Oana Lamba:,,Să fii antreprenor nu este deloc uşor,,

oana

Oana Lamba este o mamă cu un curaj rar întâlnit: a renunţat la un job prosper pentru a-şi urma pasiunea şi a devenit unul dintre cei mai căutaţi designeri florali.

Iubirea pentru copii şi pentru flori

La 32 de ani, Oana Lamba este mama a doi copii minunaţi, este îndrăgostită de natură şi de frumos şi este autoarea propriului său succes, căci a îndrăznit să părăsească un loc de muncă sigur într-o multinaţională şi apelând la idei originale şi la o creativitate fără astâmpar, a reuşit să-şi facă un nume într-o lume unde adevăraţii profesionişti se numără pe degetele unei singure mâini, cea a artei creaţiilor florale.

Ca să poţi înţelege cum creează Oana, cum îi vin ei ideile şi cum face să creeze frumosul doar din tijele delicate ale unor flori, cum petale şi culori se aşază cuminţi ca să închipuie aranjamente şi buchete unicat, liniile unei figurine, pe simpaticul ursuleţ Winnie, ori formele haioase ale unor animăluţe care fac fericiţi o mulţime de prichindei, trebuie să ai multă răbdare.

Florile şi pasiunea de a fi mamă

Să stai şi să priveşti. Cum ia forma, mai întâi pe o foaie de hârtie, apoi pe planşetă şi pe masa ei de lucru, în culori, nuanţă lânga nuanţă, tulpini, fire, corole, pentru ca în final liniile de la început să ajungă un obiect de decor concret, menit să transforme evenimentele în sărbătoriri unice.

_DSC2281„Pasiunea pentru flori şi pentru decor am avut-o dintotdeauna, iar talentul cred ca este moştenit de la bunica mea, profesoara de lucru manual. Eu sunt absolventă de ASE, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, iar până în 2010 am lucrat ca auditor financiar pentru o companie multinaţională, unde aş fi putut deveni manager şi unde aş fi lucrat şi astăzi daca nu, la insistenţele soţului meu, s-ar fi născut primul nostru copil.

Când am intrat în concediu prenatal ştiam doar că vreau să nasc natural şi să alăptez un pic, nu ştiam mai nimic despre parenting, despre ce înseamnă să fii mamă şi voiam să revin cât mai repede la birou pentru a nu rata următorul sezon de audit.

După ce Andrei, băieţelul nostru, a venit pe lume, parcă totul s-a schimbat: îmi doream să stau tot timpul cu el, cu familia, aşa că mi-am prelungit concediul de maternitate până la doi ani.

Am început să lucrez cu florile dintr-o joacă, dar şi din nevoie, atunci când am botezat fetiţa unor prieteni şi mi-am dorit să îi fac o lumânare de botez cu ghiocei, însă, în ciuda căutărilor, nu am găsit nicio florărie care să o facă. Şi atunci am hotărât să o fac singură. Am lucrat la ea câteva ore, dar a ieşit superb şi a avut un succes fabulos. Şi aşa au început să vină mici comenzi, iniţial doar de la prieteni, pentru evenimente de familie.

M-au provocat, însă, sculpturile florale – aşa că am încercat diverse figurine: omidă, pălărie, cărucior, ursuleţ, broască ţestoasă, delfin şi toate ieşeau tare vesele şi însufleţite.

Dar, în acea perioadă, lucrul cu florile era un hobby, marea pasiune era aceea de a fi mamă, astfel ca, puţin înainte ca Andrei să aibă doi ani, s-a născut Alexandra, o fetiţă minunată, iubită, dorită şi răsfaţată de toţi.

Hobby devenit afacere de succes

Acela a fost momentul în care am ştiut sigur că nu vreau să mă mai întorc la birou şi că vreau să îmi cresc liber copiii, aşa cum ştiu şi simt eu, fără reguli şi program de angajat.

Şi am început să mă gândesc serios să transform hobby-ul meu pentru flori, din care, din păcate, nu se putea trăi, într-o afacere. Când Alexandra a împlinit un an, mi-am făcut curaj, mi-am semnat demisia şi pe cont propriu, am creat Olla Floral Art.

flori-m

A fost un moment în care multă lume din jurul meu a fost şocată, unii au zis că sunt curajoasă, alţii că sunt nebună ori că de ce renunţ la toate şcolile făcute pentru asta, însă, necondiţionat m-au susţinut familia şi foarte mulţi prieteni.  Şi aşa, am demarat afacerea, întâi cu mici comenzi care au devenit tot mai mari ca buget, amploare şi exigenţă.

fata-copacOana nu pare, dar este o visatoare, iar în lumea ei, desenată frumos şi delicat, nu îi plac regulile fixe şi nu suportă locurile comune, banalitatea cenuşie.

Pentru ea lumea e plină de culoare şi luminată permanent în nuanţele curcubeului, iar când vorbeşte despre „Olla, are ceva care îţi dă încredere în tine: „Anul de debut a fost tare provocător, a început cu mult elan, cu pasiune, cu proiecte peste proiecte, dar şi foarte multă muncă.

Iniţial, am avut atelierul în bucătăria garsonierei, unde locuiam, apoi în garaj şi acum, într-un spaţiu dedicat exclusiv acestei activităţi.

Cel mai dificil mi s-a părut să fiu om bun la toate, să fac şi PR, şi creaţie, şi marketing, şi analiză de costuri, şi profitabilitate, şi management şi, peste toate, să fii şi un părinte prezent pentru cei mici.

Acum, copiii merg la gradiniţă şi am destul timp pe care să îl aloc creaţiei, dar, pentru viitor, mă gândesc şi la o florărie sau la un lanţ de florarii Olla. Avem clienţi fideli: companii, restaurante şi hoteluri, dar şi mulţi oameni fini şi „pretenţioşi, oameni publici, antreprenori sau angajaţi din corporaţii.

Dar preocuparile Oanei Lamba nu se limitează doar la creaţia figurinelor florale, ci se îndreaptă şi către educaţia estetică şi voluntariat.  Are, împreună cu Fundaţia Principesa Margareta a României, un proiect al unor ateliere de creaţie florală, împreună cu copiii şi seniorii asistaţi, a decorat scena Ateneului Român pentru Concertul Regal, organizat pentru aniversarea Majestaţii Sale Regelui Mihai I, şi a creat un aranjament floral oferit Regelui Mihai, cu zilei numelui.

Apoi, a avut o altă idee deosebită: să promoveze, că proaspătă mămică, alăptarea naturală. „Înainte de a deveni mama, îmi doream să alăptez un pic, cât să nu moară bietul copil de foame, dar n-a fost nici pe departe aşa.

Am cunoscut beneficiile alăptării şi vreau să încurajez tinerele mame să facă asta, pentru ele şi pentru copiii lor, astfel că am lansat un proiect prin care vrem să facem cunoscute beneficiile alăptării, naturaleţea ei, şi să promovam alaptatul în public. Am organizat şedinţe foto, cu mame care alăptează în spaţii publice şi s-a creat o mică expoziţie care poate fi vizitată în diverse galerii de artă sau locuri publice din Bucureşti.

Autor: Adrian Cîlţan

Vezi şi Oamenii frumoşi din formaţia „Trei Parale'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Relatii