Ocolul Pamantului la 70 de ani

„Am stabilit singura limitele”

Zeci si zeci de tari, locuri pe care le-a vazut doar o mana de oameni, munti si oceane sau geruri si calduri cumplite si sute de mii de kilometri insumati de o pasiune cat o viata. Cred ca natura face parte din viata mea, este o pasiune cu care m-am nascut, asa cum m-am nascut cu aceasta chemare catre departari, catre locurile necunoscute ale Terrei.

China

China este o imensitate cu o istorie extraordinar de veche si de valoroasa.”

Templele Khmer

Templele Khmer au o conceptie unica si au ca reprezentari pasarea, dragonul, leul sau tigrul.

Da, am avut o viata plina, in care, daca nu am dat peste dificultati, mi le-am creat singura si poate ca asta m-a impins intotdeauna inainte si m-a „trimis“ in toate explorarile mele de mai bine de 20 de ani incoace: faptul ca mi-am stabilit propriile limite si ca depinde doar de mine pana unde voi ridica stacheta. Iar dupa ce mi-am demonstrat mie insami ca sunt puternica, am putut privi lumea din jurul meu fara teama. Asa am depasit toate obstacolele din viata mea, fiindca, la urma urmei, viata in sine este o expeditie.

Expeditia in jurul lumii pe care am incheiat-o in vara anului trecut, m-a dus pe toate continentele, in cautarea zonelor care pastreaza urme ale vechilor civilizatii, dar si pentru a vedea cu ochii mei ce impact a avut omul asupra planetei.

Am mers din America de Sud pana Iran si din „lumea de altadata“ a olmecilor si aztecilor din Mexic, pana la capatul Indiei, in Bangalore si Mumbai, trecand prin Venezuela, prin Marele Canion si rezervatiile indienilor, de la Marile Lacuri ale Canadei catre nordul Japoniei si mai departe spre Coreea si miracolul Cambodgiei. Am mers in locuri care completeaza un mozaic al cunoasterii lumii, al cunoasterii omului, al traditiilor vechi si filozofiilor cu valoare de viata.

Mi-am organizat cu atentie expeditia si, credeti-ma, nu este un lucru simplu deloc. Sa pui la punct toate detaliile unui asemenea drum in jurul lumii este un lucru laborios si dificil. Exista o strategie de „constructie“ a expeditiei, cand te documentezi despre fiecare zona in parte si citesti foarte mult, apoi faci planul, care include de la legaturi de transport si prognoze meteo, la comunicatii, viteze de deplasare, fonduri si zeci de variante pentru fiecare traseu posibil, de la un punct la altul.

Este nevoie apoi si sa iti mentii tot timpul o rezerva de pregatire fizica, trebuie sa te mobilizezi si sa ajungi la o putere psihica si la o motivatie maxima. De multe ori, in expeditiile mele am trait momente in care fizic, dar si psihic am simtit ca nu mai pot face un pas. Şi cel mai greu mi-a fost in drum spre Polul Nord Magnetic, pe schiuri, in viscol, la minus 48 de grade C, cand am crezut ca am sa ma prabusesc de epuizare.

Dar undeva, in subconstient, am regasit mereu forta de a merge inainte si as putea sa spun ca ceea ce mi-a dat tot timpul energie si curaj a fost miscarea. Fiindca nu poti separa mintea de corp.

Eu sunt omul miscarii: alerg in fiecare dimineata 10 sau 15 minute si macar odata la doua saptamani merg la munte, unde, in varf, dincolo de nori, ma simt libera, implinita si incarcata de energie.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Relatii