Împreună pentru siguranţa femeilor – participă și tu la marşul împotriva violenței

de Daniela PALADE TEODORESCU

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor organizează sâmbătă, 15 octombrie 2016, marşul Împreună pentru siguranţa femeilor', care militează împotriva tuturor formelor de violenţă manifestate asupra femeilor.

În România, 1 din 4 femei a fost adresată fizic sau sexual de către partenerul său de-a lungul vieţii, 27% din cazurile de omor au avut loc în familii (conform datelor Ministerului Public), iar 90% dintre victimele care cer ordin de protecţie sunt femei.

Dacă și tu ești una dintre victimele acestui flagel național sau ai pe cineva apropiat care trece prin această experiență, ai ocazia să te exprimi. Ieși din cercul vicios al lașității sociale în care îți spui 'eu nu pot face nimic, sunt prea mică și neînsemnată', vino în stradă, fii o voce căreia îi pasă și doar așa lucrurile vor începe să se urnească înspre bine. Teama, nepăsarea, lipsa atitudinii civice nu duc la schimbări în bine, ci la perseverarea în starea de inerție, în care toată lumea dă vina pe toată lumea și nimeni nu ia atitudine.

Citește și Prima palmă iertată va aduce și primul pumn

Atitudinea pro-activă a fiecăruia dintre noi schimbă mentalitatea societății. Există mai multe forme de agresiune asupra femeilor, care nu sunt sancţionate nici de comunitate, nici de autorităţi, astfel că femeile din România ajung să fie prizonierele unei culturi patriarhale a violenţei în care victimele sunt învinovățite și lipsite de credibilitate.

Marşul Împreună pentru siguranţa femeilor' are ca scop condamnarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor. Avem nevoie să ne simțim în siguranță acasă, pe stradă, la job, în școli, în mijloacele de transport în comun. Pentru noi ca femei, dar și pentru copiii noștri, contează ce mediu de viață le oferim.

Mihaela Sasarman Femeia anului 2013 pentru proiecte de advocacy impotriva violentei domestice

Sunt mândră să văd că una dintre laureatele trofeului Femeia anului pentru Proiecte de advocay și luptă împotriva violenței domestice, Mihaela Săsărman, Preşedintă a Asociaţiei Transcena, organizație membră a Rețelei, continuă activitatea pentru care redacția revistei Avantaje a premiat-o:

Ordinul de interdicție emis de polițist imediat după constatarea agresiunii este instrumentul de care avem nevoie pentru a proteja viața victimei și care îl poate ține pe agresor departe până la emiterea unui ordin de lungă durată de către judecători. În același timp, este necesară asigurarea unui cadru legislativ eficient, coerent, care să vină în sprijinul autorităților și organizațiilor care luptă pentru viața și siguranța victimelor violenței domestice'

Așadar, dacă ești o victimă a violenței domestice sau cunoști pe cineva într-o astfel de situație, depinde și de tine să te eliberezi de această povară. Acum poți să te aperi și cu ajutorul sistemului legislativ, dar și prin forța comunității de femei – mult mai informată și mai solidară.

Violența nu este un fenomen izolat și nu apare doar în familiile sărace, cu un nivel scăzut de educație. Nu e doar o problemă personală sau a familiei în care nimeni nu ar trebui sa se amestece. Este o problemă a întregii societăți care trebuie să ia atitudine.

Iar schimbarea începe cu fiecare dintre noi! 

Citește și Povestea unei supraviețuitoare – povestea unei cărți

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse