EXCLUSIV AVANTAJE Meseria de navigator medical în 4 cuvinte: cunoştinţe, sensibilitate, consum sufletesc

navigator medical

Corina Burcea, manager Şcoala de navigatori de pacienţi

Cea mai nouă profesie din România este una specială, care pe lângă cunoștințe îți cere o uriașă doză de sensibilitate și un consum sufletesc enorm: navigator medical. Pare greu de ales o astfel de specializare, dar există o mână de oameni care predau această știință și care, surprinzător, au extrem de mulți elevi. Aceasta este povestea lor.

Viaţa Corinei Burcea, o bucureșteancă serioasă şi cuminte, cu ochii calzi şi chipul luminat permanent de un zâmbet frumos, nu a fost nici prea blândă, nici necomplicată de trăiri şi, spune ea astăzi, ar putea fi împărţită în cea dinainte şi cea de după descoperirea profesiei de navigator de pacienți.

Este vicepreședinte al Asociației Amazonia și conduce o școală unicat: Școala de navigator de pacienți „Amazonia Navigators'. Cum a ajuns la această profesiune?

Totul a început în urmă cu vreo opt ani când am cunoscut-o pe mama prietenului meu de la acea vreme, respectiv a soțului meu în momentul de față. E vorba despre Victoria Asanache, despre care s-au scris multe lucruri de-a lungul timpului, toate frumoase, pentru că ea chiar este deja celebrul <<înger păzitor al pacienților oncologici>> de la Institutul Oncologic București. Dar nu doar al lor, ci și al nostru, al întregii familii, pentru că este un om cu o experiență de viață extraordinară, de la care oricine are de învățat o grămadă de lucruri, și nu mă refer doar la partea profesională.

Mi-a fost greu la început să înțeleg în adevăratul sens al cuvântului cu ce se ocupă. Mi-a spus că este navigator de pacienți și mi-a explicat și ce anume face, dar acum îmi dau seama că de fapt am înțeles cu adevărat ce înseamnă să fii navigator de pacienți abia în ultimii 2-3 ani, de când am început să mă implic și eu activ în acest domeniu.

La finalul anului 2016, Asociația pentru prevenția și lupta împotriva cancerului <> a reușit să introducă meseria de Navigator de pacienți în Codul ocupațiilor din România. La momentul respectiv știam de aceste demersuri, dar nu mă puteam implica pentru că aveam un program destul de încărcat la serviciu și un copil mic care mă aștepta cu nerăbdare atunci când ajungeam acasă.

Știam că recunoașterea meseriei de Navigator de pacienți de către autoritățile din România era doar un prim pas din ceea ce își dorea „buni Vichi'- cum îi spun eu de la nașterea Alexandrei, prima mea fetiță – să facă'.

navigator medical

Corina Burcea şi cei doi copii

Inspirată de buni Vichi

Subţirică şi delicată, Corina arată cumva aidoma unui vas de porţelan pe care ți-e teamă ca o mișcare greșită să nu-l ciobească. Vorbindu-i însă și ascultându-i sensibilitatea din istoriile despre cea mai nouă profesie din nomenclatorul românesc, descoperi, pas cu pas, vorbă cu vorbă, că sub aparenta ei fragilitate există o empatie profundă, o tenacitate și o încredere de nezdruncinat în binele adus oamenilor.

Știam că de-a lungul anilor buni Vichi a încercat să învețe mai multe persoane această meserie, astfel încât, pe de o parte, mai mulți pacienți oncologici să beneficieze de îndrumare și susținere, iar pe de altă parte să nu dispară odată cu ea, atunci când ea nu va mai putea profesa. Doar că, rând pe rând, toate aceste persoane au renunțat, pentru că impactul emoțional era prea mare și prea greu de suportat.

Aș fi vrut să o ajut, dar… nici eu nu mă simțeam mai puternică decât oamenii care încercaseră deja și renunțaseră. Era totuși un gând care nu mă lăsa în pace. Nu mă simțeam în stare să fac ce face ea, dar totuși ceva mă atrăgea în direcția aia. De fiecare dată când gândul ăsta îmi venea în minte, îl îndepărtam pe motivul lipsei de timp.

Când aș putea să mai fac și asta? Și în plus… cum ar fi să intru zilnic în contact cu oamenii ăștia care au atâta nevoie de ajutor și de energie și să vin acasă, la familia mea, cu toate supărările și suferința lor? Cum va reacționa Alexandra când o va vedea pe „mami' altfel decât o știa ea? <> îmi spuneam și încercam să mă gândesc la altceva'.

Știa însă că una dintre cele mai bune metode de a te ajută pe ține însuți, când ai trecut printr-o încercare oarcare, este să-i ajuți pe ceilalți. Apoi, a descoperit bucuria de a ajuta pacienții cu această boală cumplită, de a le fi de folos oricând, și faptul că acest gând – cancerul poate fi vindecat'- le oferă acestora o nouă speranță, le dă încredere și îi ajută să creadă că oricine poate reuși și că indiferent de diagnostic trebuie să fii optimist și să nu abandonezi lupta.

Birocrația care „ucide'

Lucrurile trebuiau organizate astfel încât meseria să fie nu doar recunoscută și inclusă în Codul Ocupațiilor din România, dar ca oamenii să și afle de ea, să poată studia și să poată profesa. „Pentru asta, pasul următor era să se facă un standard ocupațional pentru meseria de navigator de pacienți care să fie aprobat de instituțiile statului, apoi să depunem un dosar pentru aprobarea Școlii de navigație ca instituție acreditată în acest sens. Ai zice că nu sună așa complicat, nu?

Diverse instituții care aveau deja infrastructură pentru a duce lucrurile la final s-au arătat interesate să preia responsabilitatea, dar, rând pe rând, au abandonat proiectul. Mai târziu am înțeles și de ce! Nu e deloc un proces simplu ci unul care se bloca la fiecare pas din cauza schimbărilor legislative în domeniu, tuturor blocajelor care apăreau.

Între timp, eu am mai născut-o și pe Ana, eram în concediu de creștere a copilului, și mi-am propus să fac eu standardul ocupațional, deși la vremea aceea nu știam cum o voi face pentru că nu aveam suficiente cunoștințe în domeniu'.

Ce presupune meseria de navigator medical

Ce face de fapt un navigator de pacienți? Aflu de la Corina că acesta „traduce' boala pentru un pacient nou diagnosticat sau ajută un pacient care consideră că nu mai are alternative. Este o interfață între medic și pacient sau între pacient și sistemul birocratic.

Deja protocoalele terapeutice sunt tot mai sofisticate, sunt terapii de primă linie, de a doua, de a treia, așa cum sunt și înrolările în studii clinice, iar un pacient – zdrobit de diagnosticul groaznic pe care îl știe și pe care se gândește că nu-l poate învinge doar cu o sacoșă de hârtii medicale din care nu înțelege nimic – are nevoie de mult mai multe informații fiindcă deseori nu vede ieșirea și efectiv nu știe ce să facă.

Un navigator îl „pilotează' explicându-i pas cu pas și răspunzând întrebărilor, care sunt sute și sute și sute: cine sunt medicii specializați, ce analize trebuie făcute și în ce ordine; anatomopatologice, imunohistochimice sau genetice, cum se interpretează ele, îl ajută să facă programările la oncologi sau la investigațiile imagistice, îi spune pe înțelesul lui ce-i stadializiarea cancerului și ce-i o biopsie cu ghidaj CT, ce presupune protocolul terapeutic și ce reacții va avea la tratament.

navigator medical

Participanţi la cursul de Navigator de pacienţi

Noi am spus de la început că practicarea acestei meserii nu poate fi condiționată de studii medicale, Victoria Asanache fiind un exemplu în acest sens. Ea este inginer de profesie, dar cu toate acestea își face meseria de navigator într-un mod excepțional. Nu i-a fost ușor, a trebuit să învețe mult, să facă multe sacrificii și eforturi, dar a reușit. De aceea, trebuia să ținem cont de faptul că majoritatea cursanților nu au pregătire în domeniul medical, așadar abordarea noastră trebuia să fie una pe înțelesul tuturor.

În luna mai 2019 standardul ocupațional depus de noi a fost aprobat, meseria introdusă în COR, și vom obține și acreditarea pentru a organiza cursurile. Acestea vor avea 180 de ore, dintre care 60 de teorie și 120 de ore de practică, ce se va desfășura în cadrul unui spital din București pentru început, urmând să semnăm niște parteneriate și cu alte spitale din alte zone.

Noi am avut, în noiembrie 2018, primele cursuri-pilot de navigator de pacienți, cu un număr de cursanți mai mare decât anticipasem, iar la prima serie eu am fost și organizator și trainer și cursant, pentru că o parte din materie era nouă și pentru mine. A fost fascinant! Feedback-ul a fost copleșitor! Am oferit posibilitatea pacienților oncologici înscriși la curs să beneficieze de un tarif preferențial, astfel încât să facilităm accesul lor, iar la a două serie am avut surpriza să constat că jumătate dintre ei erau pacienți oncologici.

O grupă poate un pic mai greu de gestionat, pentru că apăreau mai multe momente de tensiune atunci când unul povestea experiența prin care trecuse. Firesc, fiecare avea propriile credințe, păreri, unii erau mai flexibili, alții mai puțin, iar reacțiile lor erau influențate de aceste trăiri personale'.

„Sunt mai puternică decât credeam'

Explică toate acestea charismatic şi cu o atenție delicată, în spatele cărora stă, însă, o minte ascuțită şi povestea unei vieţi clădite pas cu pas pe drumul reuşitei într-o profesie únică dar solicitantă până la epuizare. O profesie care salvează vieți.

Despre meseria aceasta unii spun că un navigator medical foarte bun se formează la fel de greu ca un medic. Știe și ea asta și ridică ușor din umeri semn de „așa o fi'. „Ce-ți trebuie pentru asta, Corina?' „Nu există răspunsuri definitive aici, e o chestie tare complicată. Pentru mine este un proiect de suflet iar implicarea mea a fost totală. Asta vine la pachet cu mari satisfacții, dar și cu momente mai dificile. 

Ca navigator de pacienți, deși simt că e o titulatură pentru care încă mai am mult de muncit și învățat, am realizat că sunt mai puternică decât credeam inițial și cred că pot să îmi continui formarea ca navigator de pacienți, care trebuie să fie o formare continuă. Nu e suficient să faci un curs ca să fii un bun navigator de pacienți.

Lucrurile se schimbă în permanență, apar tratamente noi, aparatură nouă, metode chirurgicale noi, iar pentru a putea ajuta realmente un pacient trebuie să fii la curent cu tot ce îi poate aduce un beneficiu'.

Citeste si

EXCLUSIV AVANTAJE Dr. Mircea Beuran, medic primar chirurgie generală: Factorul genetic este important în apariția cancerului, dar la acesta se adaugă și nerespectarea unor reguli comportamentale'

EXCLUSIV AVANTAJE Prof. Univ. Dr. Dumitru Constantin Dulcan: Ura este cancerul ființei'

EXCLUSIV AVANTAJE Ovidiu Bojor: „Iubirea este cel mai bun medicament, până și plantele cunosc acest sentiment'

ADRIAN CÎLȚAN | FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povestile voastre