(P) Top 3 defecțiuni frecvente la mașinile cu motorizare diesel

defecțiuni frecvente la mașinile cu motorizare diesel

Dacă ai o mașină cu motorizare diesel, probabil știi deja care sunt caracteristicile unei astfel de mașini, în comparație cu un automobil cu motorizare pe benzină. Consumul eficient, utilizarea biocombustibililor, sau modul în care se comportă iarna sunt câteva elemente diferențiatoare.

Un alt aspect care merită menționat este faptul că motoarele diesel folosesc bujii incadensecente, pentru a crește temperatura în camera de ardere. Dacă vrei să îți cumperi o mașină diesel, trebuie să iei în calcul faptul ca prețul bujiilor incadescente variază în funcție de producătorul autoturismului.

Trebuie să știi că și un astfel de vehicul este predispus la defecțiuni. Principalele probleme la un motor diesel apar în funcție de producător. Fiecare producător realizează mașini care au atât puncte forte cât și slăbiciuni. Iată care sunt cele mai frecvente defecțiuni la o mașină cu motorizare diesel.

Pompa de injecție

Mașinile diesel au nevoie de o pompă de injecție specială (pompă de joasă presiune), al cărui rol este de a trage carburantul din rezervor și a-l duce spre filtru. Specialiștii sunt de părere că, în funcție de producător, mașinile diesel sunt predispuse la probleme cu pompa de presiune joasă sau la cea de presiune înaltă.

Cauzele acestei defecțiuni sunt calitatea proastă a motorinei, înghețul din timpul iernii sau impuritățile care ajung în rezervor. Simptomul care va anunța șoferii că mașina lor are probleme la pompa de injecție va fi faptul că mașina nu va mai porni.

Turbina

Turbo-compresorul este o piesă comună atât mașinilor diesel cât și celor pe benzină, dar care se strică mai des la cele diesel. Cauzele acestei problemele sunt lubrifierea proastă și blocarea geometriei variabile. Uleiul de proastă calitate sau neschimbat la timp duc la deteriorarea acestei piese. De asemenea, turbo-compresorul se mai poate defecta și de la depunerile de calamină și de ulei care vor bloca diferite vacuum-uri, senzori sau sonde.

Această defecțiune poate duce, uneori, și la blocarea wategate-ului, care va face mașina să nu tragă. Astfel, o mașina cu probleme la turbină va consuma mai mult și poate chiar scoate zgomote de sub capotă. Aceste semne ar trebui să te atenționeze că mașina ta are probleme și nu ar strica o vizită până la un service.

Valvă EGR

Exhaust Gas Recirculation (EGR) este un sistem special conceput pentru a limita poluarea. Prin EGR se realizează recircularea gazelor, adică acest sistem preia o parte din gazele arse cu conținut scăzut de oxigen din evacuare și o reintroduce în admisie. Acest proces duce la o ardere mai bună a gazelor și impicit a funinginilor de tip Nox.

Odată cu recircularea gazelor de evacuare mașina va suporta o scădere a performanțelor. Experții susțin că, în timp, gazele de evacuare pot obtura traseul gazelor, iar mașina ne va anunța de acest lucru prin martorii de bord. În această situație, mașina va necesita intervenția unor specialiști.

Pe lângă aceste defecțiuni, mașina ta poate prezenta următoarele semnele care pot ascunde defecțiuni serioase:

  • trepidații la plecarea de pe loc (din cauza uzării volantei cu masă dublă);
  • fum negru emanat la accelerările bruște (defecțiuni la turbină, la injectoare sau chiar la filtrele de aer);
  • fum alb (compresie redusă, contaminarea carburantului cu apă sau petrol, alimentarea insuficientă a motorului cu motorină);
  • fum albastru (uzura excesiva a cilindrilor sau a pistonului, deterioararea valvelor, supraalimentarea cu motorina);
  • erori la introducerea cheii în contact (injectoare defecte și carburant insufiecient;
  • ruperea lanțului de distribuție (problemă specifică unor motoare diesel produse de BMW).

Astfel, dacă ai o mașină diesel sau vrei să îți cumperi una, trebuie să fii atent la probleme la care sunt predispuse aceste mașini. Detectarea timpurie a problemelor te poate salva de la cheltuieli suplimentarea cu reparația mașinii și te va scuti de eventualele neplăceri.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse