Nu rata saptamana asta!
Filme
Fii British la MTR!
Luni, 8 noiembrie 2010, de la ora 19, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman din cadrul Muzeului Taranului Roman poti vedea Thriller in Manila.
La 1 octombrie 1975, campionul mondial la box Muhammad Ali se afla in ring, in fata rivalului sau Joe Frazier, pentru a treia oara.
Meciul din Filipine, cunoscut ca Thriller in Manila, este considerat drept unul dintre cele mai dramatice meciuri de box din istoria acestui sport – depasind linia unei rivalitati sportive obisnuite si chiar a sportului insusi.
Realizat cu ajutorul unor inregistrari de arhiva si al declaratiilor martorilor oculari (printre care Joe Frazier si Imelda Marcos), filmul reconstituie nu doar meciul, ci si ceea ce s-a petrecut in spatele ringului – conflicte rasiale, manipulare media, strivirea unui om pentru succesul unui produs mediatic.
Proiectul British Documentary/Documentare Britanice, initiat de British Council Romania, in cadrul programului New Work New Audiences/ Noi creatii, un nou public.
Filmele incluse in aceasta serie au fost premiate sau nominalizate pentru numeroase distinctii in cadrul festivalurilor internationale, printre care si Festivalul de Film Documentar Grierson, din Marea Britanie, la editiile din 2009 si 2008.
Tu, din nou!
Spumoasa comedie Tu, din nou!! va intra in cinematografele din Romania incepand de vineri, 19 noiembrie.
Cu Kristen Bell, Jamie Lee Curtis, Sigourney Weaver, Odette Yustman si Betty White in rolurile principale, va debuta in cinematografele din Romania in data de 19 noiembrie.
Scenariul filmului este inspirat chiar de o experienta din viata personala. Marni (Kristen Bell), o tanara cu o cariera promitatoare si in ascensiune in domeniul PR revine in orasul natal pentru nunta fratelui sau mai mare (Jimmy Wolk).
In scurt timp, ea descopera ca viitoarea cumnata este de fapt cea mai mare rivala a ei din liceu (interpretata de Odette Yustman), dar care acum se preface ca a uitat trecutul lor plin de conflicte.
Intriga se complica atunci cand se descopera o rivalitate ce dateaza tot din vremea liceului intre stralucitoarea matusa a miresei (Sigourney Weaver) si casnica mama a mirelui (Jamie Lee Curtis). In final, lumea renunta la politeturi si vechile conflicte se reaprind in acesta comedie inedita care iti arata exact ce se intampla cand esti obligat sa te reintalnesti cu persoane pe care ai fi preferat mai degraba sa le uiti sau sa nu le mai revezi curand.
Expozitie foto
Vrei sa (re)traiesti atmosfera Bucurestiului din vremuri de demult? Viziteaza expozitia Tinerilor Urbani de Altadata, deschisa pentru urmatoarele doua saptamani la Muzeul Bucurestiului – Palatul Sutu.
Aceasta contine fotografii unicat cu Bucurestiul vechi, stranse din arhivele unor persoanelor varstnice in cadrul campaniei cu acelasi nume. O parte dintre fotografii vor ramane in perioada urmatoare si in sediul Centrului de Informare ONU pentru Romania, expozitia fiind cu acces liber de luni pana vineri.
Expozitie de sticla
Muzeul National Cotroceni va gazdui in Spatiile Medievale ale muzeului, expozitia Mihai Topescu – sticla.
Mihai Topescu este designer de sticla si artist decorator si a participat, in perioada 1982-2002, la numeroase expozitii de grup si personale in Romania, Danemarca, Cehia, Japonia, Belgia, Germania si Olanda.
Lucrarile sale i-au adus premii renumite atat in tara, cat si in strainatate.
Expozitia va putea fi vizitata in perioada 11 noiembrie 2010-11 ianuarie 2011, de marti pana duminica, intre orele 9:30 – 17:30.
Mai multe detalii gasiti in comunicatul de presa atasat.
Carte
Seria de autor Orhan Pamuk de la Polirom debuteaza cu Muzeul inocentei, cel mai recent roman al laureatului Premiului Nobel pentru Literatura, urmeaza Istanbul, apoi noi editii ale romanelor deja cunoscute Ma numesc Rosu si Viata cea noua.
Cel mai recent roman al lui Orhan Pamuk a fost primit cu acelasi interes atit de catre cititori, cit si de specialisti, criticii de la Financial Times comparind volumul cu capodopere ale literaturii universale: Orhan Pamuk a scris un roman de dragoste care poate fi oricind asezat alaturi de Lolita, Doamna Bovary si Anna Karenina.
Un roman al memoriei devoratoare, al dorintei si al singuratatii. (Sunday Telegraph)
Pamuk ia lumea pe care o cunoastem si ii da un plus de viata, o improspateaza. Asfel a ajuns unul dintre cei mai cititi scriitori pe si-i disputa Orientul si Occidentul. (New York Times)
Kemal o iubeste pe Fusun. Fusun il iubeste si ea pe Kemal, dar iubirea lor nu se poate implini. Lui Kemal nu-i ramine, prin urmare, decit sa o priveasca de departe pe Fusun, sa o viziteze de sarbatori, ca o ruda corecta ce este, si sa se inconjoare, pe furis, de lucruri ce i-au apartinut cindva.
Asa se naste un induiosator muzeu al iubirii, umplut vreme de zece ani cu rujuri si cercei ai fetei, catei-bibelou, pahare de apa si servetele furate de la masa. Doar sufletul obiectelor ramine sa ii aminteasca barbatului de marea lui dragoste – ele, dar si povestea insasi, pentru scrierea careia in roman apare, indatoritor, un personaj numit (tot) Orhan Pamuk.
Muzica
Muzica Bucurestilor de altadata, pe CD
Este un proiect special, cuprinzand 11 piese celebre despre Bucuresti si zece povesti despre locuri devenite adevarate simboluri ale orasului. Povestile sunt citite de Raluca Moianu, iar piesele sunt cantate de artisti ca Dan Spataru, Corina Chiriac, Stefan Banica Sr sau Gica Petrescu. Albumul este disponibil si intr-o editie speciala in limba engleza si contine fotografii cu orasul vechi, obtinute de la Muzeul Municipiului Bucuresti.
Muzica Bucurestilor de altadata – o compilatie Roton distribuita de Sincron pentru toti cei care au cunoscut sau au citit despre Micul Paris. Disponibil si pe www.musicnonstop.ro.
Festivalul Muzicii Romanesti, la Iasi
In perioada 15-21 noiembrie, la Iasi, va avea loc cea de-a XIV-a editie a Festivalului Muzicii Romanesti, organizata in jurul a doua aniversari importante: 150 de ani de invatamant artistic modern la Iasi si 90 de ani de la infiintarea Societatii Compozitorilor Romani.
15 noiembrie, 19.00, la Filarmonica „Moldova' – recital cameral extraordinar Cvartetul Ad Libitum
16 noiembrie, 19.00, la Universitatea de Arte „George Enescu', Studioul de muzica de camera – Recital de lied romanesc, cu Mihail Frunza, bariton, Vasilica Stoiciu-Frunza, pian, Maria Macsim, mezzo-soprana, si Codrin Nicoara, pian
17 noiembrie, 19.00, la Filarmonica „Moldova' Iasi – concert coral sustinut de Corala Vox Art’Is. Dirijor: Bogdan Cojocaru.
18 noiembrie, 19.00, la Universitatea de Arte „George Enescu', Studioul de muzica de camera – recital sustinut de Ansamblul de Muzica Noua „Profil'
19 noiembrie, 19.00 – Filarmonica „Moldova' Iasi – Concert simfonic sustinut de Orchestra simfonica a Filarmonicii „Moldova' Iasi, dirijor Valentin Doni, solist Mihai Ungureanu.
20 noiembrie, ora 18.00 – Universitatea de Arte „George Enescu', la Studioul de muzica de camera – Recital Alexandru Morosanu – violoncel si Tatiana Morosanu – pian
21 noiembrie, 18.00 – Universitatea de Arte „George Enescu', Studioul de muzica de camera – recital sustinut de Adriana Porteanu (Nedrita) – vioara
Doina Grigore – pian
Catalina Ioancea