Fondul de urgență, vital pentru stabilitatea noastră financiară

Autor: Cecilia BĂSU, Trainer Finanțe Personale, Fondator al programului independent de educație financiară Învață despre bani®

Cecilia Basu

Fondul de urgență este un instrument absolut vital pentru liniștea sufletească a fiecăruia dintre noi. Este, de fapt, un fond de rezervă care ne asigură stabilitatea financiară în situații critice, neprevăzute.

Cu toții avem momente în care nu ne simțim 100% împliniți și ne gândim dacă acesta este jobul la care am visat. Și ne simțim frustrați de incapacitatea de a modifica aceste aspecte vitale ale vieții noastre. Dar cine spune că nu pot fi schimbate? De obicei noi ne spunem asta, analizând ce cheltuieli și cât timp ar necesita resetarea totală a veții. Dar schimbările nu vin în viața noastră nechemate, noi trebuie să le provocăm și să le planificăm, așa că, în loc să fim frustrați de lucrurile care încă nu ne plac în viața noastră, mai bine să facem ca orice sa fie posibil. Pentru asta ne trebuie o baghetă magică? Nu chiar, ne trebuie doar un fond de urgență.

Fondul de rezervă și căutarea de sine

Prietena mea, Casandra, are 38 de ani, un job bun într-o corporație, un salariu mult peste medie, dar, totuși, este mereu nemulțumită de job (deși a trecut prin mai multe poziții în corporație, una mai provocatoare decât cealaltă). Casandra simte ca nu este cu adevărat împlinită, că îi lipsește ceva din viața ei.

De câte ori mă întâlnesc cu ea, mereu se plânge de câte ceva de la job. Dacă ar auzi-o cineva care nu o cunoaște, ar spune ca este chiar ghinionistă. Dar eu știu că nu este așa. Este doar o chestiune de percepție. Cum se spune: one mans garbage is anothers man treasure (gunoiul unuia este comoara altuia) sau vice-versa.

Problema Casandrei este că se simte captivă în situația ei și în rutina zilnică și nu vede nicio cale de ieșire. I-am sugerat Casandrei că poate ar fi bine să își ia o perioadă să se regăsească pe sine, sa facă o introspecție și să încerce să descopere ce activitate ar face-o să se simtă împlinită. Eventual să își ia o pauză de la job (un an sabatic) si sa plece in călătoria sinelui (fie ca e o călătorie propriu-zisa cu o destinație fizica, fie ca rămâne o călătorie in interiorul său, departe de rutina zilnica). Evident ca i-a surâs ideea, dar mi-a mărturisit ca nu își permite sa facă asta pentru ca nu ar avea bani din care sa trăiască in anul sabatic.

Așadar, am sfătuit-o pe Casandra sa își facă ordine în finanțele ei personale și să înceapă să își construiască un fond de rezervă, care să îi acopere cheltuielile pe perioada de pauză, 6-12 luni. Acest fond de rezervă îi va permite să se poată detașa o perioadă din rutina zilnică, să se regăsească pe sine și să înțeleagă ce anume o face fericită.

Fondul de urgență, suficent și la îndemână

Fondul de rezervă pe care i l-am sugerat Casandrei este un instrument absolut vital pentru liniștea sufletească a fiecăruia dintre noi. El poate fi folosit ca un fond de urgență care ne asigură stabilitatea financiară în situații critice, neprevăzute (am rămas fără job, cineva din familie s-a îmbolnăvit grav sau orice altă situație neprevăzută și care necesită resurse financiare pentru a o depăși).

Recomand ca valoarea acestui fond de urgență să fie echivalentul cheltuielilor lunare pe minimum 6 luni (preferabil, însă, 8-12 luni), timp în care sperăm să putem depăși situația critică în care ne aflăm. El trebuie să fie constituit din lichidități – bani la care să avem acces rapid, în maximum 24 de ore. Fondul de urgență este ca o plasă de siguranță care ne asigură un somn ușor. Și nu în ultimul rând, ne ajută să luăm decizii de viață corecte, fără presiune financiară. Și asta este absolut neprețuit! Libertatea de a lua decizii fără presiune financiară o putem avea fiecare dintre noi. Trebuie doar să ne dorim asta și să acționăm.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii