Cum ajuți copilul să fie mai isteț

Cum ajuți copilul să fie mai isteț

Dorința oricărui părinte de avea un copil inteligent este intens speculată de producătorii de jucării, cărți, DVD-uri, programe software, jocuri și programe educaționale. Majoritatea acestora susțin – prin afirmații explicite sau implicite – că utilitatea lor este demonstrată de dovezi științifice. Chiar așa să fie?!

Cum ajuți copilul să fie mai isteț

Ei bine, nu este 100% adevăr, dar nici minciună. Într-adevăr, un copil care se joacă – să zicem – cu cuburi, și-ar putea dezvolta capacitățile cognitive. La fel și unul care folosește anumite jocuri video,  și-ar putea dezvolta abilitățile spațiale și memoria de lucru. Dar nu acestea sunt metodele prin care este stimulată inteligența copilului.

Există concepții greșite potrivit cărora, dacă îți lauzi copilul că este deștept, îi va crește stima de sine și performanțele sale intelectuale se vor îmbunătăți. O serie de experimente au sugerat contrariul. În plus, apar dovezi că inteligența nu ar fi nativă, iar cei care se bazează pe acest lucru nu prea învață nimic din propriile greșeli. Vrei să-i stimulezi copilului tău inteligența? Sigur că există o mare varietate de metode. Dar înainte de orice ar trebui avute în vedere acestea:

Atașamentul și siguranța părintească

Cercetătorii au observat că există o legătură certă între relația de puternic atașament mamă-copil și IQ-ul acestuia din urmă. De asemenea, părinții care sunt responsabili contribuie la creșterea coeficientului de inteligență al copilului.

Somn și învățare

Este știut și probat că lipsa cronică de somn afectează grav funcționarea organismului în ansamblul său. Ei bine, există dovezi convingătoare – atât în privința copiilor cât și a adulților – că un somn chiar și de o oră după învățare ajută la conservarea informațiilor însușite. Vrei să ai un copil inteligent? Lasă-l să doarmă după ce a studiat!

Dreptul de a alege liber

Copiii manifestă o motivație mai mare și au o performanță mai bună atunci când aleag singuri ceea ce vor să  facă. Degeaba îți dorești tu să devină un renumit matematician dacă el se simte atras de o limbă străină sau de desen. Vremea copiilor multilateral dezvoltați a apus de mult, așa că nu considera că este inteligent doar dacă strălucește în tot ce face. Poate foarte bine să fie inteligent în domeniul pe care el l-a ales!

Foto: Shutterstock

Citește și:

Cum arată grădinița perfectă?

Grădinița devine obligatorie de la vârsta de 5 ani

Un învățător a corectat greșit o lucrare la limba română: Ce să-i răspund, domnule?'

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie