Motive pentru care selfie-urile ar trebui să facă parte din rutina ta zilnică

Avem tendința de a asocia selfie-urile cu vanitatea sau cu nevoia de a compensa o stimă de sine scăzută. Dar, potrivit științei, acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Cercetătorii au descoperit că autoportretele pot fi un instrument eficient pentru industria medicală. Și că acest tip de iubire de sine poate ajuta, de fapt, la protejarea bunăstării tale mentale și fizice.

Cercetătorii au descoperit că autoportretele ar putea ajuta experții medicali să identifice posibilele boli de inimă. Potrivit studiului, anumite trăsături faciale sunt asociate cu un risc crescut de afecțiuni cardiace. Iar trecerea pozelor de profil prin inteligența artificială a dus la algoritmi care au identificat corect existența bolilor cardiovasculare. Studiul este încă în fază incipientă, dar cercetătorii consideră că utilizarea selfie-urilor și a metodologiilor bazate pe inteligența artificială poate fi un instrument de screening simplu și eficient.

Un alt studiu a constatat că selfie-urile i-au ajutat pe oameni să ia o “pauză” și să fie mai atenți la ziua lor. „Jobul meu era foarte stresant… Erau unele zile în care aproape că nu mă opream să respir”, a declarat un participant la studiu, scrie Bright Side.

A face fotografii a fost ca o gură de aer proaspăt care le-a permis să experimenteze ceva diferit. Altora le-a dat un sentiment de scop și de realizare. „Mă încurajează să ies din casă uneori, când aș putea să stau pe spate cu o ceașcă de ceai.” Iar după o zi în care ai privit în jos sau ai fost cocoșat, să te uiți în sus pentru un selfie poate fi bun pentru postura ta. De asemenea, te obligă să “te oprești și să miroși florile” – ca atunci când te uiți la împrejurimi pentru a găsi un fundal sau un obiect cu care să faci o fotografie.

Un alt grup de cercetători a studiat participanții care și-au făcut selfie-uri zâmbitoare în fiecare zi, timp de câteva săptămâni. Iar subiecții au raportat că până și zâmbetele lor false pentru poză le-au ridicat starea de spirit. “M-a făcut să mă simt bine, gândindu-mă: “Probabil că așa voi arăta pentru tot restul zilei”.”

Trimiterea acestor autoportrete prietenilor sau celor dragi a creat, de asemenea, o undă de fericire. De exemplu, o participantă i-a trimis iubitului ei câteva fotografii cu ceea ce făcea în ziua respectivă, iar interesul și răspunsurile pozitive ale acestuia i-au făcut să împărtășească un sentiment de entuziasm. Iar faptul de a ști că destinatarilor (sau urmăritorilor) le-a plăcut instantaneul i-a făcut și ziua bună și expeditorului fotografiei.

Campaniile din ziua de azi se axează pe iubirea de sine, iar faptul de a te fotografia în mod regulat te poate face să te simți bine și să ai mai multă încredere în imaginea și corpul tău. Un studiu a constatat că cei care își fac selfie-uri se simt mai atractivi și mai plăcuți decât cei care nu o fac.

O poză pe zi poate alunga, de asemenea, tristețea.

„Pe măsură ce treceau zilele, mă simțeam mai confortabil să îmi fac poze. Dacă te simți bine în pielea ta, atunci un selfie ar fi o modalitate de a surprinde asta”, a împărtășit o persoană, mai scrie sursa citată anterior.

Un alt participant a spus că sesiunea foto de zi cu zi l-a ajutat să devină mai priceput în a zâmbi și a observat, de asemenea, mai puțin stres pe fața sa.

Selfie-urile zilnice pot fi un mod de a îți înregistra dezvoltarea personală. De exemplu, unul dintre participanți a trecut printr-o criză personală, iar faptul că s-a uitat la fotografiile sale din acea perioadă l-a ajutat să reflecteze asupra modului în care s-a schimbat. El a fost martor la modul în care a supraviețuit încet-încet „zilelor sumbre” și chiar elementele din poze, cum ar fi lumina și culorile, i-au amintit de momentele frumoase.

Publicarea de selfie-uri pe rețelele de socializare i-a ajutat pe unii oameni să descopere conexiuni, să înceapă conversații și să găsească grupuri de sprijin. Noii pensionari, de exemplu, au simțit că mesajele la fotografiile pe care le postau simulau conversațiile reale pe care le-ar fi avut parte dacă ar fi lucrat încă la un birou. Pentru alți participanți, documentarea și discuțiile despre durerea lor cu o comunitate online de sprijin au ajutat la recuperarea lor.

Nostalgia este bună pentru sănătatea noastră mentală și ne ajută să dăm un plus de vigoare vieții noastre. Toate aceste selfie-uri vor apărea ca „amintiri” în aplicațiile noastre de social media peste câteva luni sau ani. Și, după cum spune o persoană: „Este plăcut să poți derula înapoi și să vezi amintiri frumoase. Știi, fotografia pe care am făcut-o va avea o amintire pozitivă atașată de ea”.

Cu toate motivele descrise mai sus favorabile selfie-urilor, există totuși și o limită. „Selfitis” este termenul folosit pentru a descrie dorința obsesiv-compulsivă de a face fotografii cu propria persoană și de a le posta pe rețelele de socializare. Potrivit cercetătorilor, unul sau două pe zi pot fi inofensive. Dar a simți nevoia de a face selfie-uri toată ziua și de a le posta online de cel puțin 6 ori pe zi poate fi un semn de selfitism cronic.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Timp Liber