Inventatorii romani schimba lumea

Raluca van Staden

Raluca van Staden alaturi de sotul ei si coautor al inventiei premiate, la expozitia mondiala de inventica EUREKA Bruxelles 2009.

RALUCA VAN STADEN a obtinut in acest an Premiul special al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala pentru cea mai buna inventie a unei femei: un senzor care detecteaza cancerul.

Inventia Ralucai van Staden are toate calitatile unei idei de geniu: simplitate, rapiditate, acuratete, costuri minime. Senzorul este de dimensiunea unui varf de creion, are nevoie de o picatura de sange pentru a determina markerii cancerigeni in cantitati infime, intr-un interval de sase minute, si costa sub un euro!

Toate aceste caracteristici au facut din el castigatorul Trofeului de aur al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala, la editia din acest an a Salonului International de Inventii de la Geneva. Initiatoarea lui este o romanca doctor in chimie, cu masterat in compozitie muzicala. Viata si cariera ei sunt o aventura pe calea cunoasterii si a creatiei…

INTRE ARTA SI STIINTA EXACTA
Raluca Ioana Stefan s-a nascut in urma cu 41 de ani, la Campulung Muscel, cu tata profesor de chimie si mama dintr-o familie de filologi, profesoara de limba romana si poeta. Mama a fost si cea care a urcat-o pe scena, ca recitator, facand din Raluca, la doar 4 ani, surpriza spectacolelor. A urmat scoala generala in paralel cu scoala de muzica, apoi liceul si concursurile de chimie, in paralel cu cele de pian.

De altfel, muzica si chimia s-au impletit armonios in viata ei, chiar daca nu par sa aiba vreo legatura. A intrat la Facultatea de Chimie a Universitatii din Bucuresti, iar dupa prima sesiune de examene a reluat studiul pianului, de data asta cu o profesoara la Conservator. De aici si pana la admiterea la Academia de muzica nu a mai fost decat un pas, pe care l-a facut ca proaspat absolventa de chimie.

Intrebarilor si mirarii tuturor, le-a raspuns simplu: „Sunt chimista si stiu sa cant! Daca trebuie neaparat sa dovedesc asta, o sa fac si Conservatorul!. A demonstrat ceea ce era de demonstrat, invatand pe parcurs foarte multe…

Au urmat doctoratul in chimie si masterul in compozitie, obtinute in acelasi an. I-a fost greu? I-a fost imposibil? „Imi incepeam orele de studiu la Conservator pe la 7-8 seara, uneori dupa o zi foarte incarcata si ore cu studentii la Chimie (eram asistent universitar). Terminam pe la 11-12 noaptea, dar oricat de obosita eram, du-pa o ora de cantat, nu-mi mai aminteam de greutati, eram alt om! Intr-un fel, muzica m-a ajutat sa trec mai usor prin toate…

Acum trece printr-o „perioada Brahms, pe care il canta ori de cate ori simte nevoia si planuieste un recital pentru aceasta toamna, la doua piane, cu unul dintre fostii ei profesori. De altfel, a mai avut recitaluri, aici si la Pretoria.

LA INCEPUT A FOST IDEEA
In Africa de Sud a ajuns in 1998, cu o bursa post doctorat oferita de Universitatea din Pretoria. Acolo a gasit un laborator de cercetare extrem de bine dotat, o echipa multinationala de studenti excelenti si o atmosfera de cercetare entuziasta. Tot acolo s-a casatorit (2001), cu un coleg sud-african (coautor al inventiei premiate), a nascut primul copil (2003) si a descoperit germenii unor inventii care promit sa cucereasca lumea.

Astazi, Raluca van Staden are doi copii, Freddy (6 ani) si Maria (2 ani), si este cercetatoare in cadrul Laboratorului de Electrochimie si Tehnologie Analitica de Proces, filiala din Bucuresti a Institutului de Electrochimie si Materie Condensata din Timisoara, desfasurandu-si mare parte a activitatii de cercetare in pre-zenta studentilor.

„Avem foarte multe idei, din pacate timpul nu ne permite sa le punem pe toate in practica. Ne trebuie si un grup foarte mare de cercetatori tineri, pentru a putea incepe lucrul in cat mai multe directii…

Ideea senzorului de cancer a aparut pe vremea cand lucra la Pretoria. „Acolo am avut colaborari foarte stranse cu catedra de biochimie si scoala de medicina, care sunt la un nivel foarte ridicat. Bolile de care se murea in masa in Africa de Sud sunt hepatita B, SIDA si tuberculoza. Asa am pornit proiecte comune impotriva acestor boli, in primul rand. Scopul era sa gasim o solutie cat mai ieftina de a-i testa cat mai rapid, cu un aparat usor de transportat in mediul rural, unde se ajungea greu, de multe ori prea tarziu…

DIN NOU ACASA
La intoarcerea in Romania, detectorul de biomarkeri pentru cancer a fost primul pe lista. Studiul a fost facut cu bani de la buget, in cadrul Institutului din Timisoara, care este si proprietarul brevetului de inventie. Sistemul ofera posibilitatea unui screening, la nivel national, de cancer, inclusiv identificarea a patru tipuri de cancere (ovarian, de san, gastrointestinal si de prostata), cu costuri minime, subventionabile de Casa de Asigurari de Sanatate.

„Aparatul in sine este destul de dificil de realizat, pentru ca sensibilitatea lui trebuie sa fie cu-plata la sensibilitatea senzorului, spune inventatoarea. Miniaturizarea si executarea in parametrii stabiliti sunt adevaratele provocari tehnice ale aparatului.

De aceea, pentru realizarea acestuia, inventatoarea a apelat la o firma romaneasca de prestigiu (MBTechnology) si la presedintele ei, unul dintre inventatori romani de valoare: Mircea Tudor.

Raluca van Staden alaturi de sotul ei si coautor al inventiei premiate, la expozitia mondiala de inventica EUREKA Bruxelles 2009.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii