Festivalul Sergiu Celibidache se apropie

Festivalul Sergiu Celibidache se apropie

Festivalul Sergiu Celibidache
Compusa de Sergiu Celibidache in 1978, Der Taschengarten („Gradina de buzunar") este o suita pentru orchestra in 13 parti. Ideea lucrarii s-a nascut dintr-o stransa colaborare cu copiii si este de asemenea dedicata acestora. Muzica prezinta puncte comune cu stilurile lui Maurice Ravel si Igor Stravinski.

Sergiu Celibidache acorda o importanta particulara efectelor sonore. Asa apare, de pilda, in partea a doua „Vantul sta, florile canta”, un leganat idilic intre instrumentele de suflat din lemn (lalelele) insotit de coardele cu surdina, harpa si celesta (vantul).

Partea a saptea, „Cantec noaptea crapu-si canta”, este compusa polifonic; Celibidache foloseste acest procedeu de scriitura muzicala, deoarece ascultatorul poate percepe concomitent doar putine voci, asemanator unui lac plin de pesti, din care putini pot fi vazuti in acelasi timp. O imbinare de sunete de templu tibetan cu melodii lirice intruchipeaza a zecea parte, „Rugaciune verde”. In partea a douasprezecea, „Ploua soare’n stropitoare”, muzica imita murmurul picaturilor de ploaie.

Sergiu Celibidache Sergiu Celibidache

„Gradina de buzunar” a aparut in 1979, intr-o inregistrare cu Orchestra Simfonica Radio din Stuttgart, la casa de discuri Deutsche Grammophon, o productie-beneficiu UNICEF. Odata cu inregistrarea lucrarii din 1979 (Deutsche Grammophon), au fost publicate pe coperta discului cateva fotografii din perioada timpurie a activitatii sale de dirijor si un text pe care Celibidache l-a scris odata cu lucrarea. Textul va fi prezentat in concert de catre povestitor.

Gradina de buzunar:
1.Haideti copii!
2.Vantul sta, florile canta
3.Predica ratoiului
4.Frunzulita’n varf de bat, ghici morisca ce-i
5.Ceru-i prea sus, bradu-i batran
6.Hora carabusilor
7.Cantec noaptea crapu-si canta
8.Pazea ca trece-un indian pe maturoi nazdrazvan
9. Nu-i nicaieri ariciul, nu-i
10.Rugaciune verde
11.Mare sopoteala mare, s-a’ntors ariciul inapoi
12.Ploua soare’n stropitoare
13.Asta-i tot

„Gradina de buzunar” (Der Taschengarten) va fi interpretata de Orchestra Romana de Tineret sub bagheta Maestrului Cristian Mandeal.

Festivalul Sergiu Celibidache 100 este organizat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri