Tu stii cati ani au plamanii tai?

plamani, radiografie

BPOC este o afectiune cronica pulmonara cu prevalenta in continua crestere, care se manifesta prin dispnee (senzatia de sufocare), tuse cronica si alte probleme respiratorii.

BPOC afecteaza 210 milioane de oameni in intreaga lume si ucide pana la trei milioane de oameni pe an. BPOC este o boala pana recent necunoscuta, dar care in urmatorii zece ani va deveni a treia cauza de deces in lume.

In Romania, conform unui studiu realizat in 2008 de Societatea Romana de Pneumologie si CPSS, exista cel putin 1 milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale existente este in continuare redus (mai putin de 50% dintre pacienti beneficiasera de o spirometrie in ultimul an).

Cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, Societatea Romana de Pneumologie lanseaza campania „Tu stii cati ani au plamanii tai?. Campania, aflata in acest an la a doua editie, isi propune sa atraga atentia populatiei asupra importantei unor investigari periodice ale functiei pulmonare si a consultului la medicul pneumolog.

Astfel, in perioada 15-19 noiembrie in cabinetele medicale din intreaga tara se vor face testari gratuite (vedeti aici lista centrelor medicale unde puteti face aceste teste gratuite: www.desprebpoc.ro/centre-testare.html). De asemenea, pe 17 noiembrie, intr-un cort special amenajat la intrarea in Parcul Tineretului din Bucuresti, oamenii vor putea sa isi masoare gratuit varsta pulmonara. Lista cabinetelor medicale dar si alte informatii se gasesc pe www.desprebpoc.ro.

„Invit cat mai multi oameni care au probleme de respiratie sau fumeaza sa isi faca o spirometrie gratuita in aceste zile pentru a-si afla varsta pulmonara. Testul dureaza cateva minute, nu doare si nu necesita efort' spune Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

In lipsa tratamentului, pacientii cu BPOC ajung sa intampine dificultati majore in respiratie sau au senzatia de sufocare atunci cand urca treptele, se plimba sau chiar cand se spala sau se imbraca dimineata. Intr-un interviu realizat cu pacientii afectati de BPOC, o pacienta spunea: „Sunt constienta de fiecare data cand respir'.

La nivel mondial, cel mai des intalnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Alti factori de risc sunt: pulberile industriale, noxele chimice existente, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (carbune, lemn, gunoi de grajd)

Pentru mai multe informatii despre GOLD si Ziua Mondiala a BPOC, accesati www.desprebpoc.ro, www.goldcopd.org, www.internationalcopd.org.

BPOC este o boala complexa, dar iata si cateva date statistice:

 • 210 milioane persoane sufera de BPOC la nivel mondial, cu toate acestea, sub jumatate dintre ei sunt diagnosticati.
 • Dintre cei diagnosticati, mai mult de jumatate dintre pacienti au varste sub 65 ani, ceea ce arata ca BPOC nu mai este doar o boala a persoanelor varstnice, cum se credea, ci afecteaza persoane de la varste mult mai reduse.
 • Este o afectiune respiratorie cronica, responsabila în prezent de 3 milioane decese in fiecare an.
 • La nivel global, 55–75% din pacientii cu BPOC sunt actuali sau fosti fumatori. Procentul este in crestere in tarile unde fumatul are prevalenta crescuta.
 • Printre consecinte se numara dispneea (lipsa de aer), reducerea capacitatii de efort, topirea muschilor, oboseala.
 • Pe masura ce boala progreseaza, pacientii nu mai pot face efort fizic, se simt deprimati si apare scaderea respectului de sine. Aceasta scadere a calitatii vietii legata de sanatate modifica grav si in sens negativ comportamentul pacientului.
 • Circa 40% dintre pacientii cu BPOC sufera concomitent de afectiuni cardiace.
 • 10% dintre ei au diabet.
 • 17–42% dintre pacienti au hipertensiune arteriala.
 • 2-19% dintre pacienti sufera de osteoporoza – un procent de doua ori mai mare comparativ cu persoanele de varste similar, dar care nu au si BPOC.
 • 18–22% dintre pacienti sufera de depresie – de 3 ori mai frecvent decât la persoanele neafectate de BPOC.
 • Principala cauza a bolii este fumul de tigara.
   
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri