Fiecare dintre noi poate fi parte dintr-un program ECO
Problemele sistemului sanitar, ale sistemului de invatamant si cele politice ne incarca negativ, incat ne inversunam sa afirmam ca avem „o multime de probleme pe cap'! Si ne simtim rau, problemele de sanatate se inmultesc, se agraveaza, si dam vina pe stres. Uitam insa contextul in care au loc toate acestea, uitam de aerul pe care il respiram zilnic, de solul pe care calcam si de natura in care se joaca copiii nostri – pentru ca ni se par normale si credem ca ni se cuvin!
Arata ca iti pasa de familia ta, de toti cei dragi, de tine si fii o femeie responsabila cu mediul in care traiesti! Iata, mai jos, cateva dintre problemele cu care te confrunti daca locuiesti in capitala si solutiile de rezolvare a acestora:
Problema: Bucurestiul este cea mai poluata capitala a Europei!*
Stii cat praf se inregistreaza in capitala, zilnic? Nu mai putin de 260 – 280 de tone pe kilometru patrat. Asta in timp ce in alte capitale europene, cantitatea de praf este de sub 20 tone/kmp!
Zilnic, tu si copilul tau inhalati 9 tone de praf, fara a constientiza macar acest lucru! Alte efecte nocive asupra organismului provin din cele peste 4 tone de plumb inhalate zilnic, produse de cele aproape 1,5 milioane de automobile care circula in Bucuresti.
Solutia: Incearca sa inlocuiesti condusul masinii personale cu mersul pe bicicleta!
Fie ca discutam de drumul spre serviciu sau de o iesire cu familia, mersul pe bicicleta iti aduce numeroase beneficii: faci economii financiare, iti tonifici muschii si articulatiile intregului organism, timp in care se ard intre 350 si 700 de calorii pe ora! De asemenea, te poti strecura usor printre masini si poti reduce timpul de sosire la destinatie – in plus ai mai mult timp pentru tine!
Nu uita insa si de mersul pe jos – evita sa iei un taxi sau masina personala si alege sa te plimbi macar o statie pe jos. Alege, de asemenea, sa urci scarile in favoarea liftului – astfel reduci consumul de energie si faci miscare, in acelasi timp.
Problema: Spatiile verzi dispar si riscam sa ne ingropam in gunoaie!
In ultimii 18 ani, spatiile verzi din Bucuresti au disparut in proportie de 60%. La ora actuala, unui bucurestean ii revin sub 7 metri patrati de spatiu verde, adica un sfert din norma minima la nivel european (26 mp).
Nu acelasi lucru putem spune despre situatia deseurilor, a caror cantitate continua sa creasca. Un bucurestean genereaza aproximativ 350 de Kg de gunoi / an!
Solutia: Planteaza un copac impreuna cu familia, copilul sau prietenii!
In felul acesta, aerul va fi mai putin poluat, iar numarul spatiilor verzi va creste. In plus, puteti petrece momente memorabile alaturi de persoanele cu care va veti implica intr-o astfel de actiune eco!
In ceea ce priveste deseurile, trebuie sa incercati sa reduceti cantitatea de gunoi – de exemplu, dintre doua produse similare, opteaza pentru acela care nu este supraambalat! Urmatorul pas este reutilizarea – sticlele pot fi refolosite, la fel si pungile, nu este nevoie sa cumperi altele de fiecare data! Nu uita ca deseul nu este gunoi! El este valoros, adica poate fi refolosit, in vederea obtinerii de noi produse. Colecteaza selectiv deseurile, pentru ca acestea sa poata fi reciclate!
Problema: Poluarea din Bucuresti te imbolnaveste!
Cazurile de imbolnaviri provocate de poluarea din capitala sunt din ce in ce mai dese! Poluarea, pe langa alti factori nocivi, este responsabila de numeroasele cazuri de anemie, conjunctivita, boli respiratorii grave si afectiuni ale sistemului nervos. Efectul s-a vazut imediat: bucurestenii traiesc cu 4 ani mai putin decat media pe tara!
Solutia: Arata ca iti pasa! Implica-te in proiecte de mediu si fii responsabila incepand cu propriul camin!
Porneste cu pasi marunti:
- nu irosi apa – inchide-o in timp ce te speli pe dinti, de exemplu;
- stinge lumina din camera, chiar daca pleci pentru putin timp;
- inchide televizorul daca nu te uiti la el;
- incearca sa folosesti produse eco: de la detergenti, la aparate electrocasnice cu consum redus de energie;
- foloseste alimente eco: acestea exista pe piata (le recunosti dupa eticheta) si poti oricand opta pentru legume si fructe naturale si sanatoase, luate de la agricultori sau iti poti prepara, de ce nu, singura, in casa, produsele alimentare!
Sursa: ImagePr
*Datele privind poluarea in Bucuresti prezentate in articol provin din studiile urmatoare:
– Agentia Nationala pentru Protectia Mediului – Raportul anual privind Starea Mediului in Romania pe anul 2009.
– Centrul Pentru Politici Durabile Ecopolis a realizat studiul Calitatea aerului in Bucuresti. Efecte asupra sanatatii.' (30 martie 2011)