Mutațiile variantei Epsilon contribuie neutralizarea anticorpilor Covid-19. Valeriu Gheorghiță, dezvăluiri îngrijorătoare
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2021/03/hepta_5679395-scaled-e1614598315167.jpg)
Valeriu Gheorghiță a oferit detalii despre noua tulpină Covid-19, Epsilon, depistată în California. Din păcate pentru populația întregii planete, se pare că noile tulpini apărute pot fi mai contagioase, mai agresive și mai rezistente la vaccinuri.
Pentru a afla mai multe despre caracteristicile variantei Epsilon, cercetătorii au testat rezistența față de varianta Epsilon a plasmei de la persoanele care au fost expuse virusului, precum și de la persoanele vaccinate.
Astfel că, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, această tulpină nu prezintă motive de îngrijorare, însă trebuie ținută sub control și urmărită evoluția ei din cauza gradului mare de rezistență la vaccinurile Pfizer și Moderna.
„Varianta Epsilon, după cum știm în acest moment, este încadrată ca o varianta de interes și nu e o variantă de îngrijorare. Sunt doar patru variante de îngrijorare. Se punea problema la această varianta Epsilon de o reducere a activității neutralizante a anticorpilor obținuți prin vaccinare.
Această o reducere modestă.
Atâta timp cât avem circulație intensă a virusului în populație există probabilitate de adaptare a virusului și a acumula noi mutații. Mutațiile îl pot face mai contagios, mai transmisibil, mai agresiv, adică mai virulent și pot să-i confere acele capacități de a nu mai fi suficient de bine acoperit de protecția vaccinurilor. Acestea sunt principalele îngrijorări când ne gândim la variantele virale', a precizat Valeriu Gheorghiță.
Rezultatele cercetărilor efectuate, potrivit Science Daily, au fost publicate după ce s-a colectat plasmă de la 15 persoane care au primit serul produs de Moderna, de la 33 de persoane care au făcut și rapelul cu Pfizer și de la 9 persoane care au trecut prin boală.
Dacă varianta Delta este deja prezentă în mai mult de 100 de state, tulpina Epsilon a fost depistată în 44 de țări, pornind din SUA până în Coreea de Sud, India și Japonia. Bătrânul continent, Europa, este încă protejat, însă un număr relativ mic de infectări cu mutația Epsilon a fost identificat în: Danemarca (37), Germania (10), Irlanda și Franța (7), Țările de Jos și Spania (5), Elveția (4), Norvegia (3), Suedia, Finlanda și Italia (2), Belgia (1).
Cât despre țara noastră, situația nu este deloc îmbucurătoare, mai ales în județul Argeș, unde varianta Delta de transmite extrem de rapid, iar orașul Pitești și zonele limitrofe ale acestuia ar putea deveni un real pericol.