Legumele congelate sunt sănătoase sau nu? Ce spun nutriționiștii: „Din punct de vedere nutrițional, sunt superioare”

Studiile arată că tot mai mulți români aleg legumele congelate din cauza prețurilor ridicate la proaspete, însă specialiștii avertizează asupra unor aspecte importante de sănătate. Sunt sănătoase sau nu legumele congelate?

În contextul creșterii prețurilor la legumele proaspete, tot mai mulți români își îndreaptă atenția către legumele congelate, considerate o opțiune accesibilă și convenabilă. Cu toate acestea, puțini sunt conștienți de nivelul de sănătate al acestor produse, iar specialiștii în nutriție oferă sfaturi pentru o alegere informată.

Potrivit unor studii recente, 49% dintre români consumă produse congelate cel puțin o dată pe săptămână, iar această tendință este explicată în mare parte de faptul că legumele congelate au o durată de viață mai lungă și pot fi păstrate cu ușurință la congelator.

Unul dintre motivele principale ale acestei alegeri este aspectul financiar, produsele congelate având prețuri cu până la 30% mai mici comparativ cu cele proaspete. De exemplu, spanacul congelat poate fi achiziționat la aproximativ 8 lei pentru 400g, în timp ce varianta proaspătă costă aproximativ 12 lei, potrivit unor comparații de prețuri.

Cu toate acestea, există anumite aspecte pe care consumatorii ar trebui să le aibă în vedere atunci când optează pentru legumele congelate. Medicii nutriționiști subliniază că, în ciuda prețului mai mic și a duratei de viață extinse, este important să se mențină un echilibru între consumul de legume proaspete și congelate.

„Unele legume și fructe prezintă avantajul că ele sunt recoltate la momentul când sunt maturate complet. Asta înseamnă că, din punct de vedere nutrițional, sunt superioare dacă le comparăm cu cele pe care le cumpărăm din supermarket”, a explicat un medic nutriţionist la Antena 3 CNN.

Specialiștii recomandă ca legumele congelate să fie privite ca o completare a dietei și nu ca un substitut exclusiv pentru cele proaspete. Consumul de legume proaspete furnizează substanțe nutritive esențiale și enzime care pot fi afectate de procesul de congelare.

„Este adevărat că unele vitamine se distrug prin congelare sau sunt, să spunem, diminuate. De exemplu, vitamina C într-o proporție de 25%, mai puțin vitamina B1, într-o proporție de 10%.

În rest, din punct de vedere al calităților nutritive, ele sunt păstrate prin metoda de conservare prin congelare. 

Când cumpărăm alimente congelate, nu recomand produsele semi-preparate care au foarte mulți aditivi și grăsimi, care sunt susceptibile să se oxideze“, mai recomandă nutriţionistul.

De ce e bine să mănânci fructe şi legume congelateâ

Chiar dacă ani la rând oamenii erau sfătuiți să consume fructe și legume în stare proaspătă, acum cercetătorii vin să distrugă acest mit și recomandă consumul de legume și fructe congelate. Mai exact, studiile în domeniul gastronomiei au demonstrat că prin înghețare, fructele și legumele au un nivel mai ridicat de vitamine și minerale, spre deosebire de cele consumate în stare proaspătă.

Dacă până acum fructele și legumele congelate erau doar o metodă pentru a economi timp și bani, acum ele reprezintă și o alternativă sănătoasă. În urma studiilor, cercetătorii au descoperit că nu există o diferență notabilă între numărul de nutrieți și vitamine existente în legumele proaspete, comparativ cu cele înghețate, ba mai mult, cele congelate chiar se bucură de mai multe proprietăți.

Pentru ca legumele și fructele să își păstreze calitatea este foarte important ca procesul de congelare să dureze cât mai puțin.  Astfel, cu cât durează mai mult ca legumele și fructele să fie înghețate, cu atât se vor pierde mai multe vitamine și minerale. Specialiștii au concluzionat că nu există diferențe din punct de vedere nutrițional între fructele și legumele înghețate și cele proaspete și asta pentru că acestea sunt înghețate imediat după recoltare și nu au timp să își piardă proprietățile, potrivit thesun.co.uk.

Indiferent de forma sub care sunt consumate, nutriționiștii recomandă ca legumele și fructele să fie parte din meniul zilnic și asta pentru că ele ajută la o bună funcționare a organismului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri