Guvernanta, un moft sau o investitie necesara?

Guvernanta, un moft sau o investitie necesara?

„Caut urgent guvernanta pentru copil in varsta de sase ani, cunoscatoare de limba engleza (scris si vorbit), preferabil fost cadru didactic sau actual. Tel…. Astfel de anunturi devin din ce in ce mai dese in paginile de mica publicitate ale ziarelor desi, pana de curand, nu prea raspundea aproape nimeni la ele, majoritatea crezand ca este vorba de o slujba de bona sau de baby-sitter.

Insa meseria de guvernanta presupune cu totul altceva, iar o profesoara din Bucuresti a avut ideea inedita de a lansa servicul de recrutare pentru guvernante, de a selecta persoanele cu vocatie, pregatite pentru o astfel de profesie, si de a revitaliza ideea „educatiei de acasa.

Profesoarele de bune maniere
„O guvernanta era in vremea trecuta o adevarata institutie si, spre deosebire de Romania, in multe tari occidentale, asa a si ramas. Un fel de inlocuitoare a doicii din vremea bunicii, solicitata atunci cand micutul ajungea la varsta acumularii de cunostinte, guvernanta era persoana careia ii incredintai educatia co­­pilului si care era prezenta si implicata in fiecare moment al vietii familiei pentru care lucra, spune Olivia Cristina Podobea, director al companiei „Solve&Perform, profesoara care a avut, deocamdata in premiera nationala, ideea redescoperirii gu­­­vernantelor, „meditatoarele de bune maniere ale secolului trecut.

La 34 de ani, Olivia Podobea, profesoara de engleza, are o experienta didactica „de catedra, cum se spune, remarcabila, dar si una pe­­dagogica si educationala deosebita, are un baietel, Vlad Ionut, care este elev in clasa a cincea, si spune ca aceste atuuri ii usureaza munca de selectie a candidatelor, fiindca „ii ofera o perspectiva echilibrata atat asupra cererilor parintilor, cat si a ofertelor de­­pu­­­se. La aproape doi ani de la lansarea primului serviciu de recrutare de personal educational, ea a decis sa vina in sprijinul parintilor care au nevoie de un ajutor in cresterea copiilor si a investit in activitatea de recrutare de guvernante.

Nu doar ingrijire, ci si educatie
„De ce guvernante si nu bone? Pentru ca ideea de la care pornim are la baza dragostea pentru educatie. Angajatii si colaboratorii mei sunt foste si actuale cadre didactice, oameni cu vocatie, care isi doresc un nivel sporit de calitate si de pasiune in activitatea lor.

Fata de o bona, guvernanta nu este doar cea care trebuie sa ingrijeasca copilul, sa ii supravegheze masa si sa ii verifice temele, ci si sa ii transmita cunostinte, sa ii formeze acele deprinderi considerate in prezent raritati: bune maniere, bune obiceiuri la masa, educatia vestimentatiei (la copiii mai mari), relationare sociala etc. Ea trebuie sa aiba o inteligenta vie, cunostinte vaste si un caracter deosebit, deoarece completeaza educatia oferita de parinti si de scoala, iar celor mai mici copii le formeaza chiar primele notiuni de cultura, explica Olivia Podobea.

Pentru persoanele care aplica pentru un astfel de post, ea a elaborat proceduri de selectii multiple si de verificare completa, cu chestionare complexe, care testeaza atat cunostintele didactice pe care persoanele in cauza le au, cat si entuziasmul de care pot da dovada acestea in relatia cu copiii, deoarece „pentru a forma astfel de deprinderi la copii, este nevoie ca si persoana in cauza sa le aiba.

Si cursuri de guvernante
„Fisa postului include cu­­nos­tinte solide de limbi straine (daca e vorbitoare nativa a unei limbi de circulatie internationala, cu atat mai bine), o varsta care sa inspire incredere si care sa ii ofere autoritate guvernantei si, neaparat, dragostea pentru copii, carora trebuie sa le insufle valori morale si culturale inalte.

„Rezultatul pe care il avem in vedere este o persoana care sa simta cu adevarat ca isi are locul langa copil si langa familia pentru care ar putea deveni un membru de incredere. Datorita numarului foarte mare de cereri pe care le avem de la parinti, dar si de la solicitante, am lansat, din ianuarie 2009, un site dedicat doar acestei optiuni, de a cauta sau solicita o guvernanta si, in scurt timp, vom deschide si un curs de formare pentru persoanele pe care le selectam, pentru a fi recomandate parintilor ca guvernante, adauga profesoara.

Cauti singura? Nu te grabi!
Sfatul specialistilor in recrutarea de personal educational este de a apela la o agentie specializata, care poate sa faca toate verificarile candidatelor, nu doar din punct de vedere profesional, si sa ofere familiilor care solicita guvernante anumite garantii de siguranta. Daca esti decisa sa cauti singura, ar trebui sa stii ce caracteristici ar trebui sa urmaresti pentru a alege persoana potrivita.

Du­­pa cum ne sfa­tuieste Olivia Podobea, „punctul de plecare ar trebui sa fie nivelul de pregatire, experienta acesteia si disponibilitatea de timp, ca baza de discutie. Apoi trebuie sa urmaresti anumite trasaturi de personalitate (atentie, memorie, atitudine fata de munca), aptitudinile acesteia, dar sa tii seama si de aspectul general. Trebuie sa fii atenta, de asemenea, la modul de exprimare si la comportamentul pe care il adopta in fata unei situatii de stres sau de conflict, la seriozitatea si respectul pe care il manifesta.

Nu trebuie sa iei o decizie rapida, bazata doar pe o prima impresie si pe carisma unei persoane, caci nu trebuie sa uiti nici o clipa ca va trebui sa iei pe cineva strain in casa, pentru a-ti supraveghea copilul, iar asta presupune discernamant si luciditate. De aceea, cel mai bine ar fi sa stabilesti strict criteriile pe care le urmaresti si chiar sa acorzi cate o nota fiecarui aspect, pentru a putea face alegerea cea mai buna.

Mic ghid de selectie
Stabileste exact numarul de ore de lucru si ce anume vei cere de la candidata respectiva: sa supravegheze copilul la teme, sa-i dea de mancare, sa-l duca sau sa-l aduca de la scoala, sa iasa cu el la plimbare, precum si daca va trebui sa faca doar aceste lucruri sau va trebui sa faca si menajul.

Apoi verifica: actul de identitate, diplomele de studii, calificarile si, eventual, o copie dupa cartea de munca. Daca esti decisa pentru angajare, cere-i: scrisori de recomandare, cazier judiciar si adeverinta medicala care sa cuprinda rezultatul ultimelor analize.

Unde cauti guvernanta
Parintii care doresc sa gaseasca o guvernanta pentru copiii lor pot sa apeleze la serviciul  „Solve&Perform, apeland 021.746.56.18 sau accesand site-ul dedicat: www. edu-jobs.ro

Adrian Ciltan; foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii