Mărturisiri din timpul Covid-19: Românii împărtășesc experiențele dureroase

Mărturisiri din timpul Covid-19: Românii împărtășesc experiențele dureroase

Încă de la începutul pandemiei, românii au fost reticenți în a respecta regulile impuse de autorutăți. Începând de la purtarea măștii, distanțarea socială până la lipsa de încredere că ar exista Covid-19. În tot acest timp au existat voci care au vrut să vadă ce se întâmplă cu adevărat în spitale sau să audă mărturisiri ale oamenilor obișnuiți care au trecut prin acest virus parșiv.

Acest lucru s-a întâmplat și pentru că nu au ajuns să cunoască încă personal pe cineva care a suferit de această infecție sau, mai rău, care a decedat și refuză să creadă ce scrie presa sau ce arată televiziunile.

Pe Facebook sunt câteva grupuri unde foarte multe persoane bolnave de Covid-19 au împărtășit experiențele neplăcute prin care au trecut din cauza acestui virus. În grup este permisă, totuși, exprimarea îndoielilor legate de SARS-CoV-2.

Majoritatea persoanelor din aceste grupuri sunt cele care au avut simptome ușoare spre moderate, persoane care au trecut prin situații grele sau au pierdut pe cineva drag din cauza acestei infecții.

Grupul „COVID Împărtășim experiențe'

„Bună seara!!! Urmăresc de la început acest grup și am sperat că nu voi avea ce scrie. Din păcate realitatea este alta', a scris pe 3 noiembrie 2020 Ana Viorica Pușcașu.

„Joi, 29 octombrie, soțului meu i-au apărut primele simptome: frison puternic, dureri de cap, febră 38 cu 4. A luat imediat paracetamol. Vineri dimineață avea simptome de răceală , febră 37 cu 6. A decis să facă testarea pentru COVID în particular. Răspunsul a venit duminică – pozitiv.

Am anunțat medicul de familie și DSP. Cei de la DSP ne-au comunicat să sunăm la 112 și să vină să ne evalueze starea de sănătate. Am comunicat atât la DSP, cât și celor de la 112 că au apărut simptome și la mine (aceleași ca ale soțului) și că sunt hipertensivă. Cei de la 112 au fost foarte prompți și au venit în aproximativ 20 minute de la telefonul nostru.

Când am ajuns la secția de contagioase doctorița nu a vrut să ne consulte întrucât soțul era deja confirmat. În cele din urmă i-a verificat soțului saturația oxigenului și i-a recomandat tratament cu Paracetamol, Cetebe si Azitrox. Deși conform fișei rezulta că și eu am simptome și că sunt hipertensivă. Nici nu s-a uitat la mine. Nu mi s-au luat probe pentru testarea COVID.

Am revenit acasă și am obținut schema completă de tratament. Simptomele descrise mai sus au continuat până luni, dar s-au adăugat oboseală, dureri oculare, o greutate în piept. Azi este prima zi în care nu am mai făcut febră, în schimb au apărut usturimi în gât.
Privind retrospectiv am ajuns la concluzia că primul simptom a fost oboseala.

Menționez că noi în mod obișnuit ne culcăm în jur de ora 1 noaptea și ne trezim la 6 dimineața. În schimb toată săptămâna trecută am adormit în jur de ora 21:30 și cu greu ne-am trezit la 7 dimineața. Nu știm de unde am contactat boala, în condițiile în care ne-am protejat mereu. Nici o persoană din cele cu care am fost în contact cu 3-5 zile înainte de a avea primele simptome nu a avut și nu are COVID-19', a conchis Ana.

O altă doamnă, Ana Maria, a povestit pe același grup că are febră de o săptămână, a fost diagnosticată pozitiv și nu reușește să scape de ea.

„Salutare! La mine a trecut o săptămână de la recoltarea testului pozitiv și efectiv nu știu ce să mai fac ca să scap de febră… Paracetamolul pare că nu (mai) funcționează. Peste zi îmi scade la aprox. 37 cu 5 (mai mult sau mai puțin), iar seara urcă mereu la 38 cu 1 sau 2… Aseară aveam 38 după ce am luat paracetamol… am încercat un Nurofen răceală și gripă, a scăzut la 37 cu 6, dar apoi mi-a fost rău de la stomac peste noapte. Azi aveam 38 cu 3 cand m-am trezit. Nu stiu ce sa mai fac ca sa scap de febra si amețeli… În prezent mai iau doar vitamina C+ zinc, vitamina D3, Paracetamol, Erdomed pentru tuse, Septocalmin pentru gât și câte o jumătate de aspirină pe zi… Am avut și Tavanic în schema de tratament… dar l-am terminat ieri… Voi cum ați mai procedat când vă creștea temperatura?', a scris Ana Maria.

Pe grupul „COVID Împărtășim experiențe' sunt și apeluri pentru donatori de plasmă din partea persoanelor ce au trecut prin virus și s-au vindecat. De exemplu, Stoica Mihaela a cerut ajutorul membrilor grupului, pe 31 octombrie, pentru mama și socrul ei:

„Bună ziua! Căutăm donator de plasmă pentru mama mea, Pana Petra și socrul meu, Stoica Neculai. Sunt internați la Terapie Intensivă, la Spitalul Jud Ploiești. Vă rog mult mergeți să donați plasmă pentru ei! Vă mulțumesc!'

Citește revista Avantaje ediția de noiembrie aici: https://magazines.ringier.ro/editie/avantaje-noiembrie-2020/#pagina-1

„Grupul pacienților care au avut Covid-19, din România'

Pe „Grupul pacienților care au avut Covid-19, din România' sunt alte mărturii ale românilor care au suferit de Covid-19. Și aici sunt foarte multe postări în care se cere ajutorul celor care au trecut prin boală pentru a dona plasmă. Mesajul lui Adi Boica, din Sibiu este postat pe 7 noiembrie.

„Nu stiu cum să încep, mi-ar fi placut sa nu trebuiască să vă cerem asta…
Sorin este tata, sot, frate, fiu, mentor pentru mulți si sprijin pentru foarte multi. Prin el, Dumnezeu a binecuvântat sute de suflete aflate în nevoie, dar acum, el este cel care are nevoie de sprijin.
Săptămâna trecută a intrat în izolare in urma unui test Covid pozitiv, iar starea lui a început să se deterioreze treptat. A primit oxigen si tratament si parea ca se simte mai bine, dar ieri a avut nevoie de internare din cauza complicatiilor.
ACUM, are nevoie de plasma. Ajutati-ne să ne ajutăm OMUL!
Dacă ai trecut printr-o infecție cu Covid , mergi si donează pentru Boica Vasile Sorin, la Centrul de transfuzie sanguina Sibiu (b-dul Corneliu Coposu, nr 2-4) Nu uita să specifici numele persoanei pentru care donezi!
Boica Vasile Sorin
Va multumim si ne rugam ca Sorin să treacă cu bine peste această încercare!'

Strigătele de ajutor sunt constant postate pe grup.

„Bună seara! Sunt convinsă că fiecare membru al grupului are propria poveste dureroasă despre această boală. De o săptămână testez și eu zi și noapte ce înseamnă acest COVID. Îl urăsc teribil! Nu credeam că mi se poate întâmpla așa ceva, mai ales că am fost extrem de prudentă in toată perioada. Pe scurt, de o săptămână mă chinuiesc cu dureri prin corp, am avut frisoane, dar febra nu a trecut de 37. Nu am avut gust si miros 8 zile (abia azi au revenit parțial). Dar din când în când, mă deranjează tusea. Tratament: Azitromicină, Redoxon, Detrical… CE ATI LUAT PENTRU TUSE SI A FOST EFICIENT ? Va mulțumesc!', scrie Anca.

Pe lângă mărturisirile celor care au trecut prin boală, strigătele de ajutor pentru a dona plasmă, mai sunt și persoane care întâmpină probleme birocratice legate de COVID-19. Gabriela a pierdut o persoană dragă din cauza acestui virus și a întâmpinat dificultăți când a fost nevoită să elibereze certificatul constatator de deces.

„Bună ziua. În caz de deces acasă, caz COVID, cine eliberează certificatul constatator de deces? De la ambulanță mi-au lăsat o foaie verde în care scrie că a decedat și mi-au spus să o ducem la firma de pompe funebre, că în baza acesteia, ei fac cererea la primărie pentru a elibera certificatul de deces. Problema este ca firma de pompe funebre îmi spune că acesta nu este actul corect și că certificatul constatator de deces se eliberează la 24 de ore de la deces și se trimite pe email. Acum, cei de la ambulanță nu mi-au solicitat niciun email, unde o să îl trimită? Și este într-adevăr aceasta procedura? Va mulțumesc penru lămurire celor care ați avut un astfel de caz.'

De asemenea, italienii au și ei un grup în care fac mărturisiri legate de acest virus. Grupul se numește „Noi che il COVID lo abbiamo sconfitto' (Noi, cei care am învins COVID).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri