(P) Dacă vreau să trec de la ochelari la lentile, pot lua aceleași dioptrii?

Dacă ai probleme cu vederea pe care le corectezi cu ajutorul unei perechi de ochelari de vedere, cu siguranță te-ai gândit măcar o dată cum ar fi să treci la lentilele de contact. Ideea ta este una foarte bună, pentru că avantajele de a face tranziția sunt numeroase. În afară de comoditatea de a purta o pereche de lentile oricum și oriunde, fără grija că atunci când treci de la o temperatură mai mică la una mai mare și invers o să ți se aburească ochelarii sau că atunci când faci un sport trebuie să renunți la ei, pentru a evita accidentările, lentilele de contact nu îți vor modifica fizionomia și vei scăpa de grija asortării lor cu restul ținutelor tale. Întorcându-ne la ideea acestui articol, dioptriile lentilelor nu sunt aceleași cu cele ale ochelarilor de vedere, iar motivele sunt cele pe care le găsești mai jos.

Distanța

O primă diferență între cele două metode de corectat vederea, ca să înțelegi de ce se aplică dioptrii diferite, este distanța dintre acestea și globul ocular. Dacă în cazul lentilelor de contact, aceasta este nulă, pentru că ele se aplică direct pe ochi, când vine vorba de ochelari, lucrurile stau diferit. Între ochii tăi și ochelari este o distanță de aproximativ 12 milimetri, deci e normal ca dioptriile să fie diferite. În afară de acest aspect, mai trebuie luată în seamă și dimensiunea lentilelor. În vreme ce ochelarii sunt mult mai mari, lentilele de contact au un diametru mult mai redus, puțin peste cea a irisului.

De ce ai nevoie de un consult special?

Atunci când decizi să faci trecerea de la ochelarii de vedere la lentilele de contact, trebuie să îți faci o programare la medicul tău oftalmolog pentru ca acesta să îți facă alte măsurători pentru a putea determina dioptriile exacte pentru lentile. Acest tip de control este separat de o vizită obișnuită la doctor, pentru că fiecare tip de lentilă este diferit, la fel cum sunt și nevoile pacientului pentru corectarea vederii. Medicul tău va ști ce recomandare să îți facă, în funcție de stilul tău de viață și activitățile pe care le ai în mod normal. Vei avea posibilitatea de a alege între lentile zilnice, cele săptămânale, lunare sau chiar trimestriale, la fel cum poți opta între cele care trebuie scoase în fiecare seară, înainte de culcare și cele care, hidratate corect, pot fi păstrate pe ochi pentru o lungă perioadă de timp. Forma corneei tale este, de asemenea, un criteriu foarte important în alegerea lentilelor ideale pentru tine.

De ce nu trebuie să cumperi lentile „după ureche'

La fel ca orice alt dispozitiv sau produs medical, trebuie să personalizezi lentilele de contact după nevoile tale. Nu trebuie să ceri părerea altcuiva decât a medicului tău oftalmolog atunci când le alegi, pentru că ceva ce altei persoane îi face bine, ție îți poate provoca un rău. Iar cu vederea nu e de glumit. Alegând un material cu care ochii tăi nu se pot obișnui sau purtând dioptrii greșite, poți avea mari probleme în timp, până la pierderea vederii, în afară de un disconfort teribil în timp ce le porți pe cele greșite.

Nu uita să îți vizitezi medicul oftalmolog regulat, dar mai ales dacă vezi că ceva nu e în regulă cu lentilele pe care le porți. Cu fiecare ocazie în care îl întâlnești poți avea siguranța că ochii tăi sunt protejați și nu îi stresezi cu nimic.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Diverse