„Ne-am vindecat de hepatita C“

Emilia Mirea, Dorin Mirea, Theodor

Povestea lui Dorin

Dorin Mirea este prim balerin la Opera de Stat din orasul de la poalele Tampei, are 39 de ani si, de un an, mai indeplineste si functia de mare raspundere de „tatic al lui Theodor“.

Ne cunoastem de 23 de ani, ne-am intalnit intr-o sala de balet (normal, nu?) si am dansat impreuna cam 10 ani inainte de a deveni un cuplu si in viata reala, iar faptul ca ne-am adus profesia in familie a facut sa descoperim impreuna ce inseamna prietenia, respectul, intelegerea..

Sa descoperim dragostea si toleranta. Vestea ca suntem amandoi infectati a fost o lovitura, dar nu am ezitat nici o secunda cand am decis sa facem tratamentul. Niciodata insa nu am cautat vinovati, nu ne-am lamentat si nu ne-am invinovatit unul pe celalalt. Nici eu, nici Emilia nu am spus vreodata ca unul dintre noi este vinovat pentru boala celuilalt.

Desi stiam ca virusul hepatitei C se poate lua din mai multe surse – de la manichiura, de la dentist – si se poate apoi transmite intre soti, pentru mine era total irelevant cine de la cine l-a luat, cand sau cum. Tratamentul a fost foarte greu si ne-a afectat din toate punctele de vedere, si psihic, si fizic, fiindca ne secatuia de puteri si chiar si material, pentru ca nu mai puteam dansa la standardul dinainte. In paralel, simteam si alte frustrari: ne doream un copil, voiam sa devenim mai buni profesional si parca nu mai aveam putere.

Am castigat!

Imi vine in minte faptul ca istoria lui Spartacus, pe care o jucam pe scena, e foarte aproape de povestea de viata pe care o traiam noi. Trebuia sa fim la fel de motivati sa luptam si era foarte posibil ca, exact ca in spectacol, unul dintre noi sa piarda lupta. Tot timpul terapiei am simtit aceasta enorma presiune: daca unul dintre noi nu rezista, daca tratamentul nu o sa-si faca efectul, atunci ce se intampla? Și asta s-a simtit.

Au fost momente cand eram intoleranti unul cu altul, cand izbucneam, cand eram pe punctul sa cedam, dar strangeam din dinti, ne spuneam ca nu suntem noi aceia, ci efectele terapiei, si mergeam mai departe. Poate faptul ca am fost mereu constient ca starile groaznice erau din cauza tratamentului m-a facut sa pot depasi clipele grele. Si am castigat. Impreuna, asa cum impreuna am stat alaturi in aceasta batalie.

Decisive au fost marea noastra dorinta de a fi sanatosi si, mai ales, de a putea fi parinti. De aceea am si ales pentru baietelul nostru numele Theodor, care inseamna „darul lui Dumnezeu“, si ii multumim pentru asta. Lupta cu boala nu ne-a schimbat prea mult optica asupra vietii, dar ne-a spus un lucru: ca putem lupta pentru tot ce ne dorim.

Desi tratamentul ne-a lasat anumite sechele in organism, desi ne-a schimbat modul de viata, fiindca acum evitam si cea mai infima cantitate de alcool si tutun si mancam echilibrat (regimul alimentar nu e unul drastic, ci mai curand fara excese), important este ca ne-am salvat vietile, ca putem munci si ne putem creste copilul. Si ii putem ajuta si sfatui si pe altii care trec prin aceeasi drama.

Despre hepatita C

TRATAMENT MAI RAPID
In Romania, accesul la tratament pentru hepatita cronica B sau C s-a imbunatatit: de la o durata a asteptarii de 2-3 ani, s-a ajuns in 2009 la o asteptare de cel mult 12 luni. Pentru prima data de la inceperea programului de tratament antiviral, anul trecut, lista de astepatre s-a redus cu peste 20%.

HEPATITA C IN CIFRE
◆ 3% – 5% dintre romani sunt infectati cu virusul hepatitei C (2005).
◆ 93% dintre aceste cazuri sunt in grupa de varsta 15 – 59 ani.
◆ 20% dintre cazurile de hepatita cronica C evolueaza spre ciroza.
◆ Tratamentul e cu 67% mai ieftin daca incepe in stadiu incipient.

O PERSOANA DIN 12
Ziua Mondiala a Hepatitei se sarbatoreste, la initiativa Aliantei Mondiale pentru Hepatita, pe 19 mai. Sloganul ,,Sunt eu numarul 12?“ atrage atentia asupra faptului ca, la nivel mondial, o persoana din 12 sufera de hepatita virala B sau C, multi dintre cei infectati nefiind constienti de acest lucru pentru ca hepatita virala este, in majoritatea cazurilor, asimptomatica.

Adrian Ciltan
Foto: Arhiva personala a inervievatilor

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii