“Jurnalul Aurorei Serafim”, un roman de dragoste într-o epocă de ură

Jurnalul Aurorei Serafim

Sidonia Drăgușanu, una dintre cele mai iubite scriitoare și jurnaliste din România secolului trecut, a scris „Jurnalul Aurorei Serafim' într-o epocă dificilă, în care ura și invidia îi stăpâneau pe oameni mai mult decât iubirea aproapelui.

Povestea educatoarei de grădiniță, care prin iubire a ajuns să-și vindece rănile personale și să le încălzească sufletul și altora, a avut succes la public și a fost ecranizată la finele anilor 80. Aurora Serafim este o tânără de 25 de ani care nu are pe nimeni, în afara celor câțiva copii din grupa mijlocie de la grădinița la care lucrează. Se îndrăgostește fără să vrea de medicul grădiniței, dar îi stârnește sentimente neașteptate și inginerului Runcan, tatăl a doi gemeni năzdrăvani, pe care-i îmblânzește cu calm și duioșie.

– Toţi copiii îmi spun tovarăşa Aurora, dumneavoastră sau dumneata, în semn de respect.

– Şi „consideraţie', m-a completat Noni, cu seriozitate deplină, fără zeflemea.

– Mă rog… am zâmbit eu. Dar spune-mi şi mie ce înţelegi tu prin „consideraţie'?

– Un fel de… unt!

– Unt?!

Noni vorbea înainte:

– Bărbatul Margaretei ne spunea că trebuie să avem pentru el respect şi consideraţie! Margareta zicea că respectul şi consideraţia este ca pâinea şi untul, se potrivesc tot aşa de bine împreună. Când zici respect, trebuie să spui numaidecât şi consideraţie.'

“Jurnalul Aurorei Serafim”, o incursiune în sufletul unei femei singure

Sunt nărăvit de exigenta maximă a unei unităţi de măsură unice: am cunoscut fericirea, înţelegi? Şi refuz orice alt termen de comparaţie. Nu sunt nici romantic, nici exaltat, nici bolnav de amintiri! Dar le am pe toate în mine. Toate amintirile întregi, neputrezite. Ele fac un baraj de netrecut. Femeia pe care am avut-o eu nu va putea fi niciodată înlocuită, de nici o alta. Înţelegi? Şi a trebuit să moară stupid, pe un pat de maternitate!', îi spune inginerul Runcan Aurorei, când se cunosc. Și totuși, ea reușește să-i îmbânzească copiii și să-i încălzească inima.

Dar Aurora însăși încă nu a trecut peste experiența ratată cu primul iubit, iar viața îi mai rezervă câteva surprize. Prin felul ei de a fi, Aurora își pune amprenta asupra tuturor personajelordin viața ei: medicul grădiniței, „prietena' ipocrită care i-a furat iubitul, micuța orfană Nina, abuzată de familia adoptivă.

“Jurnalul Aurorei Serafim”, despre oameni care au pierdut tot și se tem de fericire

„Întâlnirea dintre un bărbat şi o femeie nu poate fi decât o aventură. De scurtă durată, atunci când se isprăveşte la timp. De lungă durată, când doi oameni se încăpățânează sau se resemnează să ruginească împreună.'. Așa crede Lavinia, femeia imorală imaginată de Sidonia Drăgușanu în cel de-al treilea roman al ei, „Jurnalul Aurorei Serafim'. Lavinia și Aurora sunt aparent „prietene' din adolescență, dar au două firi cum nu se poate mai diferite, deci cu atât mai surprinzătoare relația lor.

Lavinia e însă doar un fundal negativ care conturează mai bine luminozitatea Aurorei, o femeie aparent ofilită de încercările vieții, care nu are nevoie decât de câtva raze de lumină ca să vibreze de viață și dor. Povestea Aurorei este a multor femei care au trăit în relații abuzive și reușesc să depășească acest handicap oferind și primind iubire. Ea lucrează într-o grădiniță din București, unde îi „îmblânzește' pe gemenii sălbatici ai unui inginer văduv și încearcă să dezlege misterul unei fetițe orfane, abuzată de familia adoptivă.

„Jurnalul Aurorei Serafim', roman scris cu umor și pricepere de Sidonia Drăgușanu, una dintre cele mai iubite scriitoare și jurnaliste din România secolului trecut, pune față în față psihologia copilului de grădiniță, inocent și nădrăvan, cu a omului care a pierdut aproape totul în viață și se teme să mai încerce o dată să iubească. Cartea, republicată după 60 de ani, este recomandata de Libertatea si se găsește la chioscurile de ziare la pretul special de 15,00 lei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Muzica, filme, carte