Nu aruncați cojile de cartofi! Iată ce poți face cu ele

coaja de la cartofi

Cureți cartofii ca să-i prepari, iar cojile ajung – firesc, am spune – în coșul cu gunoi. Greșit! Cojile de cartofi nu ar trebui aruncate deoarece, din punct de vedere terapeutic, sunt mult mai preţioase decât tuberculul. Așa-i că nu știai?!

Ce minuni pot face cojile de cartofi

Ei bine, cojile de cartofi au în compoziţie potasiu, flavonoide cu acţiune antioxidantă şi antitumorală, vitamine din complexul B, fibre alimentare, compuşi fenolici cu efect de reglaj asupra activităţii cardiace.

Apa în care au fiert cojile de cartofi bine spălate are efect remineralizant şi se poate bea ca remediu pentru hipertensiune şi reumatism.

Cojile fierte se pot aplica pe articulaţiile dureroase şi rănile care se vindecă greu.

În caz de sinuzită se pot face inhalaţii cu apa în care s-au fiert cojile de la patru cartofi.

Împotriva aftelor bucale se clăteşte gura cu decoct din coji de cartofi.

Pentru arsuri, degerături, crăpături ale pielii ori ulceraţii, se aplică pe locul bolnav coji de cartofi, fixate cu tifon sau o bucată de pânză curată.

În occident, circulă o reșțetă celebră pe bază de coajă de cartofi. Se spune că apa în care au fiert cojile timp de peroximat 40 de minute colorează impecabil firele ale sau gri din păr.

Cartofii copţi, mâncaţi cu tot cu coajă, sunt de folos în insomnii, îmbătrânire prematură, previn boala Alzheimer, accidentele vasculare, degenerescenţa maculară, cataracta şi mai ajută si la slabit!
Când cureţi cartofii, ai grijă să îndepărtezi părţile verzi, dacă axistă, deoarece conţin solanină, o substanţă despre care se spune că e toxică pentru organism. Acesta ar fi cam singurul lor defect…

Foto: Shutterstock

Citește și:

Multi români nu știu că suferă de afecțiuni tiroidiene, iată simptomele:

5 alimente care te pot împiedica să scapi de grăsimea abdominală

Cum îți dai seama dacă roșiile pe care le consumi au fost tratate cu chimicale? Detaliul care te ajută să faci diferența!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Avantaje.ro