O pictorita cu probleme de sanatate mintala lupta prin arta cu stigma

O pictorita cu probleme de sanatate mintala lupta prin arta cu stigma

Mircea Toma, prof dr. Catalina Tudose, Stefan Bandol, Catalin Stefanescu

Mircea Toma, prof dr. Catalina Tudose, Stefan Bandol, Catalin Stefanescu

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 1 din 3 persoane prezinta, intr-un moment sau altul al vietii, o tulburare mintala. Persoanele cu probleme de sanatate mintala se confrunta cu fenomentul de stigmatizare din partea societatii, iar aceasta stigmatizare are efecte nefaste asupra vietii pacientului.

„Stigmatizarea incepe cu etichetarea cuiva. Astfel apar divizarile: grupul nostru, al celor superiori, si grupul lor, al celor fara valoare. Stigmatizarea permite mentinerea prejudecatilor, duce la pierderea suportului social, determina finantarea scazuta a serviciilor psihiatrice.

Pacientului ii provoaca umilinta, jena, suferinta, descurajare, amplificarea tulburarilor psihice, in unele cazuri, suicid. Din aceasta cauza, ei vor apela cu intarziere la serviciile si profesionistii din sanatatea mintala. Vor prefera sa izoleze social, se vor integra cu dificultate in comunitate si vor intampina dificultati in gasirea unui nou loc de munca", precizeaza prof dr. Catalina Tudose, psihiatru si presedinta Societatii Romane Alzheimer.

„Nu trebuie studii de specialitate ca sa iti dai seama ca exista o stigmatizare explicita in Romania. Daca pentru diabet, cancer se vorbeste si chiar se face preventie, pentru preventia bolilor psihice se aloca foarte putine fonduri”, adauga prof dr. Catalina Tudose.

Mircea Toma, jurnalists si sustinator al campaniei declara: „Stigma este o boala a societatii. Romania este bolnava din acest punct de vedere dar are ambitia de a fi tara europeana. Categoriile cele mai stigmatizate in Romania sunt: persoanele cu probleme de sanatate mintala, rromii si persoanele cu HIV. Persoanele cu dizabilitati, in ciuda prefixului < diz > au reale abilitati.”

Catalin Stefanescu, jurnalist si sustinator al campaniei, declara: „Proiectul Casa cu Casa se Face Sat are un chip spectaculos. Salut doza de contemporaneitate a proiectului!”.

Campania prin care Asociatia Aripi incearca sa demonstreze talentul si complexitatea persoanelor cu probleme de sanatate mintala se bucura de sprijinul unor personalitati din Romania: Felicia Filip, Catalin Stefanescu, Mircea Toma, Liana Stanciu, Luminita Ghildus.

Pe site-ul www.forumulsanatatiimintale.ro/expozitie-tablouri/ sunt postate tablourile pictoritei Simona Istrate. Oricine poate ajuta Campania prin sponsorizarea unei lucrari.

Lucrarile noastre preferate

Ulita, Simona Istrate

Ulita

Batran marocan, Simona Istrate

Batran marocan

Simona Istrate sau talentul care sfideaza stigmatizarea

Putine dintre persoanele cu probleme de sanatate mintala isi gasesc reursele pentru a lupta cu boala si cu prejudecatile venite din partea societatii. Simona Istrate isi gaseste forta in arta sa: pictura.

Pictorita Simona Istrate a acceptat sa se implice in proiectul Casa Cu Casa Se Face Sat pentru ca intelege pe deplin necesitatea infiintarii unui complex destinat recuperarii persoanelor cu probleme de sanatate mintala. Concret, Simona Istrate a acceptat ca lucrarile ei sa fie expuse in vederea vanzarii pentru aceasta cauza. Tablourile sunt disponibile pe site-ul www.forumulsanatatiimintale.ro/expozitie-tablouri/, iar banii stransi in urma expozitiei vor fi investiti in realizarea unui film de promovare a Complexului European de la Sighisoara.

„Ma implic pentru ca acest complex inseamna o sansa pentru noi, persoanele cu probleme de sanatate mintala. Problema noastra cea mai mare ramane stigmatizarea. Aceasta este mai rea decat boala in sine, isi pune amprenta mai puternic”, mentioneaza Simona Istrate.

Despre proiectul Casa Cu Casa Se Face Sat

Ideea proiectului Casa Cu Casa Se Face Sat s-a nascut in momentul in care Asociatia Aripi a primit o donatie care consta intr-un teren de 3,75 de hectare in apropiere de orasul Sighisoara.

Proiectul are cinci dimensiuni, prima dintre acestea fiind cea culturala. Vor fi construite case din fiecare stat membru al Uniunii Europene, vor fi in total 12 cladiri romanesti si 26 din spatiul european.

Dimensiunea sociala inseamna locuri de munca protejate pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala. Acest complex va functiona, va fi condus si coordonat de catre persoane cu astfel de probleme, aceasta fiind o dovada a unicitatii proiectului.

Nu trebuie uitata nici dimensiunea economica, menita sa asigure autofinantarea si realizarea componentei de leisure. Aceasta inseamna ca accentul va fi pus pe turism: turism de business, agroturism, turism de nisa. Insa pentru beneficiari cele mai importante dimensiuni raman cea terapeutica si cea de recreere. Ateliere de artizanat, ergoterapie, psihoterapie, meloterapie, terapie prin pictura – acestea sunt atractiile pentru beneficiari.

Simona Istrate, Stefan Bandol

Simona Istrate, Stefan Bandol

 

Stefan Bandol, initiatorul unui proiect ambitios

Stefan Bandol este presedintele Asociatiei Aripi si initiatorul proiectului Casa Cu Casa Se Face Sat. Constientizeaza pe deplin complexitatea acestui proiect, dar nu vede rezultatul final fara sa se gandeasca la fiecare pas mic pe care il are de parcurs. Primul pas il face alaturi de Simona Istrate.

„Am ales-o pe Simona Istrate pentru ca nu este doar un om cu probleme de sanatate mintala, un caz care sensibilizeaza, ci si pentru ca am incredere in forta lucrarilor ei. De asemenea, am foarte mare incredere in rezultatele acestui prim pas si asta imi permite sa gandesc si mai mult in perspectiva”, mentioneaza Stefan Bandol.

Cum poti sustine cauza?

Casa Cu Casa are nevoie de multa sustinere si ajutor pentru a se concretiza. Sustinerea vine din buna promovare a proiectului, iar ajutorul este cel care va transforma un proiect pe hartie intr-un sat real pe harta Romaniei. Banii stransi in urma expozitiei vor fi investiti in realizarea unui film de promovare. Costul filmului de promovare al Complexului este estimat la 5.000 euro, suma pe care speram sa o strangem impreuna.

Si tu poti sustine si ajuta la realizarea proiectului Casa Cu Casa Se Face Sat

Promoveaza proiectul prin metodele care iti sunt disponibile. De asemenea, poti sponsoriza unul dintre tablourile Simonei Istrate. Tot ce ai de facut este sa accesezi site-ul www.forumulsanatatiimintale.ro/expozitie-tablouri/. La sectiunea Expozitie tablouri gasesti tablourile Simonei, cu un simplu click poti rezerva lucrarea dorita, iar unul dintre organizatori te va contacta pentru detalii.

Impreuna le putem face viata mai frumoasa!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Relatii