Talk Show Avantaje.ro: Săptămâna Europeana de Lupta impotriva Cancerului. În România, numărul pacienților cu cancer a crescut cu aproximativ 25%

Între 25-31 mai, în fiecare an este marcată Săptămâna Europeana de Lupta impotriva Cancerului. Cancerul este o problemă majoră de sănătate publică în România.

Îmbătrânirea populației, dar mai ales deteriorarea condițiilor de viață (ex: poluare, sedentarism) fac ca prevalența cancerului să fie în continuă creștere.

LIVE în STUDIOUL AVANTAJE, invitați:

Cătălina Negara, director executiv Fundația Renașterea
Nicoleta Pauliuc, senator, Presedinte al Grupului Pentru Combaterea Cancerului din Parlamentul Romaniei
Marius Geanta, presedinte InoMEd

Moderator: Florentina Mușat, redactor șef Avantaje


• În ultimii 10 ani, numărul pacienților cu cancer aflați în evidența cabinetelor de oncologie a crescut cu aproximativ 25%, ajungând în prezent la peste 500,000. 1 din 2 persoane bolnave de cancer din România sunt de vârstă activă (sub 65 de ani).
• Aproximativ 100,000 de cazuri noi de cancer sunt diagnosticate anual în România ceea ce poate însemna că până la un sfert de milion din populația României este afectată anual de această maladie în mod direct sau indirect. Prognoza privind incidența prin cancer până în anul 2025 arată tendința de creștere continuă a cazurilor noi de cancer.
• Progresele înregistrate în ultimele decenii în depistarea timpurie a cancerului, accesul la tratamente inovatoare, precum imunoterapia și îmbunătățirea îngrijirii generale a pacientului oncologic, au contribuit la creșterea cu 50% a ratei de supraviețuire la 5 ani pentru pacienți din multe țări europene, iar un număr din ce în ce mai mare de persoane trăiesc astăzi cu cancer.
• Totuși, România are printre cele mai mari rate de mortalitate din Europa la majoritatea tipurilor de cancer. În 2020, s-au înregistrat aproape 55,000 decese provocate de cancer.
• Depistarea timpurie și tratamentul adecvat al cancerului sunt esențiale pentru creșerea ratei de supraviețuire și a calității vietii. În plus, studiile arată că accesul pacienților oncologici și a aparținătorilor la rețele și servicii de sprijin, suport emoțional, apartenența la grupuri de suport, alături de informare corectă, pot avea o contribuție importantă în acest sens.
• E nevoie și de adoptarea de noi politici de sanatate, si speram ca in curand Romania sa aiba implementat un Plan National de Combatere a Cancerului.

„Cancerul e un cuvânt. Tu ești întreaga poveste'

Știm deja ca parcursul pacientului oncologic este unul extrem de complet, cu multe necunoscute din pacate, uneri tinând de hazard. În acest context, o mobilizare importantă a sprijinului, a resurselor de suport – atât la nivel individual cât și la nivel de de societate – influențează în mod pozitiv pacientul în parcursul de la diagnostic la tratament, contribuind la supraviețuirea pe termen lung precum și îmbunătățirea calității vieții acestuia.

Fundatia Renasterea alaturi de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Institutul Oncologic Bucuresti, și cu susținerea companiei MSD Romania, a lansat o inițiativă amplă de mobilizarea la nivelul societății în sprijinul pacienților oncologici. Este vorba despre campania „Cancerul e un cuvânt. Tu ești întreaga poveste', desfășurată prin intermediul platformei Onco-plan.ro

Foto: 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din #NUcancerului