În România este, oficial, epidemie de gripă. Cum te protejezi de virusul gripal

În România este, oficial, epidemie de gripă. Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a anunţat că se constată o evoluţie epidemică a gripei, aceasta fiind a 3-a săptămână cu cazuri peste estimări. Specialiștii preconizează că virusul va circula la fel de intens și în februarie.

Până în prezent, au fost confirmate 54 de decese cauzate de virusul gripal. Conform www.stirileprotv.ro, Sorina Pintea a precizat că este vorba despre o tulpină virală care determină manifestări ușoare și medii.

Deși suntem în plină epidemie de gripă, ministrul Sorina Pintea susține că nu este cazul să ne panicăm

Ministrul a mai spus că, până în prezent, au fost vaccinate 1.287.000 de persoane. Au fost cazuri în care pacienții nu au vrut inițial să se vaccineze, ulterior, văzând ce se întâmplă, au solicitat să li se administreze vaccinul. Sorina Pintea a mai precizat că ministerul pe care-l conduce a comandat doze suplimentare de vaccin, iar 11.000 de doze se află la medicii de familie. De sezonul viitor, este foarte probabil ca vaccinurile să poată fi făcute direct în farmacii.

Ministrul susține că nu este cazul să intrăm în panică, dar recomandă reducerea numărului vizitatorilor în zonele de risc (regiunile sud, sud-est) și evitarea de către copii a colectivităților. Sorina Pintea a ținut să amintească principalele simptome ale gripei: febră mare, dureri musculare, oboseală profundă şi a subliniat că nu trebuie luate antibiotice, însă nu este bine nici să se facă exces de antivirale, întrucât poate apărea rezistenţa la boală.

Dr. Adrian Streinu Cercel ne spune cum să ne protejăm de virusul gripal

Dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balş, psune că unitățile sanitare știu ce au de făcut, important este ca populația să conștientizeze pericolul și să se protejeze corespunzător: “Apa și săpunul sunt sfinte. Nu dezinfectantul. Apa și săpunul. Cum strănutăm. Nu strănutăm în mână.

În acest context este bine să purtăm și masca de protecție. Dacă o purtăm sub nas o purtăm degeaba. Nu uitați că trebuie să ne spălăm și în nas.  Când ne spălăm pe mâini, și în nas”, spune medicul Streinu Cercel.

Citește și

Când vorbim despre o epidemie de gripă

Cum scapi de gripă. Tratamentul vizează ameliorarea simptomelor

Ce este vaccinul antigripal. Ce categorii de persoane ar trebui să-și facă acest vaccin

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri