Guvernanta, un moft sau o investitie necesara?

„Caut urgent guvernanta pentru copil in varsta de sase ani, cunoscatoare de limba engleza (scris si vorbit), preferabil fost cadru didactic sau actual. Tel…. Astfel de anunturi devin din ce in ce mai dese in paginile de mica publicitate ale ziarelor desi, pana de curand, nu prea raspundea aproape nimeni la ele, majoritatea crezand ca este vorba de o slujba de bona sau de baby-sitter.

Insa meseria de guvernanta presupune cu totul altceva, iar o profesoara din Bucuresti a avut ideea inedita de a lansa servicul de recrutare pentru guvernante, de a selecta persoanele cu vocatie, pregatite pentru o astfel de profesie, si de a revitaliza ideea „educatiei de acasa.

Profesoarele de bune maniere
„O guvernanta era in vremea trecuta o adevarata institutie si, spre deosebire de Romania, in multe tari occidentale, asa a si ramas. Un fel de inlocuitoare a doicii din vremea bunicii, solicitata atunci cand micutul ajungea la varsta acumularii de cunostinte, guvernanta era persoana careia ii incredintai educatia co­­pilului si care era prezenta si implicata in fiecare moment al vietii familiei pentru care lucra, spune Olivia Cristina Podobea, director al companiei „Solve&Perform, profesoara care a avut, deocamdata in premiera nationala, ideea redescoperirii gu­­­vernantelor, „meditatoarele de bune maniere ale secolului trecut.

La 34 de ani, Olivia Podobea, profesoara de engleza, are o experienta didactica „de catedra, cum se spune, remarcabila, dar si una pe­­dagogica si educationala deosebita, are un baietel, Vlad Ionut, care este elev in clasa a cincea, si spune ca aceste atuuri ii usureaza munca de selectie a candidatelor, fiindca „ii ofera o perspectiva echilibrata atat asupra cererilor parintilor, cat si a ofertelor de­­pu­­­se. La aproape doi ani de la lansarea primului serviciu de recrutare de personal educational, ea a decis sa vina in sprijinul parintilor care au nevoie de un ajutor in cresterea copiilor si a investit in activitatea de recrutare de guvernante.

Nu doar ingrijire, ci si educatie
„De ce guvernante si nu bone? Pentru ca ideea de la care pornim are la baza dragostea pentru educatie. Angajatii si colaboratorii mei sunt foste si actuale cadre didactice, oameni cu vocatie, care isi doresc un nivel sporit de calitate si de pasiune in activitatea lor.

Fata de o bona, guvernanta nu este doar cea care trebuie sa ingrijeasca copilul, sa ii supravegheze masa si sa ii verifice temele, ci si sa ii transmita cunostinte, sa ii formeze acele deprinderi considerate in prezent raritati: bune maniere, bune obiceiuri la masa, educatia vestimentatiei (la copiii mai mari), relationare sociala etc. Ea trebuie sa aiba o inteligenta vie, cunostinte vaste si un caracter deosebit, deoarece completeaza educatia oferita de parinti si de scoala, iar celor mai mici copii le formeaza chiar primele notiuni de cultura, explica Olivia Podobea.

Pentru persoanele care aplica pentru un astfel de post, ea a elaborat proceduri de selectii multiple si de verificare completa, cu chestionare complexe, care testeaza atat cunostintele didactice pe care persoanele in cauza le au, cat si entuziasmul de care pot da dovada acestea in relatia cu copiii, deoarece „pentru a forma astfel de deprinderi la copii, este nevoie ca si persoana in cauza sa le aiba.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii