Genealogie: „Am descoperit istoria familiei”

Genealogie: „Am descoperit istoria familiei”

Genealogie, istorie, familie
O calatorie fascinanta in trecut

Madalina Cretu este proaspat casatorita, are 34 de ani, este director de marketing la o companie internationala de achizitii si locuieste in Cluj.

„Mereu am dorit sa fac cercetari despre familia mea, dar ma gandeam sa a_tept pana la pensie ca sa fac acest lucru. Dar, dupa decesul tatalui meu in 2009, totul s-a schimbat: propria-mi persoana, trecutul si locul de unde vin au capatat dintr-o data o mare importanta pentru mine.

Am inceput in 2010, dar este ca si cum ai participa la deschiderea unui sit arheologic: nu stii niciodata ce vei gasi si asta face totul atat de incitant. Site-ul delibro.ro mi s-a parut cel mai usor de folosit pentru incepatori, dar daca stii limba engleza poti incerca si site-uri ca findmypast.com, origins.net si myheritage.com.

Este minunat sa te reconectezi cu trecutul si sa recitesti povesti spuse de bunici si, recunosc, aceasta a devenit intr-un fel placerea mea vinovata: o baie de trecut. Dar orice cercetare trebuie sa aiba o rezerva bazata pe fapte reale, cum ar fi certificate sau inscrisuri din registre si asta e partea unde te poate costa ceva bani.

Pentru fiecare ruda, trimiteam cereri pentru copii ale certificatelor de nastere, casatorie sau deces, ca sa ma asigur ca descoperirile mele erau corecte. Poti face asta de pe website-urile de mai sus, dar in Romania este mai ieftin sa le soliciti direct de la serviciile locale ale Directiilor de Evidenta a Persoanelor si Administrare a Bazelor de Date (DEPBAD). A fost cu siguranta o calatorie fascinanta in trecut, dar care inca nu s-a terminat.“

Albumul de fotografii
Albumul de fotografii
Imaginile, oricat de vechi, pot oferi indicii pretioase.

„Mi-au fost foarte folositoare pozele vechi, cu strabunicii si cu alte rude din ramuri colaterale…

…am descoperit detalii despre carierele militare ale unora dintre ei sau despre numarul de copii…

… iar adnotarile de pe spatele fotografiilor mi-au dat indicii despre date, nume _i locuri.“

RECOMANDARI UTILE
◆ Fii cu ochii pe suma pe care o cheltuiesti.
◆ Un abonament anual pentru oricare dintre site-uri este de obicei cea mai buna alegere, dar poti economisi bani daca iti planifici cercetarile si alegi o metoda rapida, folosind inscrierea free sau pe termen scurt.
◆ Incearca si cateva din site-urile free. De vreme ce acestea nu sunt complete (arhivele istorice se actualizeaza constant si dureaza), nu costa nimic.
◆ Fii tenace: de exemplu, daca ajungi la un punct mort despre viata cuiva, incearca sa gasesti frati sau surori de-ai acestuia.
◆ Foloseste-te de forumurile online: sunt multi alti cautatori in genealogii carora le place sa impartaseasca sfaturi si experiente.
◆ Schimba modul in care este scris un nume: arhivele sunt de multe ori gresite.

Poti afla posibilele probleme ereditare
Cristina Cauea are 23 de ani, a absolvit Facultatea de Jurnalism si stiintele Comunicarii din Bucuresti si si-a inceput de putina vreme cautarile pentru a-ti gasi familia largita.

Cautarile mele in trecutul familiei au inceput acum aproape doi ani, dupa ce am aflat ca unul dintre bunicii mei sufera de o boala ereditara incurabila. Atunci mi-am dat seama cat de putine stiu despre trecutul meu, despre strabunicisi, mai departe, despre parintii si bunicii lor. In prezent nu mai ai nevoie de hartie format A3 si de calitati de pictor pentru a-si crea arborele genealogic. Site-uri precum myheritage.com sau delibro.ro fac direct munca de creatie pentru tine. Tu le oferi informatii, nume, fotografii si primesti in schimb date deosebit de interesante, cum ar fi durata de viata medie sau cel mai comun nume si semnificatia lui.

Dar genealogia, cunoscuta si sub numele de istoric de familie, nu este doar o pasiune captivanta ce iti permite sa iti descoperi radacinile: ea te poate ajuta sa afli posibilele probleme ereditare prin alcatuirea unei genealogii medicale ADN, adica a legaturilor rezultate prin studierea ADN-ului.

Pentru cercetari de inceput, un punct de informare online este familysearch.org, care are informatii genealogice din intreaga lume.

A sti daca unul dintre membrii familiei largite a suferit de o maladie transmisibila ereditar poate fi un semnal de alarma binevenit si util sau cel putinunul care te poate indemna la prudenta.

In familia mea, strabunica a murit dupa un infarct miocardic, iar bunica din partea mamei a mostenit predispozitia pentru boli cardiovasculare. Prin urmare, atat eu cat si mama mergem periodic la control, anual, si incercam, mai mult eu decat mama, ce-i drept, sa facem cat mai multa miscare.

 familie, fotografie  familie, fotografie

 

RECOMANDARI UTILE
◆ Alcatuieste o lista cu toate rudele de care iti amintesti, aflate in tara sau nu, si contacteaza-le direct, telefonic, sau prin posta ori e-mail.
◆ Cere de la ele toate amanuntele despre stramosi de care isi amintesc sau despre care au documente.
◆ Noteaza pentru fiecare persoana: numele si prenumele, numele dinaintea casatoriei, data si locul nasterii, data si locul casatoriei.
◆ Noteaza toate detaliile din viata rudelor tale: locul copilariei, intamplari de care isi amintesc, unde au studiat, unde s-au mutat, profesii si locuri de munca.
◆ Pentru cautarile tale poti folosi: MyHeritage.com – un motor de cautare gratuit, care isi ofera acces in sute de baze de date genealogice, cum ar fi baza de date a imigratiei pe insula Ellis, Yas Vadem din Israel sau Biblioteca Istoricului de Familie.

  • Familylink.com – te poti conecta cu genealogisti din toata lumea.
  • Footnote.com – acces gratuit la fisierele FBI din anii 1908-1922, care cuprind numele, data de nastere, localitatea, numele parintilor si al copiilor, date despre imigrare etc.
 familie, fotografie  familie, fotografie

Opinia specialistului: „Trecutul te poate ajuta sa te definesti.“

Loreley Nedelcu, psiholog clinician, vorbeste despre utilitatea si importanta descoperirii trecutului si a familiei largite. Intelegand prin cautarea familiei largite cautarea de informatii despre membrii sistemului de familie din care provine fiecare, atunci, in functie de scopul cautarii, dar mai ales de raportarea cautatorului la informatiile obtinute, rezultatele pot fi utile imediat sau mediat. In functie de emotiile experimentate si de concluziile extrase, cautatorul face din acea informatie una cu sens personal, care poate fi de acceptare constienta sau nu.

Cunoasterea trecutului ii poate ajuta pe oameni sa afle mai mult despre cine sunt, despre ce au mostenit si despre ce fac cu aceste informatii. Deci ii poate ajuta sa se defineasca si, afland cine sunt, sa capete incredere in ei si sa se poata manifesta si interactiona armonios. Daca adaugam ca tot in trecut stau multe informatii despre abilitatile mostenite ale fiecaruia, despre modul in care s-au format, acestea pot conduce catre aflarea vocatiei fiecaruia.

Prin urmare, cunoasterea trecutului e totodata si o trecere de la a fi purtati orbeste, la a sti si a alege, de la a fi condusi, la a fi liberi sa alegem. Putem conchide ca aflarea trecutului este o componenta importanta in definirea si in manifestarea prezenta, din plin, a fiecaruia. (Mai multe detalii pe www.constelatiifamiliale.com)

Adrian Ciltan; foto: arhiva personala, © shutterstock

Daca vreti sa cunoasteti ce implicatii are din punct de vedere psihologic cautarea familiei largite, cititi interviul acordat pe aceasta tema de Loreley Nedelcu, psiholog clinician.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii