Medicii de familie nu mai eliberează rețete compensate și trimiteri către medicii specialiști

Începând cu 3 ianuarie 2018, medicii de familie nu mai eliberează rețete gratuite și compensate, și nici trimiteri către medicii specialiști. Ei protestează, astfel, față de faptul că, în pofida negocierilor repetate cu reprezentanții Ministerului Sănătății, nu au reușit să semneze contractele cu Casa de Sănătate. 

Doctorii sunt nemulţumiţi că nu au primit mai mulţi bani pentru cabinete şi că statul nu face nimic pentru a reduce birocraţia din sistem. Ca urmare a acestei decizii a medicilor de familie, pacienții vor fi obligați să-și achite atât consultațiile, cât și rețetele.

În replică la decizia cadrelor medicale, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a precizat, pentru agenția Mediafax, că nu este „etic şi normal' ca medicii de familie să protesteze faţă de birocraţia din sistemul de sănătate folosindu-se de pacienţi în negocieri. El a mai spus că în București 90 la sută dintre medicii de familie au semnat actele adiționale, ceea ce înseamnă că au o relație contractuală cu CNAS și de aceea nu ar trebui ca pacienții să aibă de suferit.

„Acest protest a pornit de la o serie de discuții pe care împreună cu Casa de Asigurări le-am avut. Am făcut o suplimentare a sumei acordate medicilor de familie. 90% din medicii de familie din Bucureşti au semnat actul adiţional la contractul cadru pentru următoarele trei luni. Noi am avut întâlniri săptămâna trecută […]. Am identificat soluţiile la problemele pe care le mai aveau domniile lor în ceea ce priveşte debirocratizarea. Dar aşa cum se întâmplă de obicei, noi cum începem să discutăm despre debirocratizare şi despre accesul pacientului, ajungem la bani. Cu toate ca am suplimentat bugetul pentru medicina primară, domniile lor sunt nemulţumiţi. Eu sunt convins că exista loc de mai bine la finanţare, dar nu consider că este etic şi nici normal să ne folosim de pacienţi în negocieri', a explicat ministrul conform sursei citate.

Conform Digi24, Bodog a precizat că s-a găsit o rezolvare pentru o parte din revendicările medicilor de familie, iar în ceea ce privește debirocratizarea actului medical, o parte dintre ele se vor găsi în noul contract-cadru care urmează să fie semnat cu CNAS.

El a mai anunțat că ministerul pe care îl conduce are pregătită o ordonanță pentru a reglementa problemele din domeniul medical, inclusiv pentru medicii de familie.

Dr Cristian Radu Tudose, medic de familie, clinica ROT, a explicat acest demers al medicilor de familie subliniind faptul că sistemul încurajează pacientul să ajungă la spital în loc să încurajeze prevenția:

„Aceasta este o acțiune a Asociației Medicilor de Familie de a atrage atenția asupra repartiției inadecvate a fondurilor de către Casa de Asigurări. Medicina de Familie, în loc să fie promovată, este marginalizată. Este foarte sprijinită în acest sens asistența medicală spitalicească… curios! În loc să se prevină ca pacientul să ajungă la spital, se încurajează acest lucru printr-o lipsă acută de investiție în activitatea ambulatorie: medici de familie din policlinici. În loc să se trateze pacientul la medicul de familie, îl obligăm să meargă la spital. Apoi să nu uităm de birocrația la care sunt supuși medicii de familie, prin activitatea impusă (formulare, raportări, statistică, protocoale).” 

Sursa foto 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Stiri