Experiment inedit: Chirurgii testează transplantul de rinichi de porc la un om

Chirurgii americani spun că au dat cu succes un rinichi de porc unei persoane. Ei speră că acest tip de transplant ar putea rezolva în cele din urmă deficitul de organe donatoare.

Pacientul era în moarte cerebrală, ceea ce înseamnă că era deja pe suport artificial de viață, fără nicio perspectivă de recuperare.

Rinichiul provenea de la un porc care fusese modificat genetic pentru a împiedica ca organul să fie recunoscut de către organism ca „străin' și respins. Lucrarea nu este încă revizuită sau publicată, dar există planuri în acest sens.

Experții spun că este cel mai avansat experiment în domeniu de până acum. Până acum, teste similare au fost făcute și la primate non-umane, dar nu și la oameni. Folosirea porcilor pentru transplanturi nu este însă o idee nouă. Valvele cardiace de porc sunt deja utilizate pe scară largă la om. Și organele lor sunt potrivite pentru oameni când vine vorba de dimensiune.

În timpul operațiunii de două ore de la centrul medical Langone de la Universitatea din New York, chirurgii au conectat rinichiul de porc donator la vasele de sânge ale pacientului aflat în moarte cerebrală pentru a vedea dacă acesta va funcționa normal odată ce este introdus sau ar putea fi respins.

În următoarele două zile și jumătate, au monitorizat îndeaproape rinichiul, efectuând numeroase verificări și teste.

„Am observat un rinichi care funcționează practic ca un transplant de rinichi uman. Acesta făcea toate lucrurile pe care le-ar face un rinichi uman normal. A funcționat normal și nu părea să fie respins', a declarat Dr. Robert Montgomery, pentru BBC World Tonight.

Chirurgii au luat și un pic din timusul porcului, împreună cu rinichiul. Ei cred că acest organ ar putea ajuta, pe termen lung, să împiedice corpul uman să respingă rinichii prin curățarea oricăror celule imunitare rătăcite care altfel ar putea lupta cu țesutul de porc.

El însuși pacient cu transplant de inimă, dr. Montgomery spune că este nevoie urgentă de a găsi mai multe organe pentru persoanele aflate pe liste de așteptare, deși recunoaște că munca sa este controversată.

„Paradigma tradițională conform căreia cineva trebuie să moară pentru ca altcineva să trăiască nu va ține niciodată pasul. Înțeleg cu siguranță îngrijorarea și ceea ce aș spune este că în prezent aproximativ 40% dintre pacienții care așteaptă un transplant mor înainte de a primi unul. Folosim porcii ca sursă de hrană, folosim porcii în scopuri medicinale, pentru valve, pentru medicamente. Cred că nu este atât de diferit.”

El a spus că este încă o cercetare timpurie și că sunt necesare mai multe studii, dar a adăugat: „Ne dă, cred, o nouă încredere că va fi bine să mutăm acest lucru în clinică'.

Familia pacientului, care dorise să fie donator de organe, a dat permisiunea ca operația să continue.

Autoritatea de reglementare din SUA, FDA, a aprobat utilizarea organelor de porc modificate genetic pentru acest tip de utilizare în cercetare.

Dr. Montgomery crede că într-un deceniu, alte organe de porc, inimile, plămânii și ficatul, ar putea fi date oamenilor care au nevoie de transplanturi.

Foto: 123RF

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri