Frații Karamazov la Teatrul Elisabeta – un spectacol de absolvență excepțional face carieră

Trebuie să vezi Frații Karamazov la Teatrul Elisabeta! Grăbește-te să-ți iei bilet pentru spectacolul de pe 15 februarie, pentru că se dau foarte repede!

Fratii Karamazov la Teatrul Elisabeta, Andrei Ciopec, Costi Apostol

În urmă cu trei ani și ceva, clasa Prof. univ. dr. Florin Zamfirescu a pregătit un spectacol de absolvire deosebit: Frații Karamazov – dramatizare după F.M. Dostoievski și regie: Lector univ. dr. Bogdana Darie. Un spectacol în care au investit maximum de tehnică actoricească, de talent, dar și de suflet și energie.

Aceasta a fost marea lecție pe care și-au acordat-o: seriozitatea și dăruirea sunt răsplătite. Spectacolul nu numai că a rămas prezent în agenda culturală a orașului, dar a trecut de 60 de reprezentații și, de fiecare dată, biletele se vând cu mult timp înainte.

Frații Karamazov la Teatrul Elisabeta

Spectacolul prilejuiește rememorarea celui mai cunoscut roman al lui Dostoievski. Este, totodată, o simfonie de idei și emoții în care fiecare voce are rolul său foarte puternic conturat.

Cei trei Karamazovi, Dimitri (Andrei Ciopec), Ivan (Daniel Achim) și Alioşa (Costi Apostol) determină un triunghi care se înscrie în cel mai larg cerc al umanității.

Fratii Karamazov la Teatrul Elisabeta, Andrei Ciopec, Costi Apostol, Daniel Achim, Liviu Popa

Dimitri este cel cu energie virilă nestăpânită, cel care basculează emoțiile de la o secundă la alta, cel căruia credința sau rațiunea refuză să-i vină în ajutor. Nimeni altul nu poate face mai bine acest rol decât Andrei Ciopec pe care vocea baritonală și robustețea fizică mixate cu o vulnerabilitate surprinzătoare îl susțin fără greș pe tot parcursul acestui lung și greu spectacol.

Ivan crede că și-a găsit echilibrul. El se declară ateu, astfel încât să nu se lase nici tras în jos de pornirile lumești, nici împins în sus dar fără șanse reale de ascensiune către spiritualitate. Cu tunica lui albă, Daniel Achim este în scenă o prezență plină de șarm și distincție.

Alioșa este un înger pentru care nu este, încă, loc în Rai. Ceea ce-l ține în lume este familia lui tulburată de ispite: banii din moștenirea mamei, Grușenka – femeia care învrăjbește tatăl cu fiul, Katerina Ivanovna – femeia care învrăjbește frații între ei. Costi Apostol apare acum cu o înfățișare schimbată față de debutul spectacolului, mai bine adaptată la acest rol. Firav în înfățișare, dar puternic în credință și în iubire.

În această urzeală fatală se întrețes celelalte personaje, fiecare cu propria încăcătură emoțională:

  • spiritualul părinte proroc Zosima (Liviu Popa);
  • desfrânatul și intrigantul călugăr Rakitin (Florin Crăciun);
  • Katerina Ivanovna (Delia Danciu) cea cu iubirea castă și dăruirea de sine;
  • Grușenka (Liudmila Bzovâi) cea care înseamnă ispita carnală și discordia;
  • seducătorul Pan Miusialovici (Răzvan Bănică), cel frumos dar fără inimă;
  • petrecărețul și profitorul Pan Wrublewski (Adrian Loghin, care este și autorul ilustrației muzicale);
  • Domana Hochlakova (Ana Olaş) cea exaltată și puțin dusă;
  • Lise (Adela Bengescu), beteagă fizic, tulburată sufletește, capricioasă, dar, mai presus de toate, îndrăgostită.

Și toată această țesătură de nume și suflete este străbătută de firul perfid și alunecos al acelui duh rău și necurat care se întrupează, în treacăt, în Smerdiakov (Vlad Benescu).

Trebuie să vezi Frații Karamazov la Teatrul Elisabeta, ca să trăiești o experiență intensă la care concurează cu puteri egale un text fundamental din literatura universală și o echipă de actori și realizatori de mare valoare și forță.

Frații Karamazov la Teatrul Elisabeta

Mihaela Serea
foto: Teatrul Elisabeta
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Muzica, filme, carte