(P) 5 sfaturi pentru a supraviețui financiar după Sărbători

sfaturi pentru a supraviețui financiar după Sărbători

Luna cadourilor este una dintre cele mai solicitante din an, mai ales pentru cei care nu vor să ocolească tradiția darurilor de Sărbători pentru cei dragi. Pe lângă darurile de Moș Nicolae, de Crăciun sau de Revelion, apar și alte cheltuieli în plus. Tocmai de aceea, în ianuarie mulți se trezesc cu buzunarele goale și trebuie să își gestioneze atent bugetul, până la ultimul ban.

În condițiile în care românii cheltuiesc, în medie, 730 de lei doar pe cadourile pentru cei dragi, este lesne de înțeles de ce mulți dintre ei simt că ar avea nevoie de un al doilea salariu pentru a face față financiar începutului de an. Dacă vrei să treci cu bine de luna ianuarie, fără să resimți prea tare impactul sărbătorilor de iarnă asupra bugetului tău, iată ce soluții ai la dispoziție:

Plătește-ți mai întâi facturile

Poate fi tentant să îți suplinești bugetul pe luna ianuarie prin amânarea facturilor, însă această strategie nu face decât să îți prelungească eforturile financiare și pe următoarele luni ale anului. De aceea, este bine să te asiguri de la bun început că ai pus bani deoparte pentru plata facturilor și abia apoi să îți organizezi bugetul, în funcție de suma cu care mai rămâi.

Cel mai bine este să îți faci un tabel pe săptămâni, în care să îți aloci un buget săptămânal în care să încerci să te încadrezi. Astfel nu vei ajunge în situația de a rămâne cu conturile goale la finalul lunii.

Plătește în rate achizițiile mari

Cum în ianuarie au loc reduceri masive la o gamă largă de produse, acesta poate fi un bun moment pentru a-ți cumpăra acele lucruri de care ai neapărat nevoie, dar a căror achiziție ai tot amânat-o, din lipsă de bani. Însă ține cont și de faptul că o soluție poate fi să plătești cu un astfel de card de credit cu dobândă zero.

Astfel, vei putea împărți o sumă mare de bani în până la 12 rate egale, în funcție de cum îți este mai la îndemână, și să scapi de griji. După cum vezi, ai și o perioadă de grație de până la 55 de zile, ceea ce înseamnă că vei avea o pauză de respiro pentru a-ți reface bugetul înainte de a începe să returnezi banii.

Urmărește reducerile și lichidările de stocuri

După sărbători, numeroase magazine încearcă să își atragă clienții cu promoții atractive și ai șansa să găsești adevărate chilipiruri, mai ales după 15 ianuarie, când încep lichidările de stocuri.

De exemplu, magazinele de haine încearcă să facă față valului de scăderi ale vânzărilor care urmează după sărbători și să vândă stocurile de produse pentru a face față colecțiilor de primăvară. Și hipermarket-urile vin cu oferte prin care încearcă să vândă înainte să expire produsele alimentare rămase pe rafturi de la Crăciun și Revelion, așa că îți poți face stocuri în frigider și poți economisi mai mulți bani.

Evită cheltuielile care nu sunt necesare

Dacă obișnuiești să mergi des cu taxiul, să comanzi mâncare la serviciu sau acasă ori să ieși în oraș în fiecare weekend, în luna ianuarie ar trebui să fii mult mai atentă cu modul în care îți cheltuiești banii. Cel mai simplu este să ții evidența bugetului tău trecând în tabel fiecare cheltuială, indiferent cât de mică ți se pare.

Astfel, îți vei da seama mult mai ușor unde se duc banii tăi și de unde ai putea face economii. De exemplu, o soluție foarte simplă prin care îți poți proteja bugetul până la ziua de salariu este să îți gătești acasă și să îți iei un pachet cu mâncare la lucru. Doar din acest gest poți economisi câteva sute de lei pe lună. 

Scoate la vânzare lucrurile de care nu mai ai nevoie

Începutul de an este un moment perfect pentru a face curățenie generală în toată casa și a te debarasa de lucrurile de care nu ai nevoie. S-ar putea să constați astfel că unele dintre ele, deși sunt aproape noi, au stat nefolosite luni de zile într-un dulap.

Sortează obiectele de care nu mai ai nevoie și vezi dacă nu cumva le poți pune pe un site cu anunțuri de vânzări. Nu numai că ai șansa să scoți un ban în plus, dar vei elibera și spațiu în locuința ta pentru lucruri de care chiar ai nevoie.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Undrey

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse