A început festivalul de teatru Undercloud. Ce poți vedea în weekend

Festivalul de Teatru Independent Undercloud s-a deschis luni, 1 septembrie, la Muzeul Ţăranului Român, cu spectacolul Absolut! (producţie a Teatrului Act, un one-man show în regia lui  Alexandru Dabija, cu Marcel Iureş, o interpretare inedită a poveştii lui Ion Creangă, Ivan Turbincă).

Afis_Undercloud 2014

Sâmbătă, 6 septembrie, de la ora 21:00, Undercloud devine oficial international, odată cu  spectacolul Blind Hamlet de scriitorul iranian Nassim Soleimanpour, în regia lui Ramin Gray, o producţie Actors Touring Company, Londra. Producția britanică a fost prezentată anul acesta și la Edinburgh Festival Fringe (Assembly Roxy). Prima piesă a lui Soleimanpour, „White Rabbit, Red Rabbit, a avut succes încă de la premiera din anul 2011, după aceea jucându-se în peste 20 de limbi, în întreaga lume, iar Ramin Gray este directorul artistic al Actors Touring Company, pentru care a regizat/lucrat după texte de Roland Schimmelpfennig, Sarah Kane, Ivan Viripaev,
David Greig și Jung Chang. Anterior, a lucrat pentru The Royal Court Theatre, unde a regizat texte de Simon Stephens, Marius von Mayenburg, Mark Ravenhill, frații Presnyakov, Vassily Sigarev, Juan Mayorga, David Watson, Marina Carr.

Spectacolul se va juca în limba engleză şi propune o interacţiune susţinută cu publicul (Pentru prezentarea acestui spectacol, Festivalul Undercloud a încheiat un parteneriat cu British Council România). Șapte persoane din public vor fi invitate pe scenă, pentru câteva jocuri simple. Restul publicului va fi, de asemenea, rugat să participe, în anumite momente ale spectacolului. O abordare ce frizează teatrul absurdului, Blind Hamlet, ce păstrează destul de puţine în comun cu piesa shakespeariană, vorbeşte despre slaba capacitate umană de a discerne între adevăr şi minciună, între dreptate şi injustiţie. Povestea o auzim de la un dictafon, în care vocea frântă a scriitorului iranian vorbeşte despre pierderea vederii şi despre cât de mult ne afectează orbirea (concretă şi metaforică) simţul judecăţii.

Spectacolul A lombre de Coré – În umbra lui Coré, a companiei franceze de dans „BAKHUS', duminică, 7 septembrie, ora 21:00, se joacă şi el cu dualitatea aparenţă-realitate, vorbind, în limbajul coregrafic, prin intermediul jocului de umbre şi lumini, despre dificultatea de a discerne între iluzie şi adevăr. Foarte modern, spectacolul, care a participat în secțiunea off a Festivalului de la Avignon (Theater Golovine, 2013 şi 2014), este o provocare la nivel vizual, oferind exemple de măiestrie coregrafică clasică, îmbinată cu tehnici moderne, de tipul inserţiilor video.

Sâmbătă, 6 septembrie, de la ora 11:00, va avea loc un atelier de teatru participativ-interactiv, condus de Polina Kalinina – regizor, Actors Touring Company, Marea Britanie (a colaborat cu Young Vic, Edinburgh Fringe și Royal Court. Polina a mai lucrat cu Sam Walters, Anthony Clark, Joseph Blatchley, Steven Jameson, Matt Poever, David Grindley și Lyndsey Turner. Printre proiectele sale viitoare se numără Titus Andronicus și Romeo și Julieta de Shakespeare). În teatrul din ultima perioadă, publicul a început să ocupe un rol tot mai important. Dacă în urmă cu peste un secol, spectatorii erau simplii privitori, această prevalenţă a pasivităţii s-a pierdut în prezent. Publicul are din ce în ce mai mult un rol participativ, astfel că atelierul se va baza pe diferitele modalităţi de a spune o poveste, dar şi pe diferitele spaţii, mai puţin convenţionale, în care se poate desfăşura o poveste.

Duminică, 7 septembrie, la ora 12:00, Cristina Bazavan (jurnalist, blogger şi membru al juriului Undercloud) va susţine un workshop dedicat actorilor şi diferitelor modalităţi de promovare, pe care aceştia le pot aborda (susţine un curs similar pentru proiectul „10 pentru film' la Festivalul Internaţional de Film de la Cluj). Acest workshop îşi propune să ofere o perspectivă mai deschisă artiştilor şi să îi înveţe cât de multe poate schimba o promovare optimă. Printre lucrurile pe care le vor învăţa cursanţii se numără: tehnica prezentării „show, dont tell', realizarea unui pitch pentru publicaţii online sau print, în vederea promovării spectacolului, folosirea mai eficientă a canalelor social media pentru a ajunge la o audienţă cât mai mare.

Sub norul de teatru de anul acesta se adună actori precum Marcel Iureș, Oana Pellea, Marian Râlea, Magda Catone, Maia Morgenstern, Claudiu Bleonț, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Șerban Pavlu, Medeea Marinescu și foarte mulți actori tineri și foarte tineri. Detalii despre toate distribuțiile și programul complet al spectacolelor găsiţi pe site-ul festivalului:

Biletele se pot procura online prin www.bilete.ro sau de la info-point Undercloud situat în curtea Muzeului. Orar: 12:00-21:00. Costul unui bilet/spectacol este de 35 lei. Informații suplimentare la numarul de telefon 0727.100.856 sau pe www.undercloud.ro .

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse