Nevoia de a fi cunoscuți: ce se ascunde în spatele dorinței de a face Tik Tok-uri, reels-uri, selfie-uri
Nevoia de a fi cunoscuți, de a ieși în față/în evidență, de a demonstra de ce ești capabil, sau de a arăta cât de deosebit ești ca individ în comparație cu toți ceilalți, a existat dintotdeauna.
Însă în spatele acestei nevoi, din perspectivă psihologică, se pot ascunde următoarele probleme: o tulburare psihică, dorința de a fi mai presus decât ceilalți sau chiar mai bun, dorința de a obține cât mai multă atenție și afecțiune, dorința de a face mai mulți bani, dorința de notorietate, de a putea cuceri mai multe persoane de sex opus, dorința de a accede pe un plan social superior, dorința de recunoaștere.
De ce și de unde apar aceste dorințe?
Pentru unii, nevoia de a ieși în față cu orice preț sau a obține mai mulți bani, merite sau a cuceri mai multe teritorii/persoane de sex opus reprezintă o frământare internă foarte greu, chiar imposibil de controlat pentru că ascunde o problemă patologică sub forma unei tulburări psihice. De cele mai multe ori aceasta poate conține un complex de inferioritate ce trebuie cumva să își găsească o formă de compensare. Problema esențială constă în faptul că, la baza acestei pulsiuni, în cazul celor mai mulți indivizi nu stă nici pe departe un talent ieșit din comun sau o abilitate de excepție. Ci doar tulburarea de natură psihică și dorința teribilă și de nestăvilit ce îi impinge parcă din spate de se face văzuți cu orice preț.
În trecut, chiar erai nevoit să demonstrezi prin acte de vitejie cât de deosebit ești. Sau trebuia să arăți tuturor un talent pe care îl aveau foarte puțini pentru a primi recunoașterea publică.
În ziua de astăzi însă, tehnologia poate ajuta pe oricine, indiferent de calitățile sau defectele din dotare, să își creeze o imagine mai apropiată sau la ani lumină distanță de realitate, prin care să iasă în evidență.
Internetul dar și site-urile de socializare ne-au deschis un orizont infinit la care putem apela printr-un simplu clic. În trecut puteam face o fotografie pe care o arătam persoanelor cu care ne vedeam… față în față. Pe când astăzi, tehnologia ne permite să ne creăm o imagine, un avatar pe care să îl prezentăm lumii întregi. Odată cu această imagine însă, apar anumite probleme de natură psihologică pe care este important să le subliniem.
Imaginea „perfectă' trezește frustrări
O mare problemă este reprezentată de faptul că în spatele imaginii perfecte sau aproape perfecte pe care o prezentăm tuturor, se pot ascunde drame, traume, imagini prelucrate în fotoshop sau aplicații și cuvinte postate, furate de te miri unde. Atunci când construiește acea imagine idilică, o persoană își poate declanșa anumite tulburări de personalitate cum ar fi: tulburare borderline, tulburare narcisică, tulburare histrionică. De aceea putem spune că toate acestea pot crea o imagine absolut mincinoasă ce-l poate dezechilibra pe cel care și-o „fabrică' mincinos, mai ales atunci când va trebui să se confrunte cu realitatea. Mai exact atunci când va trebui să se întâlnească în carne și oase cu cei cărora le-a vândut o iluzie. Imposibilitatea de a susține acea iluzie va duce la adevărate drame intrapersonale. Astfel, văzând că imaginea creată în mediul online nu o poate susține în realitate, ar putea declanșa tot felul de tulburări de natură psihică: depresie, anxietate, tulburări de personalitate sau de comportament.
O altă problemă se naște în privitorii vrăjiți de avatarul perfect. Aceștia, hipnotizați de ceea ce văd, se vor frustra enorm comparându-și propria viață cu imaginea de basm pe care o văd la ceilalți. Iar această frustrare se poate transforma, mai devreme sau mai târziu, într-o tulburare psihică de genul: depresie, anxietate, tulburare bipolară, tulburări de personalitate sau de comportament, atacuri de panică.
Hoții de celebritate se vor autopedepsi
Putem spune că tehnologia a deschis o cutie a Pandorei precum a făcut odată Zeus doar că acum este mai plină decât a fost vreodată cu vanitate, aroganță, lăcomie, gelozie, poftă trupească, cruzime, suferință, ură, invidie, lene, tristețe, teamă, înșelăciune și subjugarea pe care, de această dată nu va fi față de Zeus și fiii lui, ci față de zeița tehnologiei, cea care te poate îmbolnăvi de toate cele de mai sus în egală măsură pe cel care dorește să fure un plus de celebritate, dar și pe cel care privește hoția lăsându-se hipnotizat de povestea spusă mult prea frumos de hoții de celebritate…
Psih. Constatin Cornea
De ce nu poți să-l ierți? Și nici să-l uiți?