Verdi a spus că cafeaua este un balsam pentru inimă și spirit, Benjamin Franklin a considerat-o unul dintre cele mai valoroase luxuri de la masă, deoarece aduce „bucurie fără intoxicație', iar legendarul Sherlock Holmes credea că nu există nimic ca această băutură care să stimuleze celulele creierului.
Dar știm să facem o cafea bună acasă? Suntem conștienți că uneori iese mai amară decât ar trebui? Am ales aparatul de cafea corect? Alegem bine locul unde păstrăm cafeaua? Experții ne explică cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când pregătim o ceașcă de cafea aburindă și rezultatul nu este perfect.
În magazine găsim așa-numita „cafea de specialitate', un produs ales de degustători experți care este definit ca „o cafea fără defecte'. Este necesar să se țină cont de modul în care a fost cultivată, de materia primă (boabele de cafea sunt ca strugurii: dacă sunt răi, nu vor putea niciodată să dea un vin bun') și de modul în care este prăjită.
Nu este recomandabil să o cumpărați într-un amestec de mai mult de două sau trei feluri de cafea de origine, pentru că astfel nu se păstrează personalitatea cafelei, explică specialiștii.
Cafeaua trebuie cumpărată proaspăt prăjită pentru a-și păstra prospețimea. În magazinele specializate, cafeaua se prăjește cu mașini mici, cu mai multă grijă decât în industria cantităților mari și, astfel, proprietățile sale sunt mai bine conservate și gustul amar al cafelei comerciale este redus.
Potrivit experților, aroma amară a cafelei este naturală deoarece provine din cofeină (o substanță care previne atacul insectelor și stimulează creșterea plantei), dar dacă cafeaua este prăjită excesiv, gustul amar crește și echilibrul este pierdut cu arome dulci (nu zaharate) și acide.
La fel de important ca și cumpărarea unei cafele proaspăt prăjite este să o măcinăm imediat. Diferența este similară cu tăierea unei salate și consumarea ei imediate sau așteptarea unui timp îndelungat înainte de a o face, ne mai spun specialiștii.
De asemenea, trebuie să luăm în considerare faptul că fiecare filtru de cafea are nevoie de un anumit grad de măcinare. Filtrele de cafea tradiționale necesită un bob mai grosier decât mașinile de cafea italiene. Primul ar fi echivalent ca grosime cu sare grosieră și al doilea cu piperul măcinat.
Dacă sunteți un iubitor de cafea bună, trebuie să aveți grijă ce aparat de cafea alegeți. Dacă vă place cafeaua espresso puternică și scurtă pentru capuccino, nu cumpărați un filtru și, dacă vă place cafeaua lungă și fină, cu nuanțe, nu optați pentru un espressor, recomandă specialiștii. Espressoarele, ca cele din cafenele, extrag cafeaua sub presiune, și sunt cele mai scumpe variante de pe piață, dar se pot găsi variante pentru acasă la prețuri accesibile.
Există oameni care plătesc mai mult pe un espressor decât pe o mașină. Dacă vorbim despre concentrația și intensitatea cafelei, espressorul este primul pe listă pentru că oferă cafea cu mult corp și densitate. Este urmat de aparatul de cafea moka italian sau de cafeaua făcută la ibric; apoi filtrul de cafea.
Unde trebuie depozitate boabele de cafea sau cafeaua măcinată, astfel încât să fie conservată corect? Ei bine, ca zahărul, într-un loc răcoros, uscat și întunecat. Specialiștii recomandă faptul că poate fi păstrată la frigider numai dacă se evită contactul cu aerul și umiditatea, adică într-un recipient izolat și bine sigilat.
Cafeaua este un aliment higroscopic (absoarbe și pierde umezeala) care ar trebui separat de alte alimente proaspete, deoarece este foarte ușor să absoarbă mirosurile. De fapt, dacă puneți o ceașcă de cafea măcinată într-un frigider care miroase urât, cafeaua va scoate mirosurile neplăcute din acesta.