Fărașul la înaintare, băieți!

Femeia este o forță a naturii în casa ei. Oare n-ar vrea și bărbatul să fie la fel de puternic? Nu-l intimida, fii îngăduitoare. Încurajează-l să încerce!

farasul la inaintare

Toate fetele – sau aproape toate – au fantezii casnice. Cu mult înainte de a părăsi casa părintească, se gândesc ce și cum vor face când vor fi la casa lor: alte reguli, alte mâncăruri, alte culori pe pereți și alte flori în ghivece. Este scris în tradiție: femeia este stăpâna casei; bărbatul aduce resursele, după care, mai ales dacă stă la bloc, rămâne ca un musafir pe canapea.

Numai că, de un secol încoace, femeia a descoperit că poate și chiar vrea să ia parte la viața publică, să beneficieze de educație și să contribuie la progresul societății de la egal la egal cu bărbații. Mai mult, standardele de viață au tot crescut, așa încât resursele pe care și le dorește o familie depind în mare  măsură și de aportul femeii. Iar casa?

Cumva, în mod tacit, s-a convenit ca bucătăria, copiii, curățenia, aprovizionarea, plata facturilor, optimizarea bugetului rămân tot în sarcina femeii.

Egalitatea femeii cu bărbatul funcționează (mai mult sau mai puțin) numai de la pragul casei încolo, adică afară. Rezultatul? Un bărbat complexat în casă, un bărbat care n-are curaj să-și atingă copilul nou-născut, care nu știe să citească o listă de cumpărături și care nu știe cum poate să ajungă ștecherul aspiratorului din locașul lui ascuns tocmai în priză. Suferă, nu ți se pare?  N-ai observat privirea lui tristă și, uneori, chiar puțin vinovată?

Dă-i o șansă!

Important e sa nu-l intimidezi. Cere-i să facă un anumit lucru pe cel mai firesc ton, ca și cum ar fi făcut-o în fiecare zi până acum. Dacă trebuie să-i dai o instrucțiune vitală, fă-o ca și cum i-ai da cea mai neutră informație: „Încearcă apa din baia copilului, să nu fie prea fierbinte să fie egal ca ton cu „Chibriturile sunt în sertarul de sus.

Dacă își calcă pe orgoliu și te întreabă, oricât de banală ți s-ar părea informația cerută, nu da ochii peste cap, nu ridica tonul și nu fi ironică – nici tu nu le știi pe toate pe lumea asta. Răspunde-i omului la întrebare, calm, clar și politicos, așa cum ai dori și tu să ți se răspundă dacă ai întreba în ce an a încetat fabricarea modelului Ford Falcon.

Și spune-i exact ce să facă, nu mai aștepta să aibă el inițiativa. Dacă tu ești șefa în casă, tu ai viziunea de ansamblu. Ceea ce nu înseamnă că n-ai putea într-o zi să-i acorzi încrederea ta și să-l avansezi, de exemplu, la poziția de șef Serviciu Aprovizionare. Ai să vezi că se descurcă!

Orice comparație este strict interzisă!

Exista ceva care să te deranjeze mai tare decât să fii comparată cu altcineva și să ieși în dezavantaj? În cele mai multe cazuri, bărbații tind să facă referire la mamele lor (deci, la soacrele soțiilor), iar femeile își pun bărbații în balanță cu soții prietenelor sau ai surorilor, ori, cel mai grav, foștii parteneri.

Dacă pe tine te deranjează referirea permanentă la calitățile și performanțele soacrei tale, imaginează-ți cât de ciudat ar fi să te compare cu soția unui prieten sau cu vreo fostă. Cam ce-ar putea să-ți treacă atunci prin minte? Dacă pentru tine ar fi deranjant, pentru el cum o fi?

Poate că e adevărat, cumnatul tău s-a dovedit încă de la început foarte îndemânatic în îngrijirea copiilor nou-născuți. Poate că prietena ta se laudă cu performanțele gastronomice ale soțului ei. Și poate că soțul șefei tale este cel care merge de obicei la ședințele cu părinții pentru copiii lor.

Dar imaginează-ți că într-o dimineață, în loc să te trezești lângă soțul tău, te-ai trezi lângă unul dintre acești trei bărbați. Nu cred că ai sări în sus de bucurie. Mai curând ai țipa ca din gura de șarpe: „Ce cauți tu aici? Ce-ai făcut cu soțul meu?. E un scenariu de groază, totuși.

Dacă ceva în mersul lucrurilor trebuie schimbat, se presupune că trebuie ca să vă fie vouă mai bine, nu pentru așa obișnuiesc alții. Sincer, ai vrea ca soțul tău să gătească desăvârșit și, în schimb, să te umilească ori de câte ori îi pui în  față ceva gătit de tine? Ai vrea ca soțul tău să meargă la ședințele cu părinții pentru că știe să se impună, apoi să-și extindă capacitatea de a se impune și acasă?

Nu-i așa că-l preferi pe „omul tău? Armonie,cu orice preț! Puține lucruri sunt grave și ireparabile. O mâncare arsă, rufele care-și împrumută culorile în mașina de spălat sau întârzierea copilului la școală sunt fleacuri care vor fi uitate în câteva zile. Nu merită supărare și în niciun caz nu merită rostirea cuvintelor interzise: „Nimic nu faci cum trebuie, nu mă pot baza pe tine…

Nu există adevăruri absolute și nici rețete de origine divină asupra cărora omul să nu aibă dreptul să intervină. Dacă el vrea să pună oțet în ciorbă în loc de borș și dacă nu există contraindicații medicale, lasă-l să încerce și vezi ce iese. Și dacă iese bun, admite că e bun. O să-ți fie cu atât mai ușor cu cât te-ai opus mai puțin energic. De fapt, este important ce a avut fiecare în cap când ați luat decizia să vă petreceți restul vieții împreună.

Dacă între voi este o competiție continuă, e de rău. La polul opus, cel pozitiv, stau cuplurile care știu să se amuze în (aproape) orice situație. Dacă fiecare își recunoaște limitele și lasă pe celălalt să i le compenseze, simplul gătit și gospodărit împreună poate ridica relația la un nivel superior de comunicare.

Ce crezi tu?

Nu pierde din timpul important

Dacă programul vostru de lucru nu se suprapune, înseamnă ca petreceți puțin timp împreună. Ca să nu pierdeți și mai mult din el, împărțiți-vă treburile casnice așa încât să le puteți face  independent, în orele în care nu sunteți amândoi acasă.

Fii consecventă

Dacă într-o zi îi spui să te lase singură în bucătărie pentru că mai mult te încurcă, nu te plânge a doua zi că nu te ajută destul. Dacă nu cumpără exact ce trebuie, adaptează rețeta, nu-i face scandal, după ce tot tu ai  spus: „Du-te și cumpără, că o să te descurci tu'.

Împărțirea preferențială

Nu trebuie să calculați la minut și secundă cât muncește unul și cât muncește celălalt. Mai productiv este să stabiliți ce preferă fiecare să facă. Unii oameni nu suportă să calce rufe; pe alții, îi relaxează. Unii oameni nu știu să gătească; alții adoră asta… Împărțiți sarcinile după preferințe și nu uitați să vă lăudați unul pe altul pentru rezultate.

Treburi bărbătești

Cu toată susținerea pentru egalitatea în drepturi și obligații, recunoaște că nu poți ridica greutăți la fel de mari ca el. Când e vorba de forța fizică sau de experiență, lasă-l pe el.

Autor: Mihaela Serea

Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Diverse