„Long COVID” – urmările de lungă durată despre care vorbesc tot mai mulți experți

Covidul de lungă durată (Long COVID) este posibila urmare nedorită prin care trec pacienți ce s-au confruntat cu o formă agresivă sau mai puțin agresivă a bolii. Tot mai mulți specialiști sunt preocupați de studierea acestui fenomen cu impact puternic asupra stării noastre fizice și psihice de sănătate.

În contextul discuțiilor despre infectarea a tot mai multe persoane cu varianta Omicron a Coronavirusului, se vorbește despre efectele Long COVID.

Despre acest subiect a scris și medicul Mihai Craiu, director al Institutului pentru Ocrotirea Mamei și Copilului din București „Alessandrescu-Rusescu”, pe pagina sa de Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii.

„Experții din toată lumea se adună pentru a descrie problemele, pentru a schimba experiențe și a căuta alinare pentru cei care, odată trecuți prin maladia COVID-19, nu și-au mai revenit la echilibrul existent (în sănătatea lor, în anii anteriori bolii). Colocvial acest scenariu se numește Long-COVID, iar științific se utilizează termenul de PACS [post-acute coronavirus disease 2019 (COVID-19) syndrome].

La adult, între 10% și 60% din cei afectați de boală au încă simptome la mai mult de o lună de la debut, în special manifestări de oboseală și respirație dificilă/dispnee sau manifestări neurologice si psihoemoționale, numite generic “brain fog” (ceață pe creier).'

Un astfel de studiu a arătat modul în care virusul a lăsat sechele ascunse în cazul unor persoane care nu au avut o manifestare agresivă a bolii. Conform BBC, Centrul de Cercetare Biomedicală de la Oxford a concluzionat, în urma unei cercetări de mică anvergură, că astfel de sechele continuă multe săptămâni după infectare și nu au nicio altă explicație.

Long-Covid, în cazul copiilor

Medicul Craiu a scris în postarea sa o concluzie asemănătoare privitoare la copiii care se confruntă cu această problemă de sănătate:

Este vorba despre acei copii care, odată trecuți prin boală (chiar și una ușoară!), au început să aibă manifestări atât de grave, că nu au mai putut merge la școală sau la joacă. Cele mai optimiste studii vorbesc de 1.8% din copii că ar dezvolta PACS, cu o durată de circa 2 luni. Altele aduc cifre mai alarmante, vorbind de persistența semnelor de boală până la 9 luni.'

Citește și: Asimetria facială

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Avantaje.ro