Pacienții din România vor putea fi transferați în străinătate. Ce spune Nelu Tătaru după vizita la Institutul Clinic Fundeni?

Pacienții din România vor putea fi transferați în străinătate. Ce spune Nelu Tătaru după vizita la Institutul Clinic Fundeni?

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a vizitat împreună cu preşedintele Klaus Iohannis Institutul Clinic Fundeni și a declarat că în următoarele săptămâni vor fi disponibile încă 280 de paturi la secțiile de Terapie Intensivă. Acestea vor fi distribuite în 24 de spitale.

Mai mult de atât, Tătaru a precizat că va fi evaluat fiecare circuit în secţiile de ATI și se va face un raport separat la tot ce înseamnă circuite electrice.

„Noi avem un număr în jur de 1.390 de paturi la terapie intensivă, avem 1.132 de pacienţi la terapie intensivă, mai avem în operaţionalizare încă 280 de paturi de la 24 de spitale, operaţionalizarea lor făcându-se între 7 şi 21 de zile', a spus Tătaru după vizita la Institutul Clinic Fundeni.

Tot în cadrul vizitei, Ministrul Sănătății a declarat că există o evaluare parțială a deficiențelor constatate în spitale și împreună cu cei de la ISU sau ANMDMR au construit un program de conformare urmând să se facă evaluarea la încă 14 zile.

„Avem nişte rezultate parţiale în care atât noi, cât şi cei de la ISU sau ANMDMR, în funcţie de deficienţa constatată, am făcut un program de conformare urmând să avem evaluarea la încă 14 zile. (…) Vorbim de evaluarea fiecărui circuit în secţiile de ATI de care se ocupă Ministerul Sănătăţii prin Inspecţia de Stat, ministrul va face un raport separat la tot ce înseamnă circuite electrice, precum şi ce va face ANMDMR pentru aparatură şi circuitele de gaz', a mai declarat Tătaru, potrivit Agerpres.

Nelu Tătaru a recomandat ca cei care deţin spitale departamentale trebuie să facă aceleaşi evaluări ca şi Ministerul Sănătăţii, având în vedere incendiul de la Spitalul CFR din Cluj.

Transferul pacienților în străinătate

„În Bucureşti, în acest moment, avem suplimentare cu şase paturi la Spitalul Sfânta Maria, cu opt paturi la Spitalul Cantacuzino, cu 30 de paturi de terapie intensivă şi 30 de paturi de terapie intermediară la Spitalul Monza Metropolitan şi reevaluăm celelalte structuri care pot să facă adaptarea paturilor de terapie intensivă', a afirmat ministrul Tătaru.

Transferul pacienților în străinătate s-ar putea decide doar în momentul în care capacitatea secțiilor ATI din România va fi depășită.

„Sper să nu ajungem în acel moment, fiindcă reevaluăm tot ce înseamnă terapie intensivă, dar dacă va fi nevoie luăm în calcul şi acest lucru. După cum ştiţi, la nivelul comunităţii europene, există un mecanism pentru transferul în momentul în care într-adevăr nu mai avem această capacitate. În toată această pandemie au existat aceste transferuri de pacienţi în judeţele limitrofe sau la distanţă atunci când a fost nevoie de paturi pentru terapie intensiv', a declarat Ministrul Sănătății.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri