Cum îţi pregăteşti copilul pentru începerea anului şcolar: 4 lucruri importante de ştiut

Mai este o lună până când începe şcoala, însă pregătirile nu trebuie să aştepte până pe ultima sută de metri.

Pentru majoritatea părinţilor, pregătirile pentru începerea anului şcolar se fac în a doua parte a lunii august sau chiar la începutul lunii septembrie. Numai că magazinele vor fi aglomerate, cele mai bune produse nu vor mai fi pe stoc, așa că vor exista multe motive de stres pentru toţi cei implicaţi.

Nu doar rechizitele sau uniformele trebuie achiziţionate din timp, dacă vrei să scapi de aglomeraţie. Copilul tău are nevoie şi de alte lucruri, ca să poată începe anul şcolar cât mai bine: analizele medicale sunt importante pentru sănătatea lui, dar şi a colegilor.

La fel, şi programul lui zilnic trebuie modificat. Dacă în vacanţă i-ai dat voie să se ducă la somn mai târziu, în timpul şcolii trebuie să intre într-un program fix, mai restrictiv. Uite ce trebuie să faci încă de luna aceasta, pentru a nu avea surprize neplăcute la începutul anului şcolar.

1. Cumpără-i uniforma şi rechizitele şcolare

Mai este aproape o lună până la începerea anului școlar, dar să nu crezi că mai ai destul timp la dispoziție pentru a face cumpărăturile necesare pentru copilul tău. Părinții cu ștate mai vechi știu cum merge treaba: rechizitele se cumpără cu cel puțin o lună înainte, atunci când magazinele nu sunt aglomerate și cele mai bune produse încă sunt pe stoc.

Nu te grăbi să cumperi manuale – profesorii vor fi cei care decid ce manuale vor fi folosite – și nici toate riglele, echerele și cariocile posibile. Alege produse de calitate: diferența de preț nu este mare, în schimb avantajele sunt. Iată care sunt elementele de bază pe care trebuie să le ai în vedere atunci când mergi să cumperi rechizitele:

 

  • penar complet echipat

  • caiete
  • stilou și pixuri

 

Celelalte rechizite necesare pot fi cumpărate la recomandarea învățătorului sau profesorului, în funcție de profilul clasei sau de curriculă.

Cât despre uniformă, fiecare școală are propria politică în această privință. E o idee bună să suni la secretariat și să ceri informații suplimentare. În primul rând, trebuie să știi dacă uniforma este standard sau sunt doar pantaloni și bluze în culori anume.

2. Analizele medicale înaintea deschiderii anului şcolar

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru copilul tău, înaintea începerii școlii, este să îl programezi la un control medical și la un set de analize standard. După o vară în care ați fost plecați în concediu, în care ați vizitat diverse locuri sau, pur și simplu, l-ați trimis la bunici, la țară, copilul trebuie să meargă la un control medical.

Unele școli nu acceptă înscrierea copiilor fără un certificat medical care să ateste că au fost făcute anumite analize, iar printre cele mai des întâlnite sunt examenul parazitologic și exudatul faringian. Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu acoperă aceste cheltuieli, așa că banii trebuie să vină din bugetul familiei.

Pe de altă parte, analizele medicale sunt extrem de importante dacă vrei să iei toate măsurile pentru a-ți feri copilul de eventualele boli ale începutului de an școlar.

Virozele respiratorii sunt cele mai comune și se pot extinde foarte rapid într-o comunitate largă de copii, așa cum este o școală, dar nu sunt singurele. Rujeola sau pojarul, de exemplu, este o boală frecventă în școli. Ca să-ți protejezi copilul, trebuie să afli din timp totul despre pojar: în ce condiţii apare, ce riscuri prezintă, dar şi care sunt metodele potrivite de prevenire.

3. Pachetul de mâncare pentru la şcoală

Până acum ceva vreme, pachetul cu mâncare pe care îl primeau copiii la școală nu era ceva ieșit din comun. Un sandviș, un măr sau alt fruct, o sticlă de apă și cam atât. Alții primeau bani de buzunar, pe care de regulă îi cheltuiau pe cornuri, gume sau alte dulciuri.

În ziua de astăzi, însă, trebuie să te gândești în avans ce mâncare îi vei pregăti copilului tău pentru la școală. Nu pentru că este la modă, ci pentru că vrem să le oferim copiilor o alimentație sănătoasă acasă, dar și la școală, când nu suntem acolo să-i putem supraveghea.

În special în cazul în care copilul tău este obișnuit cu un anumit mod de preparare a alimentelor sau preferă anumite feluri de mâncare, e indicat să îl pregătești pentru școală cu ceva timp înainte. Oferă-i alte fructe față de cele pe care le preferă, încearcă alimente noi, cum ar fi humusul sau pasta de pește. Vezi ce-i place și caută, în același timp, rețete noi pentru el. Ai timp să le testezi până la începutul lui septembrie.

4. Programul de somn

Programul de somn este un alt lucru important cu care trebuie să se obișnuiască cei mici, cu mult înainte de începerea școlii. Pentru că pe parcursul vacanței de vară ora de somn a fost împinsă mai mult spre miezul nopții, e cazul acum să faci tot posibilul pentru a-l pregăti pe cel mic pentru programul strict de școală.

Potrivit unui studiu publicat de National Sleep Foundation din SUA, copiii între 6 și 13 ani au nevoie de o perioadă cuprinsă între 9 și 11 ore de somn.

Asta înseamnă că ar trebui să se culce la ora 9 seara ca să poată dormi o medie de 10 ore pe noapte, până la ora 7 dimineața. În aceste condiții, trebuie să găsești soluții rapide dacă vezi că e greu să-ți convingi copilul să renunțe la tabletă sau la jocurile pe computer. Uite câteva sfaturi care te vor ajuta să pui la punct un program optim de somn.

  • Închide televizorul cu cel puțin 2 ore înainte de ora de somn. Studii recente au demonstrat că lumina televizorului sau a monitorului afectează secreția de melatonină, un hormon care stimulează somnul.
  • Programează doar activităţi liniştite înainte de somn. Un alt hormon, numit şi hormonul stresului, este cortizolul. Agitaţia şi stresul înainte de somn ridică nivelul cortizolului, iar corpul nu mai poate intra la fel de uşor în starea de somn.
  • Creează un mediu propice somnului. Luminile plăcute, cearşafurile din materiale moi şi salteaua potrivită pentru un copil pot crea condiţii ideale pentru ca acesta să adoarmă instantaneu.

Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Educatie