Numărătoare inversă pentru Festivalul Europalia

107f2a1e-84f6-488a-ba52-e4963c1b92ed

Ediţia a 27-a a Festivalului EUROPALIA, care va începe la 1 octombrie 2019 şi în cadrul căreia România are (în premieră!) statut de invitat de onoare, a fost anunţată pe 6 iunie 2019, la Palatul Egmont din Bruxelles, sediul Ministerului belgian de Externe.

Programul României la Festivalul EUROPALIA a fost enunțat  în cadrul unei conferințe de presă la care au fost prezenți ministrul belgian al Afacerilor Externe, Didier Reynders, ministrul român al Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, preşedinte EUROPALIA International, Contele Jacobs de Hagen, şi preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu.

Anul acesta, opera lui Constantin Brâncuşi, cel mai influent sculptor al secolului al XX-lea, va fi în centrul atenţiei printr-o serie de evenimente. De altfel, introducerea expoziţiei „Brâncuşi” va fi expusă de istoricul de artă Doina Lemny în calitatea sa de curator.

Prezenţa României la EUROPALIA 2019 ROMANIA, în perioada octombrie – ianuarie 2020, este gestionată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Secretariatul General al Guvernului, cu aportul logistic al ICR Bruxelles.
„România de astăzi are un peisaj divers și consistent cultural – o cinematografie recunoscută la nivel mondial, scriitori cu un portofoliu tot mai mare de traduceri, muzicieni inovativi și artiști vizuali prezenți în galeriile din toată lumea. Am convingerea că Europalia 2019, cu România ca țară invitată, va rămâne în memoria tuturor drept un moment remarcabil în acest an aniversar și un pas important pentru cultura română, printr-o recunoaștere bine meritată la nivel european și universal', a spus Liliana Țuroiu, președintele ICR.

Europalia este unul dintre cele mai importante festivaluri de artă din lume şi este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, organizată o dată la doi ani, sub patronajul Familiei regale a Belgiei, la Bruxelles şi în zonele învecinate, inclusiv în alte ţări – Regatul Unit al Marii Britanii, Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania. Europalia acoperă, pe o rază de 400 km, cu un public potenţial de 50 de milioane de persoane.

Festivalul a debutat în 1969 şi are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educaţie culturală. Publicul celor mai ample ediţii de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, majoritatea veniţi din afara Belgiei. Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).

Institutul Cultural Român (ICR) a preluat, în conformitate cu prevederile OUG nr. 16/2018, pregătirea şi organizarea implementării proiectelor specifice participării României. Alături de ICR, Ministerul Afacerilor Externe asigură sprijin şi facilitează cooperarea pe diverse planuri, iar Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale sprijină demersurile de implementare a evenimentelor culturale, facilitează eliberarea de avize sau autorizaţii pentru exportul temporar de artă din România.

Foto: PR

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri