Gestul pe care ar trebui să-l facem înainte de a deschide o doză de băutură acidulată

Ce poate fi mai plăcut vara decât să savurezi o băutură rece, eventual acidulată, la o terasă? Adevărul este că puține lucruri ne pot produce atâta plăcere într-o zi caniculară.

bautura acidulata

Însă dacă optezi pentru băutura îmbuteliată, trebuie să știi că ar trebui să faci un anumit gest înainte de a deschide doza. Puțini dintre noi îl fac și probabil că tot atâția au auzit de existența lui.

Este vorba despre ciocănitul ușor în capacul dozei, un gest care ar trebui să devină reflex. Motivul? Ți-l vom explica în rândurile următoare.

Iată, mai exact, ce se întâmplă înainte, în timpul și după deschiderea unei doze de băuturi răcoritoare, conform www.mirror.co.uk, care redă concluziile la care a ajuns un profesor de chimie de la o universitate de prestigiu din Marea Britanie.

Înainte să deschizi băutura, bulele de gaz se fixează de pereții dozei, fenomen numit nucleație. În timp ce desfaci doza, bulele de gaz își măresc volumul ca urmare a scăderii solubilității CO2. Când bulele ating o anumită dimensiune, se desprind de pereții dozei și se ridică datorită fenomenului de flotabilitate. După deschiderea dozei, bulele se dilată și se contopesc cu cele aflate în profunzime, continuându-și călătoria', mai multe și mai puternice, către orificiul din capac. În deplasarea către suprafață, ele antrenează o cantitate însemnată de lichid care, așa cum te aștepți, va țâșni și se va răspândi… unde altundeva decât pe haine?

Revenind la gestul pe care trebuie să-l facem înainte de a deschide doza, acela de a ciocăni ușor capacul acesteia, scopul lui este acela de a disloca bulele de gaz prinse de pereții dozei. În acest fel, riscul ca băutura să țâșnească pe hainele noastre este mai mic.

Fă și tu acest gest înainte de a deschide o doză și a savura băutura. Ce poate fi mai neplăcut decât să te trezești cu băutura pe tine, iar pielea să-ți devină aproape instantaneu lipicioasă?

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse