu litere tăiate din ziar: „Iată lucrurile Daliei'. În plic erau fotografii de-ale ei, cărți de vizită și certificatul de naștere. Apoi, în alt pachet, a trimis o poșetă și o pereche de pantofi. Poliția n-a putut preleva nici o amprentă de pe aceste obiecte.

Și a început vânătoarea de suspecți. După felul în care fusese așezat cadavrul și după genul de mutilări suferite, era clar că aveau de-a face cu o crimă de natură sexuală. Au identificat și interogat bărbați care îi făcuseră avansuri și pe care îi refuzase. O teorie a fost că, judecând după precizia cu care fusese secționat corpul, criminalul puytea să fie un om cu pregătire medicală, poate chiar un chirurg.

S-a stabilit o recompensă de 10.000 $ pentru informații care ar duce la prinderea criminalului. 150 de suspecți au fost interogați. S-au înregistrat foarte multe denunțuri făcute în scopul de a încasa recompensa. Și toate s-au dovedit a fi piste false.

S-a făcut legătura între uciderea Daliei și seria de crime din Cleveland, din anii 1934-1938. Și în acele cazuri victimele fuseseră tăiate în două. S-au făcut multe asemănări cu alte cazuri de crimă nerezolvate. Dar, până astăzi, după mai mult de 70 de ani, macabra enigmă n-a fost dezlegată. S-au scris cărți, s-a făcut filme, precum romanul lui James Ellroy și filmul regizat de Brian De Palma, în 2006.

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 29 iulie
MIRCEA LUCESCU

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 29 iulie

Mircea Lucescu s-a născut pe 29 iulie 1945. Este un fost jucător de fotbal și cel mai titrat antrenor român. Ca jucător, a activat în principal la echipa Dinamo între 1964 și 1977. Ca antrenor a condus printre altele echipa națională a României, precum și echipele Corvinul Hunedoara, Dinamo București. Apoi Brescia, Reggina, FC Rapid, Internazionale Milano, Galatasaray, Beşiktaş Istanbul Șahtior Donețk și Zenit Sankt Petersburg. În prezent, antrenează echipa națională a Turciei.

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 29 iulie
DICTATORUL ȘI GENIILE

Dictatorul Benito Mussolini, conducătorul politic și militar al Italiei, din 1922 până în 1943, s-a născut pe 29 iulie 1883. A înființat Partidul Fascist Italian, după modelul celui înființat de Hitler în Germania, și s-a autointitulat „Ducele'.

În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, a fost aliat cu Germania și Japonia, în ceea ce s-a numit Axa. Ca ambiție personală, a anexat cu forța Abisinia (Etiopia de astăzi). Și cam asta a fost tot ce a putut. Italia un avea capacitatea militară de a participa la un război de asemenea amploare. Iar poporul italian – exceptând pe fanaticii fasciști – un avea asemenea ambiții.

Din punct de vedere economic, Italia un era ceea ce este astăzi. Era o țară din care oamenii plecau în toată lumea după o viață mai bună, așa cum pleacă astăzi românii tocmai în… Italia. Și, la final, țara a ieșit din război înfrântă, sărăcită de tot, cu multe monumente distruse și cu multe opere de artă furate. Pe 28 aprilie 1945, Mussolini este împușcat de partizanii comuniști.

Două cărți excepționale ce redau viața bietului popor italian în timpul celui de Al Doilea Război Mondial sunt „La Ciociara' de Alberto Moravia și „Casa de pe colină' de Cesare Pavesi. După una dintre aceaste opere literare s-a făcut un film de referință în istoria cinematografiei. În 1960, apare „La Ciociara', regizat de Vittorio De Sica, cu Sophia Loren și Jean-Paul Belmondo. Pe IMDB, titlul este în varianta engleză: „Two Women'.

Iată acum, după mai bine de 50 de ani, iată cât de frumoasă rămâne Sophia Loren! GALERIE FOTO

Vladimir Zworykin, născut pe 29 iulie 1888, a fost un inginer rus care a inventat tubul catodic, tehnologia de bază a televiziunii. Aceasta a fost dezvoltată ulterior, în anii 30 ai secolului trecut. Microscopul electronic a fost o altă realizare bazată pe tehnologia inventată de savantul rus.

Pe 29 iulie 1925, pe insula Chios, s-a născut compozitorul grec Mikis Theodorakis. A compus muzică simfonică, operă, dar și muzica pentru coloana sonoră a unor filme celebre. Iar filmele acestea au rămas celebre inclusiv (dacă nu mai ales) pentru muzica lor. „Zorba, Grecul' (1964, cu Anthony Quinnn, Alan Bates și Irene Papas), „Z' (1969, cu Yves Montand și Irene Papas), „Serpico' (1973, cu Al Pacino foarte tânăr). Astăzi, genialul compozitor împlinește 93 de ani!

Mihaela Serea
Foto: Wikipedia, Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Timp Liber