(P) Aparatul autoclav – de nelipsit din orice clinică dentară

(P) Aparatul autoclav – de nelipsit din orice clinică dentară

Atât spitalele, cât și clinicile dentare trebuie să fie locurile în care se găsesc cei mai puțini microbi. În acest sens, munca personalului medical nu se rezumă doar la efectuarea tratamentelor propriu-zise, ci și la asigurarea unei igiene corespunzătoare a mediului, aparaturii medicale și a instrumentarului.

Sterilizarea instrumentarului stomatologic este obligatorie prin lege, acesta fiind cel care intră în contact direct cu pacienții în fiecare zi. Sterilizarea se efectuează în principal cu ajutorul unui autoclav, însoțit, în cazul instrumentarului metalic, de un pupinel.

Importanța igienizării într-un cabinet stomatologic

Este de la sine înțeles faptul că un cabinet stomatologic trebuie să fie curat și că trebuie să asigure menținerea sănătății pacienților și a personalului.

Dat fiind faptul că este un mediu favorabil dezvoltării microbilor, igienizarea nu trebuie tratată cu superficialitate. Este necesar ca aceasta să se transforme într-un ritual zilnic, menit să garanteze siguranța tuturor.

Astfel:

  • este obligatoriu ca suprafețele de lucru, pereții și tavanele să fie lavabile pentru a permite dezinfectarea corectă;
  • este necesar ca aparatura medicală să fie fabricată din materiale de calitate, care nu-și pierd caracteristicile la contactul cu produsele de curățare speciale;
  • este obligatoriu ca instrumentarul stomatologic să treacă printr-un proces riguros de sterilizare, fapt ce presupune utilizarea unui sterilizator autoclav de calitate.

Autoclavul – un dispozitiv medical menit să garanteze siguranța

Autoclavul este de mult timp utilizat în stomatologie. Acesta este un dispozitiv medical care, cu ajutorul aburilor (căldură umedă), distruge bacteriile, virusurile, ciupercile și sporii care se depun pe echipamentele și instrumentele medicale.

Mai este utilizat și în microbiologie, medicină, pedichiură, tatuaje etc.

Într-un cabinet medical există și instrumentar metalic care are tendința de a se coroda, autoclavul nefiind indicat în acest caz. Pentru sterilizarea instrumentarului metalic este recomandat pupinelul, un aparat de sterilizare care utilizează căldura uscată.

Atât pupinelul, cât și sterilizatorul autoclav se asigură că instrumentarul utilizat este perfect dezinfectat, căldura de peste 100 de grade Celsius, presiunea și timpul distrugând și virusurile rezistente, cum ar fi cele care produc hepatita B și C sau virusul HIV.

Alegerea corectă a autoclavului

Prețul unui autoclav nu este mic, fiind de regulă situat între 2000 și 5000 de euro. Astfel, alegerea celui mai bun model trebuie făcută cu mare atenție pentru ca rezultatele să fie pe măsura așteptărilor. Pe lângă preț, autoclavul se alege și în funcție de:

  • capacitate – un factor demn de luat în considerare este locul unde urmează să fie așezat aparatul. Astfel, în cazul în care în cabinet este suficient spațiu, se poate opta pentru un autoclav cu o capacitate mai mare, care poate ajunge chiar și până la 150 l. În caz contrar, un autoclav cu capacitate de 7 l este suficient.
  • tipul necesar – există mai multe tipuri de sterilizatoare, în funcție de ciclurile de sterilizare: clasa S, clasa N și clasa B. Cel mai utilizat tip de autoclav este cel clasa B deoarece asigură un proces complet de sterilizare.
  • materiale – este necesar ca autoclavul ales să fie fabricat din materiale de înaltă calitate, care să îi garanteze rezistența și durabilitatea.

Dentex – magazinul online unde se găsesc autoclave de înaltă calitate

Alegerea aparaturii necesare pentru buna funcționare a unui cabinet dentar cere mult timp. Pentru a economisi această resursă importantă se pot căuta produsele necesare în magazinele online de specialitate.

Pe dentex.ro sunt disponibile sterilizatoare autoclave la un raport calitate-preț excelent. De asemenea, în catalogul de produse al companiei se găsesc o diversitate de echipamente și aparate necesare unui cabinet dentar, de la cele de laborator, la produse utile pentru restaurare, igienă, protetică și implantologie.

Dentex este unul dintre principalii furnizori de produse stomatologice din România și deține propriul brand, BlueTech. Autoclavele BlueTech sunt apreciate la nivel național pentru caracteristicile lor, pentru durabilitate și rezistență, găsindu-se în două modele: cu capacitate de 17 l și cu capacitate de 23 l.

În concluzie, un autoclav nu trebuie achiziționat doar pentru că este obligatoriu, ci pentru că sănătatea pacienților și a personalului dintr-o clinică dentară trebuie să se situeze mereu pe primul loc.

Pentru a garanta acest lucru este important ca în căutarea produsului potrivit să se țină cont de caracteristicile acestuia, de materialele din care este creat, de capacitate și tip, precum și de raportul calitate preț.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Diverse