Inventatorii romani schimba lumea

Raluca van Staden

Raluca van Staden alaturi de sotul ei si coautor al inventiei premiate, la expozitia mondiala de inventica EUREKA Bruxelles 2009.

RALUCA VAN STADEN a obtinut in acest an Premiul special al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala pentru cea mai buna inventie a unei femei: un senzor care detecteaza cancerul.

Inventia Ralucai van Staden are toate calitatile unei idei de geniu: simplitate, rapiditate, acuratete, costuri minime. Senzorul este de dimensiunea unui varf de creion, are nevoie de o picatura de sange pentru a determina markerii cancerigeni in cantitati infime, intr-un interval de sase minute, si costa sub un euro!

Toate aceste caracteristici au facut din el castigatorul Trofeului de aur al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala, la editia din acest an a Salonului International de Inventii de la Geneva. Initiatoarea lui este o romanca doctor in chimie, cu masterat in compozitie muzicala. Viata si cariera ei sunt o aventura pe calea cunoasterii si a creatiei…

INTRE ARTA SI STIINTA EXACTA
Raluca Ioana Stefan s-a nascut in urma cu 41 de ani, la Campulung Muscel, cu tata profesor de chimie si mama dintr-o familie de filologi, profesoara de limba romana si poeta. Mama a fost si cea care a urcat-o pe scena, ca recitator, facand din Raluca, la doar 4 ani, surpriza spectacolelor. A urmat scoala generala in paralel cu scoala de muzica, apoi liceul si concursurile de chimie, in paralel cu cele de pian.

De altfel, muzica si chimia s-au impletit armonios in viata ei, chiar daca nu par sa aiba vreo legatura. A intrat la Facultatea de Chimie a Universitatii din Bucuresti, iar dupa prima sesiune de examene a reluat studiul pianului, de data asta cu o profesoara la Conservator. De aici si pana la admiterea la Academia de muzica nu a mai fost decat un pas, pe care l-a facut ca proaspat absolventa de chimie.

Intrebarilor si mirarii tuturor, le-a raspuns simplu: „Sunt chimista si stiu sa cant! Daca trebuie neaparat sa dovedesc asta, o sa fac si Conservatorul!. A demonstrat ceea ce era de demonstrat, invatand pe parcurs foarte multe…

Au urmat doctoratul in chimie si masterul in compozitie, obtinute in acelasi an. I-a fost greu? I-a fost imposibil? „Imi incepeam orele de studiu la Conservator pe la 7-8 seara, uneori dupa o zi foarte incarcata si ore cu studentii la Chimie (eram asistent universitar). Terminam pe la 11-12 noaptea, dar oricat de obosita eram, du-pa o ora de cantat, nu-mi mai aminteam de greutati, eram alt om! Intr-un fel, muzica m-a ajutat sa trec mai usor prin toate…

Acum trece printr-o „perioada Brahms, pe care il canta ori de cate ori simte nevoia si planuieste un recital pentru aceasta toamna, la doua piane, cu unul dintre fostii ei profesori. De altfel, a mai avut recitaluri, aici si la Pretoria.

LA INCEPUT A FOST IDEEA
In Africa de Sud a ajuns in 1998, cu o bursa post doctorat oferita de Universitatea din Pretoria. Acolo a gasit un laborator de cercetare extrem de bine dotat, o echipa multinationala de studenti excelenti si o atmosfera de cercetare entuziasta. Tot acolo s-a casatorit (2001), cu un coleg sud-african (coautor al inventiei premiate), a nascut primul copil (2003) si a descoperit germenii unor inventii care promit sa cucereasca lumea.

Astazi, Raluca van Staden are doi copii, Freddy (6 ani) si Maria (2 ani), si este cercetatoare in cadrul Laboratorului de Electrochimie si Tehnologie Analitica de Proces, filiala din Bucuresti a Institutului de Electrochimie si Materie Condensata din Timisoara, desfasurandu-si mare parte a activitatii de cercetare in pre-zenta studentilor.

„Avem foarte multe idei, din pacate timpul nu ne permite sa le punem pe toate in practica. Ne trebuie si un grup foarte mare de cercetatori tineri, pentru a putea incepe lucrul in cat mai multe directii…

Ideea senzorului de cancer a aparut pe vremea cand lucra la Pretoria. „Acolo am avut colaborari foarte stranse cu catedra de biochimie si scoala de medicina, care sunt la un nivel foarte ridicat. Bolile de care se murea in masa in Africa de Sud sunt hepatita B, SIDA si tuberculoza. Asa am pornit proiecte comune impotriva acestor boli, in primul rand. Scopul era sa gasim o solutie cat mai ieftina de a-i testa cat mai rapid, cu un aparat usor de transportat in mediul rural, unde se ajungea greu, de multe ori prea tarziu…

DIN NOU ACASA
La intoarcerea in Romania, detectorul de biomarkeri pentru cancer a fost primul pe lista. Studiul a fost facut cu bani de la buget, in cadrul Institutului din Timisoara, care este si proprietarul brevetului de inventie. Sistemul ofera posibilitatea unui screening, la nivel national, de cancer, inclusiv identificarea a patru tipuri de cancere (ovarian, de san, gastrointestinal si de prostata), cu costuri minime, subventionabile de Casa de Asigurari de Sanatate.

„Aparatul in sine este destul de dificil de realizat, pentru ca sensibilitatea lui trebuie sa fie cu-plata la sensibilitatea senzorului, spune inventatoarea. Miniaturizarea si executarea in parametrii stabiliti sunt adevaratele provocari tehnice ale aparatului.

De aceea, pentru realizarea acestuia, inventatoarea a apelat la o firma romaneasca de prestigiu (MBTechnology) si la presedintele ei, unul dintre inventatori romani de valoare: Mircea Tudor.

Raluca van Staden alaturi de sotul ei si coautor al inventiei premiate, la expozitia mondiala de inventica EUREKA Bruxelles 2009.

Mircea Tudor, inventator


MIRCEA TUDOR

Este primul castigator roman (in 2009) al Marelui Trofeu al Salonului de Inventii de la Geneva. Inventia lui se numeste Roboscan si e cel mai avansat sistem de scanare a camioanelor.

In cateva secunde, Roboscan realizeaza o imagine completa a continutului unui TIR, aparatul e mobil si extrem de util in punctele de frontiera. Roboscanul a revolutionat modul de verificare si a scurtat timpul de control, permitand detectarea unor eventuale produse de contrabanda altfel imposibil de descoperit.

De anul acesta, Mircea Tudor a primit invitatia de a fi unul dintre membrii liberi ai juriului de la Geneva, calitate in care a propus intrarea in concurs a inventiei Ralucai van Staden. Pentru a putea fi supusa votului plenului, fiecare inventie are nevoie de aprobarea Comisiei de specialitate, adica a celei de medicina, in cazul nostru.

Presedintele francez al Comisiei a respins-o initial, cu un argument „bulversant, dupa cum povesteste Mircea Tudor: „A spus ca motivatia lui nu este de natura tehnica, si nici macar medicala, ci una de natura filozofica!, sustinand ca n-ar fi bine ca oamenii sa afle foarte timpuriu ca au cancer… Fara cuvinte, am spune noi.

Insa reprezentantul nostru a avut o replica pe masura: „I-am raspuns ca, in mod cert, unul dintre noi nu stie unde se afla! In timp ce eu sunt sigur ca suntem la un salon de inventii, dumnealui crede ca este la o conferinta de filozofie!. Asa ca inventia romancei a trecut mai departe si a luat premiul special al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala (OMPI) pentru cea mai buna inventie a unei femei, premiul trei in ierarhia absoluta a premiilor – deci, pe podium.

„Nu accept ca inventii de mare valoare sa fie trecute cu vederea doar pentru ca unii membri ai comisiei sunt igno-ranti, iar noi provenim dintr-o tara mica si putin cunoscuta, spune Mircea Tudor. „Am dovedit doua editii la rand ca Romania poate fi centrul atentiei si capul de afis al dialogului de la Geneva.

DE LA PROIECT LA SERIA ZERO
De la proiectul pe hartie pana la aplicatia practica e insa o cale lunga, pentru care MBTechnology are experienta, know-how si finantare, spune presedintele companiei.

„Din momentul in care vom prelua dreptul de proprietate intelectuala asupra brevetului, demaram proiectul de cercetare-proiectare a aparatului, a aplicati-ei software si a unui model industrial al senzorului, care deocamdata este in faza de laborator.. Urmeaza seria zero si testele clinice. Noi suntem gata sa derulam acest proces intr-o perioada foarte scurta de timp, maximum sase luni din momentul in care putem incepe.

Pare simplu, dar drumul hartiilor este sinuos si cronofag… Excelenta inventiei si a celor care o construiesc se lovesc de probleme de natura birocratic-administrativa si de imobilismul tipic al sectorului de stat. „Noi suntem obisnuiti ca, daca azi luam o decizie, maine sa ne apucam de treaba. Sau poate chiar azi, imediat dupa decizie!, spune Mircea Tudor. „In urma cu peste o luna, am facut o cerere de preluare a brevetului de la Institutul de Cercetare din Timisoara, la care nu am primit inca un raspuns…

Dispozitivul va fi compus dintr-un senzor de marimea unui creion si un ecran touch screen de marimea unui laptop, fara comenzi sofisticate, in care va fi transferat un volum urias de inteligenta, astfel incat el sa poata fi folosit chiar si de pacienti, fara asistenta unui medic.

Senzorul va da, in doar cateva minute, un rezultat de tip „da sau „nu (la suspiciunea de cancer), iar aparatul poate prelucra avansat datele res-pective, dand indicatii asupra tipului de cancer, in cazul in care acesta este depistat. Datele fiecarui pacient si ale fiecarei tes-tari pot fi inmagazinate in memoria aparatului, care va dispune si de o imprimanta, pentru tiparirea buletinelor de analiza.

Desi dispozitivul va costa cateva mii de euro, pretul unei testari va fi extrem de mic, sub un euro, ceea ce va permite primul screening de masa.

Roboscan

INCUBATORUL DE INVENTII
Mircea Tudor prevede un viitor spectaculos acestei inventii, citandu-mi din experienta lui Roboscan, care a inceput sa aduca venituri dupa patru ani de cercetare si imediat dupa ce a fost prezentat la Geneva: „Institutii mari, din toate colturile lumii, ne viziteaza in fiecare saptama-na. Vindem aparatul, dar suntem deschisi si ca-tre transferul limitat al tehnologiei.

In plina criza, MBTechnology este intr-o perioada stabila din punct de vedere economic si deruleaza un proiect ambitios de investitii intr-un centru privat de cercetare aplicativa integrata, cu o in-frastructura de invidiat, chiar si pentru „cei mari in domeniu, cu 5.500 mp de laboratoare, ateliere, platforme de testare, spatii de microproductie si prototip, chiar si o „camera fierbinte nucleara, unica in Romania, operata integral de roboti, fara manipulatoare mecanice.

Proiectul va fi gata in luna august a anului viitor, cu aproape un an mai devreme decat a fost angajat initial. Desi abia trecut de fundatie, „incubatorul de inventii are deja solicitari pentru proiecte internationale de la institutii de prestigiu si este membru cu drepturi depline al Asociatiei Europene pentru Cercetare in Securitate Aviatica. „Romanii au un potential inventiv urias, din pacate neexploatat sistematic, lasat cumva in salbaticie, spune Mircea Tudor.

„Noi incercam sa atragem cat mai mult din potentialul acesta. Fie ca se nasc in colectivul MBT sau ca vin din afara si cauta un mediu in care sa atinga maturitatea comerciala, inventiile sunt binevenite aici. Ele privesc in principiu sistemele de securitate (inclusiv bancara), dar si orice alt do-meniu conex, automatizarea proceselor, medicina, metalurgia etc.

„Avem deja 15 inventii si producem altele in mod constant, cate trei-patru semnificative pe an. Si, ca orice inventator care se respecta, Mircea Tudor are un suflet de artist. MBTechnology este sponsorul unui volum de poezii („Ultimele noduri) publicat sub semnatura lui Mircea Albulescu, precum si al unei „inventii intr-un domeniu surprinzator, MBT fiind producatorul primului spectacol de teatru ecvestru din Romania, indelung aplaudat in aceasta primavara pe Arenele Romane, din Bucuresti.

Dupa ce a castigat premiul cel mare al juriului de la Geneva, Mircea Tudor a primit invitatia de a face parte din el, ca unul dintre cei 11 membri liberi. In aceasta calitate, el si-a propus sa sustina inovatiile cu adevarat merituoase ale romanilor.

Mihaela Radulescu; foto: arhivele personale ale intervievatilor

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Relatii