EXCLUSIV AVANTAJE Inventatorul Cornel Amariei, unul dintre cei mai inteligenţi 10 oameni ai planetei, a inventat primii ochelari pentru nevăzători
Inventatorul Cornel Amariei, desemnat în 2018 printre cei mai inteligenți zece oameni ai planetei, impresionează o lume întreagă, fiind autorul a peste 50 de invenții brevetate, printre care și ochelarii .lumen, un dispozitiv aproape SF, gândit şi creat 100% în România, cu ajutorul căruia nevăzătorii se vor putea deplasa ca și cum ar vedea.
Sunt oameni care îşi descoperă devreme vocaţia, aplecarea către o profesie sau alta. Cei din jur reacționează la talentul sau la energia lor, îi recunosc, îi ascultă, iar lucrurile vieţii şi ale carierei le marchează succesul. Supranumit
„bucureșteanul genial', Cornel Amariei se numără printre aceştia.
Printre foarte puținii învingători din lumea dură a performanţei. Parcursul lui uimește doar și prin simpla enumerare a unor abilități ce nu stau la îndemâna multor tineri. La 2 ani reușea, uluitor, să termine mici jocuri pe computer, iar la 3 ani citea, a început să înțeleagă programarea în primul an de școală și în al doilea făcea primul site, la 15 ani construise deja primul robot, câștiga bani ca designer web și continua să vadă idei și să inventeze.
Facultatea a urmat-o în Germania, la Jacobs University din Bremen, de fapt absolvind două facultăți în același timp: Computer Science și Electrical Engineering, o performanță pe care au început-o 40 de studenți și au terminat-o doi. Între timp a scris și o carte – prima dintr-un șir –, a început o a treia facultate, cea de Logistică, a susținut o serie întreagă de concerte, fiindcă știe să cânte la patru instrumente, și a lucrat la testarea și lansarea ochelarilor pentru nevăzători .lumen.
Curiozitate egal creativitate
Acum, la 25 de ani, are mai mult de 50 de invenții brevetate sau în curs de brevetare (dintre care vreo 15 destinate
ajutorării medicale a oamenilor suferinzi de diverse afecțiuni), a creat .lumen – un device unicat: o pereche de ochelari dedicați nevăzătorilor sau persoanelor cu deficienţă mare de vedere, care îi ajută să aprecieze distanţele, să
urmărească o traiectorie, un drum şi să evite obstacolele şi pericolele deplasării în orice spaţiu (gropi, stâlpi, maşini care circulă cu viteză) – este Head of Innovation la Continental Automotive Systems, iar Forbes l-a așezat printre cei
mai influenţi 300 de tineri europeni, în vreme ce Real Leaders l-a nominalizat printre cei 100 de oameni care ar putea oferi omenirii un viitor mai bun.
Anul trecut a intrat în finala competiției mondiale „Ten Outstanding Young Persons 2018', ajungând în clubul select
al celor mai inteligenți 10 oameni de pe Terra.
Cu toate acestea, Cornel, al cărui al doilea nume este Marian („trebuia să mă nasc pe 8 septembrie, de Sf. Maria dar… nu s-a putut, așa că am venit pe lume a doua zi, pe 9, dar am primit și numele zilei în care era programată nașterea', povestește râzând), nu crede că este un om care ar avea ceva special. Are doar o curiozitate specială care i-a întreținut și îi întreține permanent creativitatea.
Concepția lui, devenită un silogism personal, este că „premisa diversității este curiozitatea, diversitatea este premisa creativității și creativitatea, premisa inovației'.
Reușita înseamnă muncă
Copilăria a trăit-o pe „ruta' București-Siret-Câmpulung Moldovenesc, dar s-a născut în Capitală, într-o familie cu destule probleme, ambii săi părinți având handicap locomotor, iar mediul diferit de acasă, activitățile comune
limitate și toate adaptările necesare părinților, automatizările, artificiile tehnice necesare deplasării, accesului mai ușor și mișcărilor, i-au stimulat poate și ele curiozitatea creației și au avut un impact serios, crede Cornel, asupra viitorului său.
Căci părinții nu i-au stăvilit niciodată curiozitatea înnăscută și i-au lăsat libertatea experimentării și descoperirii, dar
exemplul lor l-a și învățat ceva: părinții săi lucrau de dimineața până seara, în ciuda dizabilității, și asta i-a arătat că
reușita în viață înseamnă să muncești, 16 ore pe zi, 7 zile pe săptămână. O lecție pe care o știe și astăzi.
Imaginația oferă soluții
De cum îl cunoşti, îţi spui că tânărul nu are nimic din prototipul unui vizionar într-ale inventicii. Nu arată nici a
tehnician ticăit şi preţios, nici a savant colbuit de rafturile bibliotecilor. De fapt, arată ca un rebel fermecător în creativitatea lui și spune că imaginația este cea care îi oferă soluții amuzant de simple.
Citeste si EXCLUSIV AVANTAJE O fetiță de clasa a IV-a a creat un manual pentru copiii cu cerințe speciale
Deși mărturisește că n-a citit absolut niciodată cărți de povești, ci doar enciclopedii și lucrări științifice, descoperi repede sub dezinvoltura lui, un perfecţionist emotiv şi cu sufletul deschis creaţiei. „Dar care-i secretul unei astfel de reușite?', întreb, iar răspunsul lui Cornel vine abrupt de sincer: să lucrezi în domeniul care îți place. Atunci nimic nu ți se mai pare un efort, chiar dacă munceşti foarte mult, dacă pierzi nopţi în fața computerului și trăiești într-un du-te vino între mai multe țări ale lumii, fără să ai niciodată timp liber, așa ca el. Important este spiritul de competiţie, să nu-ţi fie frică de provocări, să fii flexibil şi să treci, în egală măsură, peste momente de succes şi insucces.
Așa a fost cu toate zecile de invenții pe care le-a gândit Cornel, cu inovațiile și proiectele pornite de la o idee, de la o clipă de inspirație, de la o întrebare: „Ce-ar fi dacă…?' sau „De ce nu?', așa a fost cu creația de produse ale viitorului, de la condusul autonomy, la senzoristică sau la mobilitate electrică. Și așa a fost și cu .lumen.
„Ochelarii inteligenți'
Proiectul ochelarilor pentru nevăzători, invenția ce avea să uimească comunitatea ştiinţifică, l-a început din facultate, și acum, după brevetare și sute de teste în laborator și în lumea reală, este aproape de lansare.
Însă Cornel nu vrea să facă acest pas decât când procentul de erori va deveni zero, deci ochelarii vor fi sută la sută viabili și funcționali, căci de acuratețea lor depinde viața nevăzătorilor care îi vor purta. Ochelarii inteligenți .lumen sunt creați să ajute persoanele nevăzătoare să depășească problemele de fiecare zi: aprecierea distanțelor, mersul în linie dreaptă, evitarea pericolelor sau alte probleme de siguranță.
Fără să detalieze tehnicile folosite (din motive ce țin de protecția brevetului), înțeleg că există un ansamblu de senzori care „citesc' un câmp vizual complet de distanțe, poziții, unghiuri, refracții, viteze, lumină, ceață, umiditate, ploaie, temperatură și le prelucrează digital, printr-un gen de controller, transmițându-le persoanei în cauză ca un fel de GPS în timp real.
Sigur că, așa cum a fost la toate invențiile lui Cornel, au existat și aici mulțime de greutăți, mai ales la început: au fost piedici, teste ratate, întrebări și căutări de răspunsuri ce păreau că nu mai vin… A mai fost și neîncrederea că aşa ceva va funcţiona.
Părea, poate, la 20 de ani, prea tânăr pentru a avea performanţe într-un domeniu destul de sensibil: cum adică să inventeze o procedură prin care nevăzătorii să poată „vedea'? Dar parcă asta l-a ambiţionat mai tare și l-a împins să demonstreze că, iată, se poate. Că oamenii ca el sunt cei ce împing lumea mai departe.
Inventatorul Cornel Amariei, „bucureșteanul genial'
Spune că cel mai mult îi place când cineva, care vede ce a construit el sau îi testează invențiile, zâmbește încântat și descoperă că îl ajută.
Nu știu cum arată laboratorul lui Cornel, locul unde se nasc invențiile lui surprinzătoare destinate uimirii lumii ștințifice, dar îmi imaginez senzația pe care o trăiește el acolo. O senzaţie copleşitoare, când te vezi cu un proiect gata terminat, când vezi că toate detaliile unor maşinării complexe te ascultă şi urmează cuminţi ca un copil fiecare gest al tău.
Ca şi cum ai avea o putere fermecată, pe care nu ţi-a oferit-o nimeni, ci ai câştigat-o singur după o muncă teribilă. „Și nu e o chestie extraordinară?', râde larg, frumos, „bucureșteanul genial' de numai 25 de ani. Ba da, e o chestie extraordinară Cornel Amariei. Chapeau bas!
Autor: Adrian Câlţan
Foto: arhiva personală