Fără cadouri pentru profesori! Ce prevede noul Cod de etică pentru profesorii din învăţământul preuniversitar

cadouri pentru profesori

Ministerul Educaţiei a adoptat Codul de etică pentru profesorii din învăţământul preuniversitar. Conform acestui document, profesorii nu vor mai avea voie să facă meditații contra cost cu elevii de la clasă și nici să accepte de la aceștia cadouri sau bani.

În cazul în care cadrele didactice încalcă prevederile Codului de etică riscă sancțiuni începând de la avertismente, la reducerea salariului, suspendarea din funcţie până la concediere.

Fără cadouri pentru profesori și fără meditații contra cost!

Conform www.adevarul.ro, în document se mai arată că dascălilor le este interzisă orice activitate care generează corupţie în şcoli precum „fraudarea examenelor, solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obţinerii de către beneficiarii direcţi ai educaţiei de tratament preferenţial ori sub ameninţarea unor sancţiuni, de orice natură ar fi acestea.

Despre una dintre cele mai arzătoare probleme ale învățământului, meditațiile contra cost cu profesorul de la clasă, profesoara de Limba Română Cristina Tunegaru a declarat pentru sursa citată că, în cazul meditării elevilor de la clasă, „pretenţia de obiectivitate a evaluării, a notării, nu mai are sens. Profesorul plătit de părinţi pentru un serviciu va fi, fără îndoială, influenţat în judecata sa de la clasă şi îl va avantaja pe cel meditat, în defavoarea celorlalţi copii. Între familie şi părinţi apare o altfel de relaţie, profesorul de la clasă devine prestator personal de servicii. Mai mult, profesorul care îşi meditează unii copii din clasă le face o mare nedreptate celorlalţi copii, oricât de atent ar fi, subliniază profesoara.

Elevul trebuie să beneficieze de protecție fizică, morală și psihică

Codul de etică pentru profesorii din învăţământul preuniversitar mai prevede că dascălul trebuie să-i ofere elevului atât protecţie fizică, cât şi morală şi psihică. Altfel spus, profesorul este obligat să sesizeze orice formă de violenţă verbală sau fizică, de discriminare, de neglijenţă sau de exploatare asupra elevului.

Alte atribuții care le revin profesorilor sunt supravegherea elevilor atât pe parcursul activităţilor desfăşurate în şcoală, cât şi în afara acesteia și recomandarea de materiale şcolare gratuite.

Citeste și

În ce situație temele pentru acasă pot avea consecințe negative pentru elevi?

Copilul tău suferă de depresie sau anxietate? Uite cum îți dai seama

Cum împiedici educaţia copilului tău fără să realizezi?

Sursa foto: 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Educatie