Perseidele 2023: timpul pentru dorințe, în noaptea de 12 către 13 august. Unde se văd cel mai bine

PerseideSeparatorVEZI FOTOPOZA (1 / 3)

Perseidele ne aduc și anul acesta un spectacol impresionant pe cerul nopții. Specialiștii spun că se pot vedea circa 100 de meteori pe oră, dar doar în condiții ideale.

Perseidele: timpul pentru dorințe

Deja din luna iulie am putut vedea stele căzătoare deasupra României, iar în noaptea de 12 spre 13 august se va ajunge la punctul maxim. Nu uitați atunci să vă puneți câte o dorință pentru fiecare stea căzătoare văzută!

Perseu și particulele de praf cosmice

Curentul de meteori Perseide apare în fiecare an în prima jumătate a lunii august pe cerul nopții. Meteorii par a veni din dreptul constelației Perseus, de unde se împrăștie în toate direcțiile.

Perseidele constau din multe particule mici de praf, de mărimea unui bob de nisip, care au fost lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle.

Pământul, în orbita sa în jurul soarelui, intersectează traiectoria cometei în fiecare an, la jumătatea lunii august, trecând astfel prin norul de particule lăsate de cometă.

La intrarea în atmosfera Pământului, particulele încep să ardă și dispar în maxim câteva secunde.

Cometa Swift-Tuttle este cel mai mare obiect cunoscut să treacă în mod repetat pe lângă Pământ.

Nucleul să este de circa 26 kilometri lățime, iar ultima dată când a trecut pe lângă noi a fost în 1992, iar data următoare o vom vedea în 2126.

Când pot fi observați cel mai bine meteorii

Cel mai bun moment pentru observarea meteorilor este în a doua jumătate a nopții. În zonele des populate, și prin urmare intens luminate, se pot observa între 20 și 50 de Perseide pe oră. Maximul teoretic este de 100 până la 120 de meteori, la jumătatea lunii august, însă doar în zone fără poluare luminoasă.

Pentru a putea observa spectacolul în deplinătatea lui, trebuie să căutați un loc întunecat, fără poluare luminoasă. Cine locuiește în oraș, trebuie să meargă undeva la țară, departe de zonele locuite, ne sfătuiesc meteorologii de la Meteo & Radar. Cel mai bine pot fi observate de la munte, în zone înalte, cu puține păduri.

Prognoza meteo pentru Perseide

Vremea ne va ajuta anul acesta să observăm bine Perseidele din multe zone ale țării, mai ales până la miezul nopții, după care în centru și în sud vor apărea mai mulți nori.

Zona cea mai propice pentru observarea meteorilor va fi în Dobrogea, unde există șansele cele mai mici ca cerul să fie acoperit în noaptea de 12 spre 13 august.

Stelele căzătoare și dorințele

Doar simpla observare a meteorilor ne aduce bucurie, însă se spune, că de fiecare dată când vezi o stea căzătoare, poți să îți pui o dorință și aceasta se va îndeplini.

Legenda se pare că vine de pe vremea astronomului Ptolemeu, care credea că atunci când o stea cădea, zeii ascultau dorințele oamenilor.

Aflați dacă cerul va fi suficient de senin pentru a vedea Perseidele pe harta radar interactivă și în timp real din aplicația Meteo & Radar.

Link-uri utile Meteo & Radar România:

Informații despre companie

Meteo & Radar s-a născut din experiența de peste 20 de ani a institutului meteorologic german WetterOnline, care din 1996 furnizează informații meteo pentru întreaga lume.

WetterOnline este cel mai mare furnizor de servicii meteorologice din Germania și prin aplicația sa meteo internațională, este activ în peste 40 de țări.

Cei peste 130 de experți WetterOnline lucrează cu ajutorul tehnologiei de ultima generație, pentru a oferi utilizatorilor prognoze precise și de încredere.

Aplicația Meteo & Radar este pe piața aplicațiilor meteo din România din 2017, ocupând în prezent locul 1 atât în Magazinul Play pentru Android, cât și în App Store pentru iOS.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse