EXCLUSIV AVANTAJE Femei celebre care au murit la cutremurul din 1977: Filofteia Lăcătușu, demna urmașă a Mariei Lătărețu

Femei celebre care au murit la cutremurul din 1977 Filofteia Lăcătușu

Un festival naţional pentru copii îi poartă numele, iar în zona Olteniei, nimeni nu a uitat-o pe tânăra artistă care a dispărut, şi ea, pe 4 martie. Avea 29 de ani.

Filofteia Lăcătuşu abia se cazase, alături de soţul ei, în fostul Hotel de France, iar cutremurul i-a surprins în jumătatea de clădire care s-a prăbuşit. Multe „de ce'-uri şi „dacă' inutile, dar atât de necesare pentru familia
neconsolată, au fost rostite şi în acest caz la fel de impresionant.

O urmașă a Mariei Lătărețu

Originară din satul Dealu Roşu, comuna vâlceană Alunu, Filofteia Daju s-a născut pe data de 7 iunie 1947. Dacă bunicul fetei din partea mamei i-a convins pe părinţi să-i dea un nume sfânt, bunicul din partea tatălui, Vasile Gogenete, avea să-i deschidă apetitul pentru muzica populară.

Citeste si EXCLUSIV AVANTAJE Femei celebre care au murit la CUTREMURUL DIN 1977: Eliza Petrăchescu, o actriță complexă

La 14 ani, tânăra cânta deja alături de rapsozi faimoşi ai zonei şi începea să fie considerată o urmaşă a Mariei Lătăreţu. Precoce la capitolul muzică, dar şi în iubire, Filofteia a fost peţită la doar 15 ani de către Mite Lăcătuşu, care s-a dus cu alai format din părinţi, fraţi, naşi s-o ceară de la părinţi.

„Nunta celor doi tineri a avut loc la Zorleşti, în anul 1964, şi a fost săvârşită odată cu botezul micuţului Daniel, fiul lor, care a venit pe lume chiar în acelaşi an. Petrecerea a ţinut trei zile şi trei nopţi: s-a cântat şi s-a dănţuit meştereşte, iar bucuria celor prezenţi a fost recompensată cu bucate şi cu băuturi alese, de unde n-au lipsit sarmalele, piftia, friptura la ţest şi deliciosul tocan de oaie, stropite din belşug cu ţuică de prună şi cu vin rubiniu de Zorleşti!

Citeste si EXCLUSIV AVANTAJE Femei celebre care au murit la CUTREMURUL DIN 1977: Daniela Caurea, scriitoarea cu ochi visători

Aşadar, noua familie, Filofteia, Daniel şi Mite Lăcătuşu, plecase în viaţă cu mult optimism şi cu multă, multă bucurie', scrie Dorin Brozbă în cartea „Filofteia Lăcătuşu, un cântec stins la 30 de ani'.

De la Alunu la Bucureşti

Artista s-a făcut tot mai mult remarcată, ajungând să fie prim-solistă a Ansamblului Folcloric „Doina Gorjului', realizare urmată de înregistrările celor două albume ale sale, la Electrecord. Cel de-al treilea disc a adus-o din nou la Bucureşti, pe 4 martie 1977, seara, alături de cel de-al doilea soţ, Gicu Simu, şi de o familie de prieteni apropiaţi.

Au fost cazaţi de o cunoştinţă la cochetul Hotel Victoria (ex-Hotel de France) şi au urcat în camera lor cu câteva minute înainte de cutremur. Au fost găsiţi 24 de ore mai târziu, îmbrăţişaţi. Cei doi au fost înmormântaţi pe 8 martie, în satul Suseni.

Citeste si EXCLUSIV AVANTAJE Femei celebre care au murit la CUTREMURUL DIN 1977: Veronica Porumbacu

Autor: Cătălina Chiricheș

Foto: radiooltenia.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate