Perseidele. Când se vor vedea anul acesta faimoasele stele căzătoare?

Perseidele reprezintă unul dintre cele mai fascinante și așteptate evenimente astronomice ale anului. Acestea sunt o ploaie de meteori care își au originea în fragmentele cometelor Swift-Tuttle, descoperite în anul 1862. Cometa Swift-Tuttle are o orbită care o aduce în apropierea Soarelui o dată la 133 de ani, iar atunci când trece pe lângă Soare, lasă în urmă o cale de praf și resturi.

Pe măsură ce Pământul își continuă călătoria în jurul Soarelui, acesta traversează calea de resturi lăsată de cometa Swift-Tuttle. Atunci când particulele de praf interacționează cu atmosfera noastră, ele intră în combustie și produc fenomenul cunoscut sub numele de meteori sau stele căzătoare. Aceste meteori pot fi observați sub forma unor raze luminoase, numite și perseide, care par să se propage din constelația Perseu – de unde provine și numele lor.

Perseidele sunt deosebit de impresionante datorită frecvenței și intensității lor. Această ploaie de meteori atinge un maxim în fiecare an, în jurul datei de 12-13 august, iar în această perioadă pot fi observate zeci sau chiar sute de meteori pe oră, scrie Earth Sky. Când condițiile sunt favorabile, perseidele pot oferi un adevărat spectacol astronomic, atrăgând atenția și interesul pasionaților de astronomie, dar și a celor care doresc să admire acest fenomen deosebit.

Pentru anul 2023, momentul maxim al ploii de perseide va fi în jurul datei de 12 august. Cu toate acestea, fenomenul poate fi observat pe o perioadă mai lungă, de obicei între 23 iulie și 22 august. Deși maximul este așteptat în jurul datei menționate, este posibil ca și în noaptele precedente și următoare să fie observate un număr semnificativ de meteori.

Pentru a admira perseidele, cel mai bun moment este în timpul nopții, când cerul este întunecat și nu este afectat de lumina Soarelui. Este recomandat să te așezi într-un loc întunecat, departe de sursele de lumină artificială, pentru a avea o vizibilitate cât mai bună. De asemenea, este necesară o doză de răbdare și ochi buni, deoarece perseidele pot apărea la intervale neregulate și pot avea traiectorii diferite.

În jurul dimineților de vârf, dacă urmărești toți meteorii Perseidelor în sens invers, aceștia par să vină din constelația Perseus, în apropierea faimosului Double Cluster. De aceea, ploaia de meteoriți este numită în onoarea Constelației Perseus Eroul.

Cu toate acestea, nu există nicio legătură reală între radiantul ploii de meteoriți și constelația Perseus. Stelele din Perseus se află la mulți ani-lumină distanță, în timp ce acești meteori ard la aproximativ 100 km (60 mile) deasupra suprafeței Pământului, mai scrie sursa citată anterior.

Așadar, Perseidele reprezintă un fenomen spectaculos și unic în cadrul astronomiei. Această ploaie de meteori oferă o oportunitate minunată de a admira frumusețea universului și de a contempla misterul spațiului cosmic.

Vezi şi ce este lapovița și cum se formează!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Timp Liber