Noi reguli emise de Casa de Asigurări Naționale de Sănătate (CNAS). Românii care nu fac asta vor fi amendați

Casa de Asigurări Națională de Sănătate (CNAS) a prezentat zilele acestea un contract-cadru care ar putea intra în vigoare din 2023. Acesta prevede obligativitatea românilor de a se prezenta anual la medicul de familie pentru analize preventive.

Adela Cojan, preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a declarat că problema prevenției în România devine din ce în ce mai pregnantă. Românii ajung la medic doar atunci când au o urgență, iar în unele situații starea lor de sănătate poate fi într-un stadiu avansat, deși cu un screening timpuriu lucrurile ar fi putut fi remediate. Noul contract-cadru din 2023 al CNAS prevede obligativitatea vizitei anuale la medicul de familie, iar care care nu vor face asta vor avea de plătit amenzi uriașe.

“De la 1 aprilie, programul-cadru şi normele de aplicare vor fi modificate. Bugetul alocat asistenței medicale primare a cunoscut o suplimentare consistentă, aproape fără precedent, cu 22%. Interesul CNAS este de a lărgi pachetul de servicii de bază și de a mai diminua din ceea ce înseamnă ‘plata per capita’.

Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenție, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancționatorii (…) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenție.

Încercăm să responsabilizăm populația în legătură cu propria sănătate. Se practică în multe ţări, asociațiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră odată cu noul contract-cadru din 2023″, a spus Adela Cojan, la dezbaterea “Hepatitele virale post-pandemie – drumul spre eliminare, o provocare”, potrivit Agerpres, citat de Spynews.

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri